Mazda 6 2.0i 145 Attraction

Predstavljamo vam benzinsku varijantu Mazde 6 koja je po nama zlatna sredina između opremljenosti, performansi i cene. Idealan auto i za porodice i za firme koje bi ga koristile za prestiž i duga putovanja.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 01.06.2014.

19:40

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Mazda je predstavila svoju "šesticu" u leto 2012, a do sada ste imali prilike da se upoznate sa najskupljom dizel verzijom.

Trenutak je da proverimo kako se u vožnji ponaša verzija sa nešto skromnijim novoom opreme i osnovnim, dvolitarskim benzinskim motorom od 145 KS.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4865/1840/1450 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2830 mm
Kada je predstavljen pre par godina na SUV modelu CX-5, novi pristup dizajnu bio je neobičan svima, a Mazdini automobili su svuda skretali pažnju na sebe.

Sada kada su se stvari slegle, možemo da konstatujemo da "šestica" pleni svojom skadnošću, ali da je prva stvar koju primećujete kada je uživo vidite njena dužina.

Zbog dobrih proporcija, ona se ne primećuje na fotografijama, ali ostaje činjenica da je ona jedna od najdužih limuzina, sa najdužim međuosovinskim rastojanjem u D segmentu.
Veliko međuosovinsko rastojanje (zanimljivo, kod limuzine je veće nego u karavanskoj verziji) direktno utiče i na prostor u kabini. Tu pre svega mislimo na prostor za kolena putnika na zadnjoj klupi.

Na zadnjim sedištima udobno će se smestiti i dvometraši, baš kao što i dolikuje pravoj putnoj limuzini.
Ipak, paradoksalno je da prostora za glavu nema baš na pretek i to na prednjem suvozačevom sedištu.

Naime, direktno iznad glava se prostire poprečna greda i ako se na suvozačevom mestu (koje nema mogućnost podešavanja po visini) nađe iole viši putnika, dodirivaće glavom plafon pod uslovom da ovu manu ne kompenzuje promenom nagiba naslona.
Ono što smo konstatovali prilikom testiranja najskuplje varijante, na svu sreću ostalo je i na ovom jeftinijem modelu.

Ovde nema kože i aluminijumskih ukrasa, ali automobil deluje vrlo solidno, kvalitetno i prestižno. Dizajn prati stil karoserije, ali ni ovde nema prenaglašenih detalja koji su tu samo da bi opsenili posmatrače, makar i nakratko.
U vreme kada više praktično nema loših automobila, opremljenost u velikoj meri utiče na ono što nazivamo komfor.

Mazda ima filozofiju da već u osnovnoj opremi ponudi dugačak spisak stavki, a da je broj elemenata koji morate da doplatite mali.

Već prvi od četiri ponuđena nivoa opreme itekako zadovoljava renome klase u kojoj se automobil nalazi a treći, Attraction, koji vam predstavljamo sadrži sve stavke koje su optimalne za maksimalni komfor.
Testirani automobil u serijskoj opremi sadrži bi-ksenonske farove sa adaptivnim praćenjem krivine, i automatskom kontrolom dugog svetla, sistem za upozorenje za napuštanje kolovozne trake, uređaj za upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, prednje i zadnje parking senzore, grejače sedišta, tempomat, senzore za kišu i farove, dvozonski automatski klima uređaj, audio sistem sa šest zvučnika i Bluetooth i USB konekcijom.
Na početku smo rekli da Mazda 6 ima jedno od najvećih međuosovinskih rastojanja u klasi, a to se direktno odražava na udobnost i ponašanje u vožnji.

Oslanjanje jeste tvrdo i "šestica" ima vrlo sportski karakter. Upravljač je prilično direktan i precizan, a auto brzo menja pravac uz minimalno naginjanje.

Na svu sreću, putnici ne moraju da plate danak ovome. Prilikom prelaska preko sitnih uzastopnih neravnina podrhtavanje je vrlo blago, dok su udarne rupe odlično amortizovane.

Brze krivine su element u kojem ova Mazda zaista dominira. Ne samo da je sposobna da istrpi veoma velike bočne sile, već to radi vrlo suvereno, pružajući vozaču puno samopouzdanja.
Dvolitarski benzinac sa 145 konjskih snaga je osnovni u ponudi i mnogi će pomisliti da nije dovoljan za ovako veliku limuzinu.

Naravno da sve zavisi od vaših potreba i manira u saobraćaju, ali mi smatramo da je čak i ovaj najslabiji motor više nego dovoljan za brzu, bezbednu i udobnu vožnju.

Uostalom, o tome svedoče i poerformanse. Iz mirovanja do "stotke" limuzini je potrebno samo 9,5 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 206 km/h.
Prtljažnik: 489 l
Međuttim, ono što je mnogo bitnije od ovih suvoparnih podataka je činjenica da je motor izrazito elastičan, pa su preticanja laka i bezbedna. Ono što nas svaki put iznenadi kada vozimo neku Mazdu sa novom generacijom benzinskih motora je ekonomičnost.

Prosek na testu je bio 7,5 litara na 100 kilometara. Pri konstantnih 130 km/h potrošnja je 6,7 litara, a u gradskim uslovima 8,3 litara benzina.

Mazdu 6 možete nabaviti već za 21.990 evra, a za ovako opremljen primerak treba izdvojiti 26.390 evra.

Kompletan cenovnik možete pronaći na Mazdinom zvačnom sajtu.

Kompresija nije problem

Mazda 6 2.0i 145: zapremina 1996 ccm; snaga 107 kW (145 KS) pri 6000 o/min; obrtni moment 210 Nm pri 4000 o/min
Najčešće pitanje koje nam stiže u redakciju je kako se novi Mazdini benzinci "bore" sa našim gorivom, s obzirom da imaju neverovatno veliki kompresioni odnos od 14:1.

Ukratko, nikada nismo imali nikakve probleme, iako se nikada nismo trudili da sipamo neko specijalno gorivo.

Uostalom, u razgovoru sa konstruktorom, saznali smo da su motori predviđeni da rade sa benzinom od 91 oktan, a da postoji specijalna verzija za benzin od 86 oktana, kojoj je kompresioni odnos smanjen na 13:1.

Tasteri, svuda tasteri

Prethodnoj generaciji Mazde 6 smo zamerali što ima komandnu tablu krcatu tasterima. Očigledan je napredak u aktuelnom modelu, ali nam je Mazdin model "3" pokazao da ergonomija može da bude i za klasu bolja.

U "šestici" za komandovanje multimedijalnim sistemom koristite se ekranom osetljivim na dodir i tasterima oko ekrana, ali i džojstikom iza ručice menjača.

Kod "trojke" sve ove radnje mogu da se obave samo pomoću džojstika.

Mazdina univerzalnost

Od japanske firme smo naučili da očekujemo neočekivano. Oni se ne plaše da krenu putem kojim niko nije.

Tako je start-stop sistem uparen sa rekuperacijom kinetičke energije (i-ELOOP) dobio specijalni kondezator koji ima mogućnost efikasnog i brzog skladištenja električne energije koja se koristi za rad električnih uređaja dok je motor ugašen. Fabrika navodi da ovaj sistem smanjuje potrošnju za 5 do 10 procenata.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mazda 6 2.0i 145 Attraction
zapremina motora 1996 ccm
snaga 107 kW (145 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 210 Nm pri 4000 o/min
menjač ručni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4865/1840/1450 mm
međuos. rastojanje 2830 mm
rezervoar 62 l
prtljažnik 489 l
masa 1300 kg
pneumatici 225/55 R 17
maks. brzina 206 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,6 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,7/5,6/7,2 l/100 km
emisija CO2 131 g/km (Euro 6)
Standardna oprema:

Bi-ksenonski farovi sa adaptivnim praćenjem krivine i automatskom kontrolom dugog svetla, sistem za upozorenje za napuštanje kolovozne trake, upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, prednji i zadnji parking senzori, grejači sedišta, tempomat, senzori za kišu i farove, dvozonski automatski klima uređaj, audio sistem sa šest zvučnika i Bluetooth i USB konekcijom, prednji i bočni vazdušni jastici, vazdušne zavese, ABS, EBD, EBA, DSC, TSC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: