Opel Corsa 1.2 Color Edition

Ako ste planirali da za svoje dete ili unuče nabavite auto, Corsa koju vam predstavljamo je gotovo idealno rešenje – tu je atraktivan dizajn sa specijalnom sportskom opremom ali i motor koji nije previše jak. Dakle, maksimalna bezbednost i upravljivost bez jurcanja.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

16:56

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Aktuelna Opel Corsa predstavljena je 2006. godine, a u međuvremenu je doživela restilizaciju.

Pa ipak, ništa nije izgubila na svojoj atraktivnosti, tako da je i dalje jedan od prvih modela na koje većina ljudi pomisli kada se pominju gradski automobili.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3999/1713/1488 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2511 mm
Pored najčešće prodavanih verzija u ponudi je i vrlo zanimljiva Corsa sa Color Edition paketom opreme koju smo testirali.

Dvobojan auto sa crno-belim detaljima privlačio je neočekivanu pažnju u saobraćaju, iako nije jedan od najnovijih modela.
Opel Corsa 1.2: zapremina 1686 ccm; snaga 63 kW (85 KS) pri 5600 o/min; obrtni moment 115 Nm pri 4000 o/min
Zatamnjena zadnja stakla i zatamnjena zadnja svetla sa širokim gumama i crnim alu felnama prečnika 17 inča su, prema priznanju mnogih, odmah asocirala na vrhunsku sportsku OPC verziju.

Sastavni deo opreme su sportske kadice i aluminijumske nožne komande, tako da Corsa izgleda kao prava trkalica.

Osnovna cena Corse Color Edition 1.2 iznosi 11.378 evra, a dodatni Plus Paket koji uključuje crne alu felne od 17 inča, radio CD30 i klimu, košta još 1.342 evra.
Sportska sedišta nisu nikakva šminka već su zaista drugačija u odnosu na standardna. Imaju daleko bolju bočnu podršku u krivinama, mada su prilično uska krupnijim osobama.

Za brže ulaske u krivine vući će vas i sportsko ogibljenje. Naime, auto je tvrđi u odnosu na ostale Corse, a i nešto je niži.

Za odlično ponašanje u krivinama pobrinule su se i "sedamnaestice" sa širokim niskoprofilnim gumama dimenzija 215/45 R 17.
Šta je rezultat svega toga? Auto se zaista odlično ponaša na putu, tako da ni vrlo brzo spuštanje niz, recimo, Bubanj potok ne izaziva naginjanje karoserije a kamoli isklizavanje.

To je nešto što uliva sigurnost vozaču, a posebno je važno za one manje iskusne. Na neki način, auto "pegla" početničke greške svojim predvidivim ponašanjem i ispravljanjem neugodnih situacija laganom intervencijom upravljača u krivinama.

Ipak, na svu ovu opremu preporučujemo da doplatite ESP. Prema zvaničnom cenovniku ESP košta 310 evra, a uz njega dobijate i bočne vazdušne jastuke. Ipak je to nešto što glavu čuva, tako da bi na to sigurno trebalo da računate.
Da glava baš ne bude u torbi pobrinuo se 1.2 motor. Sasvim je dovoljan za tečnu gradsku vožnju, ali nije previše brz. Iako na papiru ima 85 "konja", u praksi je nešto tromiji nego što smo očekivali.

Nije naročito elastičan na nižim obrtajima, tako da zahteva više baratanja ručicom menjača.
Ko želi bolje performanse, Corsa Color Edition sa istom ovom opremom može da se kupi i sa 1.4 motorima – atmosferskim od 100 KS i turbo verzijom od 120 KS.

Dizelaši nisu dostupni sa ovakvim paketom, ali zato verzije sa 5 vrata jesu.

Ovaj paket opreme ima još nekoliko detalja bitnih za atraktivan izgled a to su crni krov koji izgleda kao da je od stakla i odlično se uklapa u ostale crne detalje.
Centralna konzola je takođe u crnoj boji sa okvirima ventilacionih otvora koji su boji karoserije.

Aluminijumske pedale nisu samo na oko atraktivne, već su postavljene tako da prilikom kočenja vrlo lako može da se doda međugas.

Inače, volan ima veliki hod po visini i dubini tako da svako može lako da nađe udoban položaj. Bilo bi dobro da je nešto deblji ali ipak treba imati u vidu da je potpuno standardan, kao i u ostalim verzijama.
Ozvučenje je pristojno, s tim što su zvučnici standardno postavljeni samo napred. Ukoliko želite zadnje i USB priključak, moraćete da doplatite.

Lepo je što oba podizača prozora imaju automatiku, i to onu starijeg tipa – potrebno je da zadržite tastere koji trenutak kako bi se aktivirala automatika.

Za pohvalu je što se na standardnom spisku opreme nalazi i tempomat koji dosta olakšava putovanje na dužim rutama.
Prtljažnik: 285/1050 l
Zanimljivo je da 1.2 benzinac nije veliki potrošač na otvorenom – pri 80 km/h troši oko 4,4 l/100 km, dok se pri 130 km/h "vrti" na svega 3500 o/min u petoj i troši od 7,1 do 7,6 l/100 km.

To znači da su stepeni prenosa prilično dugi, a posebno peta. Otuda i nešto i slabija elastičnost pri nižim obrtajima. Zauzvrat, menjač je veoma precizan i prijatan za "šaltanje", tako da je promena brzina pravo zadovoljstvo.

Što se tiče vožnje po gradu, prosek potrošnje na kraju testa je iznosio 8,1 l/100 km.
"Sedamnaestice" uzimaju "danak" u vidu nešto većeg prečnika okretanja, tako da je potrebno više prostora za okretanje nego što bi ste očekivali.

Iako je ogibljenje sportsko a gume niskoprofilne ("kontinentalke"), auto nije neudoban.

Naprotiv, prilično inteligentno upija neravnine kratke a posebno one duge kada se karoserija iznenađujuće efikasno umiruje. Imajte u vidu da dugačka vrata nisu baš zgodna za starije osobe jer traže dosta izvijanja prilikom ulaska u auto ako ste parkirani na uskim parking mestima.
Ako je auto namenjen mlađoj osobi sa manje iskustva, toplo preporučujemo Corsu sa Color Edition opremom i motorom koji se nalazio u testiranom primerku.

Za one starije i iskusnije ljubitelje sportskih karakteristika svakako predlažemo da razmisle o turbo verziji 1.4 motora sa 120 KS, koji je prava mera za temperamentan karakter ove specijalne Corse.
Inače, Opel na akciji trenutno nudi Corsu 1.2 sa bogatim paketom opreme Active.

Ovaj model ima opremu koja pored ostalog podrazumeva i klima uređaj, radio CD MP3, 4 vazdušna jastuka, električne podizače prednjih stakala, putni računar, kožom presvučen upravljač sa audio komandama, prednja svetla za maglu, tempomat, centralno zaključavanje vrata sa daljinskom komandom, automatsko paljenje brisača, metalik boju...

Akcijska cena Corse 1.2 Active je 10.270 evra.

Po ugledu na "OPC"

Za specijalan izgled Corse Color Edition zaslužno je mnogo detalja – od crnog krova, preko aluminijumskih nožnih komandi, pa sve do zatamnjenih prozora, svetala i niskoprofilnih guma marke Continental.

Širina "sedamnaestica" je 7,5 jota, a dimenzija pneumatika je 215/45 R 17. Za odličnu upravljivost bez naginjanja karoserije pobrinulo se i sportsko ogibljenje koje je tvrđe nego na ostalim Corsama, ali omogućava daleko više uživanja u žustrijoj vožnji.

Prostrano i pozadi

Iako to nismo očekivali u jednom automobilu B segmenta, a pogotovo u verziji sa troja vrata, Corsa je vrlo prostrana i pozadi. Iznenadili smo se kada je naš krupni kolega sa skoro dva metra visine bez problema seo na zadnje sedište.

Prostor za glavu je bio knap, kao i za kolena, ali za kraće relacije vožnja nije neudobna čak i visokim ljudima.

Minimalne doplate

Uz ovako opremljenu Corsu malo šta preostaje za doplatu. Najvažnija preporuka se odnosi na bezbednost, tako da posebno mora da se naruči paket koji uključuje ESP i bočne vazdušne jastuke.

Cena mu je 310 evra po zvaničnom cenovniku.

Ipak, standardna oprema je sasvim pristojna i uključuje i tempomat.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Corsa 1.2 Color Edition
zapremina motora 1229 ccm
snaga 63 kW (85 KS) pri 5600 o/min
maks. obrtni moment 115 Nm pri 4000 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 3999/1713/1488 mm
međuos. rastojanje 2511 mm
prtljažnik 285/1050 l
rezervoar 45 l
masa 1100 kg
pneumatici 215/45 R 17
maks. brzina 172 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 13,6 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,5/5,5/7,2 l/100 km
emisija CO2 129 g/km
Oprema

Standard: prednji vazdušni jastuci, automatski el. podizači prozora, komande radija na kožnom volanu, centralna konzola u crnoj boji, maglenke, aluminijumske nožne komande, sportska izduvna cev, zatamnjena zadnja svetla i zadnja stakla, stubovi obojeni u crno, putni kompjuter, tempomat, maglenke, spuštena sportska šasija, audio uređaj sa prednjim zvučnicima.

Opcije: alu felne prečnika 17 inča, klima uređaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: