Hyundai ix35 2.0 CRDi Impression A/T 4WD (redizajn)

Vožnja SUV automobila našim ulicama i putevima često vas svrstava u višu kategoriju učesnika u saobraćaju. Sedite iznad većine drugih vozača, imate utisak da ste moćniji i sigurniji, a loš kvalitet kolovoza, tramvajske šine i ivičnjaci ne osećaju se pod vašim predimenzioniranim gumama.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 13.04.2014.

17:05

Default images

Tekst i foto: Nenad Ćosić

Uz to, u narodu se uvek govorilo da ovakva vozila uglavnom voze opasni tipovi sa puno novca. Tako je bilo sve dok se nisu pojavili korejski SUV modeli.

Hyundai ix35 je jedan od najjekonomičnijih načina da izgledate opasno na putu.
Iako æe se veæina kupaca dvolitarskog dizeleša odluèiti za varijantu od 136 konja, dodatni potisak i oseæaj moæi koje pružaju 184 konjske snage biæe veoma primamljivi svakom ko iskusi probnu vožnju snažnije verzije ovog modela.
O Hyundaiju ix35 mogli ste da čitate u našoj rubrici Vozili smo kada se ovaj model tek pojavio na tržištu. U međuvremenu, ix35 uspeo je da se izbori za poziciju u svom segmentu tako da ga možete često videti na našim putevima i gradskim ulicama.

Testiranje modela koji je nakon nekoliko godina restilizovan možda nije toliko zanimljivo kao kada sednete u automobil koji se tek pojavio u prodajnim salonima. Perspektiva se bitno menja a uzbuđenje poraste kada shvatite da se ispod haube testnog vozila nalazi motor sa 184 ks.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4410/1820/1655 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2640 mm
Model koji sam vozio nakrcan je opremom koju ne viđamo baš često na jednom mestu na vozilu iz ove klase. Očigledno je da se Hyundai potrudio da ix35, barem po spisku luksuznih sadržaja, približi automobilima iz premijum segmenta.

Mnoge od tih dodataka prosečan kupac verovatno neće ni uzeti u razmatranje, ali oni pokazuju da je proizvođač uložio napor kako bi ovaj model bio na u nivou sa sličnim vozilima evropskih ili japanskih kompanija.
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,1 s; Maksimalna brzina: 195 km/h
Kada je reč o spoljašnjosti, restilizovani ix35 opremljen je dnevnim i pozicionim LED svetlima koja su tako oblikovana da uokviruju nove farove.

Osim toga, tu su sada i bi-ksenon duga i oborena svetla, a pokazivači pravca su redizajnirani i premešteni sa spoljašnjeg na unutrašnji rub svetlosnih grupa, bliže maski hladnjaka.
Potpuno novi izgled dobila su i stop svetla.

Pored uvođenja LED tehnologije dizajneri su se pozabavili prekomponovanjem sadržaja u okviru zadnje svetlosne grupe kako bi automobil učinili modernijim i privlačnijim.
Stilska osveženja zaokružena su novim aluminijumskim felnama koje su dostupne u dimenzijama od 16 do 18 inèa.
Kako bi se poboljšao opšti utisak, u kabini sada ima više kvalitetnijih materijala koji su mekani na dodir, poput elemenata na komandnoj tabli i delova obloge vrata.

Iako u unutrašnjosti i dalje dominira tvrda plastika, završna obrada je na sasvim zadovoljavajućem nivou, a tu su i fino uklopljeni, nenametljivi metalik detalji koji se vizuelno lepo slažu sa crnim enterijerom.
Novo je i da u okviru najbogatijeg paketa opreme kupac dobija "Supervision" instrument tablu sa 4,2 inčnim TFT LCD ekranom u boji koji se nalazi između obrtomera i brzinomera. Na njemu se očitavaju podaci putnog kompjutera.
Preko drugog, sedmoinčnog ekrana osetljivog na dodir, koji je smešten na vrhu centralne konzole, upravlja se funkcijama multimedijalnog sistema, poput audio uređaja ili navigacije.
Reč je o sistemu najnovije generacije, koji obuhvata i navigaciju sa mapom Srbije, a uz njega ide atraktivna krovna antena u obliku "ajkulinog repa".
Zanimljiv detalj na navigaciji je æirilièno pismo koje se koristi kada unosite destinaciju na srpskim mapama. To pokazuje da se èak i klijentima na skromnim tržištima, kao što je naše, može izaæi u susret i pokazati da im je stalo do njih.
Sistem je povezan sa kamerom za vožnju unazad, čiji se prikaz automatski pojavljuje na displeju kada se ručica menjača prebaci i "R" položaj.
Podršku prilikom manevrisanja na skuèenim parking prostorima osim kamere pružaju i prednji i zadnji parking senzori koji su sastavni deo paketa Impression. Time je parkiranje maksimalno olakšano èak i vozaèima kojima ova disciplina ne leži.
Hyundai je u okviru redizajna modela ix35 poboljšao upravljivost automobila, a kupcima je sada dostupan i Flex-Steer sistem podešavanja "tvrdoće" volana sa tri režima rada: Comfort, Normal i Sport.

Novo je i da u verziji 2.0 CRDi sa pogonom na sve točkove, uz doplatu možete dobiti i automatski menjač sa 6 brzina, kojim je bio opremljen model sa testa.
Kako restilizacijom nisu menjane spoljašnje i unutrašnje dimenzije, putnicma je i dalje na raspolaganju isti prostor u kabini.

Što se tiče položaja sedenja i prostora, vozač i suvozač zaista nemaju razloga da se žale. Pozicija vozača u pogledu udobnosti i preglednosti u vožnji, ali i ukupne ergonomije, na visokom je nivou. I u bukvalnom i u prenesenom značenju.

Oni koji sede pozadi, ako nisu natprosečno visoki, takođe će imati sasvim dovoljno prostora kako za kolena tako i između glave i krova.
Iako sam vozio automobil koji od opreme ima sve što Hyundai može da ponudi kupcima u Srbiji, ostaje žal za električnim komandama za podešavanje položaja vozačevog sedišta, koje bi jedan ovako bogato opremljen model ipak trebalo da ima.
U paketu Impresssion grejana sedišta nisu privilegija samo vozaèa i suvozaèa - u toploti æe uživati i putnici koji sede pozadi.
Sedišta ćete čak i u najskupljem paketu morati da podešavate mehaničkim komandama, ali se Hyundai zato pobrinuo da se putnici zimi ne smrzavaju kada uđu u auto.

I pre nego što motor počne da zagreva kabinu do prijatne temperature, zahvaljujući grejačima u sedištima, boravak u automobilu će već nakon nekoliko minuta postati sasvim ugodan.
Kada vozaè nasloni levu ruku na unutrašnji rukohvat, svi prekidaèi se bukvalno nalaze ispod prstiju što znatno olakšava upotrebu bilo koje od ovih komandi.
Iako unutrašnjost vozila uopšte nije mala, komande su tako projektovane da su uglavnom na dohvat ruke.

Naročito je dobro rešen položaj dugmića za pokretanje prozora i retrovizora i centralno zaključavanje koji se nalaze u vozačevim vratima.
Sa druge strane, položaj prekidača grejača zadnjeg stakla prilično je nelogičan jer se ovo dugme nalazi skroz desno u delu kabine ispred suvozača.

Najpre ćete malo lutati pogledom dok ga ne pronađete, a onda ćete morati i da se istegnete da biste ga dohvatili.
Izgleda kao da su dizajneri zaboravili na njega, a onda im se učinilo zgodnim da ga postave simetrično sa dugmetom za startovanje motora, koje je istog oblika.

Vizuelno to izgleda dobro, ali nije funkcionalno. Logično mesto za dugme zadnjeg grejača bilo bi na panelu ispod displeja klima uređaja, gde se nalazi skup po funkcijama sličnih komandi.
Hyundai ix35 2.0 CRDi A/T 4WD: zapremina 1995 ccm; snaga 135 kW (184 KS) pri 3800 o/min; obrtni moment 392 Nm pri 1800-2500 o/min
Testirani automobil ispod haube ima 2.0 litarski CRDi turbo-dizel motor koji je u ovoj verziji pojačan sa standardnih 136 ks na čak 184 ks, što je više nego dovoljno za vozilo teško 1,6-1,7 tona.

Ovako snažan motor nije automatski uključen u najskuplji paket, Impression, već je dostupan samo kao doplatna opcija u paketima Style, Premium i Impression i košta 700 evra.
Za nezahtevno, opušteno krstarenje bilo je dovoljno ubaciti menjaè u 'D' položaj i naizmenièno po potrebi pritiskati komande gasa i koènice.
Snaga motora u testiranom primerku prenosi se pomoću šestobrzinskog automatskog menjača. To je još jedna privilegija samo onih kupaca koji se odluče za 2.0 CRDi sa 184 ks i 4WD pogon - uz uslov da za ovaj menjač doplate 1.300 evra na paket Impression.

Ovde treba još napomenuti da i za sam 4WD pogon treba izdvojiti sumu od 1.800 evra.

Kada se sve sabere, zadovoljstvo vožnje baš ovakvog automobila koštaće vas uz sve doplate 31.090 evra, ne računajući dodatak za metalik boju, koja iznosi još 480 evra.
Ako poželite dinamièniju i angažovaniju vožnju, sve što treba da uradite je da prebacite automatik u manuelni mod i da sami kontrolišete kada æe doæi do promene brzine. Tada ix35 dobija sportskiji karakter i natera vozaèa da izoštri svoja èula.
Automobil je u vožnji udoban, ali ne i previše mekan. S obzirom na povišeno težište, normalno je da jedno ovakvo vozilo ima tvrđe oslanjanje zbog stabilnosti u krivinama i prilikom naglih skretanja.

I zaista, ix35 dobro podnosi krivine i pri oštrijoj vožnji. Neravnine na putu i pliće rupe lepo pegla, čemu dodatno doprinose veliki 18 inčni točkovi i gume visokog profila.
Testirani automobil opremljen je i dvodelnim panoramskim staklenim krovom, koji je sastavni deo paketa Impression.
Za srpske udarne rupe izgleda da nema leka. Kada naletite na neku veću, a takvih je na našim putevima i ulicama podosta, ne pomažu ni sva tehnološka čuda, ni veliki točkovi, ni gume.

Nekoliko rupa koje nisam na vreme primetio ili jednostavno nisam mogao da izbegnem, neprijatno je protreslo i automobil i sve koji su se u njemu nalazili.

Ukupno zadovoljstvo u vožnji međutim nije bilo ugroženo. Automobil je odlično prihvatao gas i ubrzavao, progresivne kočnice obavljale su svoj deo posla baš kako treba, automatski menjač radio je uglađeno, a promena stepena prenosa odigravala se neosetno.
Prtljažnik: 591/1436 l
Ako vas nešto žustrija vožnja ponese, to će se odraziti kroz povećanu potrošnju, koja kod motora sa 184 ks i inače nije mala.

U gradskoj vožnji, u zimskim uslovima, automobil je tokom testa trošio oko 11 l/100 km, dok se na otvorenom putu potrošnja kretala oko 7,5 litara. Još jednom se pokazalo da zadovoljstvo i uživanje u vožnji imaju svoju cenu - i kada je potrošnja goriva u pitanju.
Fabrièki deklarisana potrošnja (grad/ovt.put/kombinovano): 9,1/6,0/7,1 l/100 km
Kompaktni SUV modeli uprkos nešto višoj ceni u odnosu na automobile iz takozvanog C segmenta imaju svoje adute koje su prepoznali čak i oni kupci koji nemaju potrebu da silaze sa asfaltnih puteva.

U slučaju da vas je Hyundai ix35 zainteresovao u toj meri da ga uzmete u razmatranje za kupovinu, ali vas je uplašila previsoka cena testiranog primerka, treba da znate da osnovni model sa 1.6 GDI benzinskim motorom sa 135 ks i veoma bogatim baznim paketom Comfort košta 16.690 evra.

Kompletan cenovnik modela Hyundai ix35 možete pogledati na zvaničnom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: