Chevrolet Trax 1.7D AWD LT

Odlučili ste da kupite SUV. Chevrolet Captiva i njena konkurencija su vam preveliki za svakodnevnu gradsku vožnju? Ako ne želite da se odreknete 4x4 pogona, bogate opreme i komfora, Chevrolet Trax je pravo rešenje. Konkurencije gotovo da i nema.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.05.2014.

20:29

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Veliki SUV automobili uglavnom nisu zgodni za svakodnevno korišćenje po gradu pre svega zbog svoje veličine. Visoka pozicija vozača poboljšava preglednost, ali velika dužina automobila prilično otežava situaciju.

Tek nedavno se pojavila niža klasa SUV modela, što bi se reklo, za broj manji u odnosu na tipične predstavnike kao što su Captiva, RAV4, CR-V…
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4248/1766/1674 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2555 mm
Na neki način led je probio Nissan Qashqai za koga se i dalje ne može reći da je kompaktan, kao i Juke koji je, sa druge strane, previše tesan za prevoz više od dve osobe.

Pravu meru negde između odredio je GM sa bratskim modelima Opel Mokka i Chevrolet Trax.

Iako dele mehaničku platformu, ova dva modela se vizuelno dosta razlikuju, kako spolja tako i u kabini.
Ovde sada dolazimo do tužne priče o povlačenju Chevroleta sa evropskog tržišta, ali i o srećnom završetku za sve one koji kupe auto sa znakom američkog brenda.

S obzirom da dele mehaničke komponente sa Opelima, razloga za brigu u pogledu održavanja i servisiranja Chevroleta ne bi trebalo da bude.

Sa druge strane, ostaće specifičan originalni dizajn po kome se zaista izdvajaju najnoviji modeli ove marke.
Prtljažnik: 356 l
Trax deluje dosta veće nego što zapravo jeste. U kabini ima više mesta od pomenutog Nissana Juke, a sličan je novom Suzukiju S-Cross SX4 od koga je nešto kraći.

Ako ste se zabrinuli da zbog manje dužine automobila putnici na zadnjem sedištu mogu da imaju problema sa prostorom, budite bez brige. Čak i vrlo visoke osobe imaju dovoljno mesta za glavu i kolena.

Prtljažnik je ipak nešto bliži manjim automobilima. Zapremina od 356 litara je sasvim dovoljna za prosečne potrebe, a tu je i polica sa funkcijom duplog dna.
U odnosu na model Mokka, Trax izgleda potpuno drugačije. Slične su samo proporcije a u suštini svaki panel karoserije se razlikuje. Chevrolet je "napumpaniji", sa mišićavijim bokovima, što ga donekle čini atraktivnijim.

Unutrašnjost je takođe potpuno drugačija. U Traxu je prepoznatljivi Chevroletov dizajn, sa komandnom tablom sličnom kao na Aveu.

Tu je obilje pregrada za sitnice, što otvorenih, što zatvorenih.
Instrumenti u motociklističkom stilu su takođe nešto što je prepoznatljivo za ovaj brend. Vrlo su pregledni i lako čitljivi a istovremeno jedinstveni i originalni. Svetlo plava boja ne zamara oči u potpunom mraku na drumu.

Ergonomija je zaista odlična. Vozačeva pozicija je blago zavaljena, ali sa nešto savijenijim nogama.

Volan ima veliki hod po dubini, tako da slobodno možete malo da oborite naslon a da ne narušite preglednost i kontrolu nad situacijom u saobraćaju.
Preglednost je stavka kojom ovaj automobil zaista može da se pohvali, tako da ga toplo preporučujemo svima sa manjkom samopouzdanja za volanom.

Interesantno je da su sve komande, ručice, prekidači i tasteri isti kao i u Opelima uključujući dobro profilisan volan i retko preciznu ručicu menjača.

Ipak, Chevrolet sa sobom nosi i ograničenje u pogledu materijala u kabini. Tvrda plastika je svuda, a u vratima je samo mala površina tapacirana eko-kožom.
Nema mogućnosti za automatskim klima-uređajem ni u najboljem paketu opreme, ali je zato tu elektro-podešavanje lumbalne podrške u vozačevom sedištu.

Generalno, oprema je više nego pristojna već u baznom paketu i uključuje ESP, pomoć pri kretanju uzbrdo, šest vazdušnih jastuka, Bluetooth konekciju za telefoniranje, USB priključak, tempomat…
Što se tiče motora, u ponudi su atmosferski 1.6 litarski benzinac sa 115 "konja", 1.4 turbo-benzinac sa 140 KS, kao i jedini dizelaš zapremine 1.7 litara sa 130 KS.

Upravo poslednje navedenog smo imali prilike da probamo u Traxu. U pitanju je verzija sa pogonom na sva četiri točka koji nije stalan, već se po potrebi prenosi obrtni moment i pozadi ukoliko se za tim ukaže potreba.
Primerak koji smo testirali je bio dobro razrađen tako da je prosek potrošnje po gradu iznosio vrlo dobrih 6,6 l/100 km.

To jeste za litar više više od deklarisane potrošnje, ali ipak treba imati na umu da je auto skoro tonu i po težak, kao i da ima 4x4 pogon. Uz sve to, nismo ga štedeli.

U vožnji po Ibarskoj magistrali bord kompjuter je sa punim rezervoarom pokazivao domet od preko hiljadu kilometara.
Motor karakteriše nešto grublji zvuk ali zato može da se pohvali izuzetnom elastičnošću sa gotovo zanemarljivom turbo-rupom, bez obzira što na papiru stoji da maksimalni obrtni moment postiže u nešto višem opsegu obrtaja u odnosu na slične dizelaše.

Snaga od 130 KS je sasvim dovoljna za sve ljubitelje "lepljenja" za sedište, tako da preticanja nisu nikakav problem ni pri visokim putnim brzinama.
Chevrolet Trax 1.7D AWD: zapremina 1686 ccm; snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min; obrtni moment 300 Nm pri 2000-2500 o/min
Čak je i potrošnja na autoputu pristojna, uprkos velikoj čeonoj površini – pri 130 km/h Trax je trošio od 4,9 do 7,7 l/100 km u zavisnosti od vetra. Pri 80 km/h trenutna potrošnja se kretala oko 3,6 l/100 km.

Početna cena za Chevrolet Trax kreće od 15.990 evra, za model sa 1.6 litarskim benzincem. Dizel se može nabaviti od 21.390 evra, a model sa testa, 1.7D AWD LT košta 23.532 evra.

Kompletan cenovnik možete pogledati na zvaničnom sajtu Chevroleta.

Za "pametne" telefone

Chevroletov MyLink multimedijalni uređaj je takođe pozajmljen od Opela. Nedavno je dobio nagradu nemačkih novinara za uređaj koji najbolje koristi prednosti "smartfona".

Pre svega, tu je strimovanje muzike sa interneta, odnosno slušanje internet radio stanica uz pomoć mobilnog telefona sa Android ili OS operativnim sistemom preko "tjun-in" i "stičer" aplikacije.

Mape za navigaciju nisu u samom MyLink uređaju, već koristi postojeće mape iz vašeg telefona preko "bring-gou" aplikacije. Na kraju, tu je i kamera za vožnju unazad. Ovaj uređaj je standard već od srednjeg, "LT" paketa opreme.

Utičnica 220V za zadnje sedište

Zaista nismo očekivali da u jednom automobilu sretnemo standardnu šuko utičnicu napona 220V. U Traxu je ima.

Chevrolet je želeo da olakša situaciju putnicima tako što ne moraju da koriste razne adaptere za punjenje svojih elektronskih uređaja, uključujući i laptopove.

Iz razloga bezbednosti, utičnica je namenjena putnicima na zadnjem sedištu. Naravno, u nju ne možete da uključite baš usisivač zbog njegove prevelike snage, već samo elektronske uređaje.

Promenljivi 4x4

Chevrolet Trax je opremljen pogonom na sva četiri točka koji nije stalan.

Drugim rečima, obrtni moment se prenosi i na zadnje točkove samo ukoliko se za tim pokaže potreba, odnosno ako prednji točkovi počnu da proklizavaju. Naravno, neophodno je da na vozilu budu zimske gume kako bi 4x4 pogon po snegu pokazao maksimalnu efikasnost.

Tu je još jedan zanimljiv uređaj – HDC sistem za kontrolu kretanja nizbrdo. Dovoljno je da ga aktivirate i pustite kočnicu, a auto će se pažljivo spuštati malom brzinom uz samostalno kočenje.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Chevrolet Trax 1.7D AWD LT
zapremina motora 1686 ccm
snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 300Nm pri 2000-2500 o/min
menjač 6 stepeni, manuelni
pogon promenljivi pogon na sva četiri točka
dimenzije (d/š/v) 4248/1766/1674 mm
međuos. rastojanje 2555 mm
klirens 168 mm
rezervoar 52 l
prtljažnik 356/785/1370 l
masa 1429 kg
pneumatici 225/60 R 18
maks. brzina 187 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,5/4,9/5,6 l/100 km
emisija CO2 129 g/km
Oprema

Standard: ESC, TCS, pomoć pri kretanju uzbrdo, sistem kontrole kretanja nizbrdo, elektrohromatski retrovizor, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, manuelni klima uređaj, el. podesivi retrovizori sa grejačima, Bluetooth konekcija za telefoniranje sa komandama na volanu, tempomat sa limiterom brzine, Chevrolet MyLink (internet radio striming i navigacija preko mobilne aplikacije sa ekranom osetljivim na dodir, reprodukcija fotografija i videa, USB i AUX priključci), zadnja kamera za parkiranje, putni kompjuter, naslon za ruku vozača.

Opcije: alu felne prečnika 18 inča, metalik boja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: