Mazda 3 Sport G165 Revolution

Mazda je rešila da se uzda u svoje znanje i iskustvo i napravi novi model u maniru koji ničim ne podseća na druge modele u klasi. Pri tome su bitno poboljšali ionako dobar kvalitet i doveli "trojku" na prag premijum segmenta, po ceni standardnog.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

17:24

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Nova Mazda 3 nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dizajn automobila je mnogima bitan zbog toga što preko njega ostavljate poruku o svom statusu i stilu.

Međutim, pravim ljubiteljima automobila izgled je ipak sporedna stvar. Auto gledate samo dok mu prilazite na parkingu, a onda presudna stvar postaje atmosfera u kabini i način na koji se vozi.

Upravo u ovom segmentu Mazda zaista svakoga oduševljava svojim kvalitetom.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4460/1795/1465 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2700 mm
Japanci ne skrivaju svoju želju da se približe premijum segmentu i mi možemo samo da konstatujemo da su u tome u velikoj meri i uspeli.

Pri tome su izbegli šablon po kojem automobili u tom podsegmentu moraju da budu pomalo hladni i uštogljeni.

Očigledno je da Mazdi na meti nisu prvenstveno klasični kupci premijum segmenta.
Mazda 3 Sport G165 Revolution: zapremina 1998 ccm; snaga 121kW (165 KS) pri 6000 o/min; obrtni moment 210 Nm pri 4000 o/min
Kao i karoserija, kabina odiše solidnošću. Uporebljeni materijali su vrlo kvalitetni, a paneli dobro obrađeni i uklopljeni.

Neophodnu dozu živosti i nekonvencionalnosti koja se uklapa u dizajn kabine daju detalji poput imitacije materijala od ugljeničnih vlakana, instrument tabla u čijem centru dominira obrtomer, pa i mali "head up" displej ispred vozača.

Naravno, ni na karoseriji, ni u kabini nema ni naznaka preterivanja i kiča.
U Mazdi se sedi vrlo kvalitetno. Sedišta su postavljena nisko, udobna su, ali pružaju i dobru potporu bez prevelike agresivnosti.

Pedale su postavljene pravo ispred vozača, pa noge imaju prirodan položaj. Takođe, odmorište za levu nogu se nalazi blizu poda, što manje zamara prilikom dugih vožnji.

Upravljač i sedišta se podešavaju u svim pravcima omogućuju vozaču da zauzme položaj koji mu u potpunosti odgovara.

Kabina nudi prostor za putnike koji je u okviru niže srednje klase, s time što je primetno da je kabina šira u odnosu na prosek.
Preglednost nije bolja strana "trojke" zbog visokih bokova i debelih nosača krova. Ni spoljašnji retrovizori nisu idealni, pokrivaju relativno mali ugao, a i postavljeni su previše blizu vozača, pa se ta njihva karakteristika pojačava. Na svu sreću tu je sistem je upozorenje na vozila koja se nalaze u "mrtvom uglu".

U želji da što bolje i lakše poveži vozača sa autom, dizajneri su osmislili sistem Connect koji se sastoji od displeja na vrhu centralne konzole i komandi koji se nalaze pod desnom rukom, odmah iza ručice menjača. Sistem možete podešavati i dodirom ekrana, ali on nije dovoljno blizu, pa je lakše koristiti centralni džojstik i tastere oko njega.

Pored prilično kvalitetnog audio uređaja koji potpisuje firma Bose, tu su obimna podešavanja načina rada elektronskih uređaja automobila i kontrola navigacije.
Kao što možete da vidite, Mazda se potrudila da stvori haj tek, zabavno i kvalitetno okruženje vozaču i putnicima, pa nas tim pre iznenađuje činjenica da ni u najskupljem paketu opreme nije dostupna automatika za pokretače sva četiri prozora, već samo za vozačev.

Za razliku od taktike proizvođača premijum segmenta koji nude osnovnu opremu i poduži spisak opcionala preko kojih svako bira ono što misli da mu treba, Mazda nudi bogatu osnovnu opremu i vrlo kratak spisak onoga što se doplaćuje.

Paket Revolution je zaista vrlo bogat. Standard čine električni pokretači prozora, prednji, zadnji i bočni vazdušni jastuci sa zavesama, senzori za kišu i farove, Bluetooth i wi-fi konekcija, bi-ksenonski aktivni farovi sa LED dnevnim svetlima, prednji i zadnji parking senzori, grejači prednjih sedišta, alu-felne prečnika 18 inča.

Tu su još i Bose ozvučenje, tempomat, "hands-free" zaključavanje, dvozonski automatski klima uređaj, "head up" displej, Smart City Brake sistem, upozorenje na opasnost od vozila u "mrtvom uglu".

Od dodatne opreme, testirani auto je imao samo navigacioni uređaj sa detaljnim mapama Srbije i specijalnu crvenu metalik boju.
Prilikom konstruisanja nove generacije "trojke" inženjeri su se vodili željom da se postigne što veća efikasnost, a to su postigli maksimalnim smanjenjem mase i konstrukcijom motora. Direktne benefite od toga imaju performanse, ekonomičnost i upravljanje.

Mazda 3 je oduvek bila poznata po odličnoj upravljivosti, a sada su stvari podignute na viši nivo. Auto deluje zrelije i mirnije, ali nije izdubio sportsku oštrinu. Kada ga pritisnete do kraja odužiće vam se izuzetno preciznim upravljačem, neutralnim ponašanjem u krivinama i izuzetno velikim bočnim silama koje može da istrpi.

Dobro izbalansirana šasija dozvoljava da dodavanjem i oduzimanjem gasa auto namestite u teme krivine kao rukom, a da na izlazu iz krivine uživate u vrlo kontrolisanom podupravljanju pravo na spoljnu ivicu staze.
Prtljažnik: 364 l
Auto je bio opremljen točkovima od 18 inča, pa je po lošijem kolovozu umeo da blago zadrhti. Ipak, amortizacija i dugačkih i udarnih rupa je dobra. Ono što iznenađuje je odlična akustična i mehanička izolacija.

A sada dolazimo do verovatno najboljeg dela automobila, njegovog motora. Kada kod ovako impresivnog auta možete da izdvojite jedan element, očigledno je da je on vrlo poseban.

Dvolitarski atmosferski benzinac razvija 165 konjskih snaga. Možda vam se ne čini kao nešto posebno, međutim, ovde je najbitniji način na koji on razvija snagu.

Glavna odlika mu je beskompromisna elastičnot i uglađenost.
Veliki obrtni moment je dostupan od najnižih obrtaja, pa su ubrzanja munjevita bez napora, teranja u visoke obrtaje i potrebe za turbo punjačem.

Naravno, ako pedalu gasa pritisnete do kraja, motor će vrlo brzo skočiti do limitera uz vrlo uzbudljiv zvuk iz auspuha, ali i usisne grane.

Zahvaljujući merama za povećanje efikasnosti, Mazda je uspela da obezbedi odličnu ekonomičnost. Prosek testa je iznosio 7,4 litara, što je odličan rezultat za ovakav auto i vreme po kojem smo ga testirali.

U gradu, potrošnja se kreće oko 8,5 litara, na magistrali između četiri i pet litara, dok na auto putu troši između 6,3 i 7,5 litara u zavisnosti od stila vožnje.
Uz sportski motor odlično se slaže šestostepeni menjač sa stepenima prenosa koji su blizu "naslagani".

Kada promenite u višu brzinu pri oko dve hiljade, obrtaji ne padnu ni za 500 o/min. Ručica menjača je kratka i precizna, ali je previše gruba i tvrda, kao kod nekog čistokrvnog terenca.

Cena nove Mazde 3 počinje od 14.490 evra, a auto koji smo vam prikazali košta 22.310 evra sa dodatnom opremom.

Kompletan cenovnik modela Mazda 3 možete pogledati na zvaničnom sajtu.

Sam koči

Sistem Smart City Brake pomoću lasera "osmatra" saobraćaj ispred i u slučaju da se naglo pojavi prepreka on zvučnim signalom upozorava vozača, a ako on ne reaguje onda aktivira kočnice.

Sistem radi pri brzama do 40 km/h i bitno umanjuje rizik od sudara u gradu i udaranja pešaka.

Pravi "hands free"

Većina automobila koji imaju beskontaktnu bravu zahteva da rukom pređete preko tastera na kvaki kako biste ga zaključali.

Mazdin sistem je jedan od retkih koji se aktivira automatski kada se vozač udalji od auta.

Ovakav uređaj je vrlo praktičan kada su vam ruke pune i daje potpun smisao imenu "hands free".

Potpuno povezan

Sistem možete povezati sa spoljnim uređajima putem dva USB priključka i čitačem SD memorijske kartice, zatim preko AUX priključka, pomoću Bluetooth protokola i čak wi-fi mreže.

Na taj način možete uvek slušati svoju omiljenu muziku, ali i saznati vremensku prognozu i stanje na putevima preko navigacionog uređaja.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Mazda 3 Sport G165 Revolution
zapremina motora 1998 ccm
snaga 121kW (165 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 210 Nm pri 4000 o/min
menjač mauelni šestostepeni
dimenzije (d/š/v) 4460/1795/1465 mm
međuos. rastojanje 2700 mm
prtljažnik 364 l
rezervoar 51 l
masa 1310 kg
pneumatici 215/45 R 18
maks. brzina 210 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,2 s
potrošnja (grad/otv.put/komb.) 7,5/4,8/5,8 l/100 km
emisija CO2 130 g/km
Oprema:

Standard: električni pokretači prozora, prednji, zadnji i bočni vazdušni jastuci sa zavesama, senzori za kišu i farove, Bluetooth i wi-fi konekcija, bi-ksenonski aktivni farovi sa LED dnevnim svetlima, prednji i zadnji parking senzori, grejači prednjih sedišta, alu-felne prečnika 18 inča, Bose ozvučenje, tempomat, "hands free" zaključavanje, dvozonski automatski klima uređaj, "head up" displej, Smart City Brake sistem, upozorenje na opasnost u "mrtvom uglu".

Opcija: navigacioni uređaj sa detaljnim mapama Srbije, crvena metalik boja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: