Toyota Corolla 1.6 Valvematic Sol

Nakon 47 godina od početka proizvodnje i preko 40 miliona proizvedenih primeraka, stigla je 11. generacija modela Toyota Corolla. Više nego ikad bliža je klasi iznad i Avensisu, ali i dalje mnogo komponenti deli sa evropskim Aurisom.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2014.

16:00

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Toyota doskoro nije imala previše sreće sa dizajnom svojih automobila u nižoj srednjoj klasi.

Imidž pouzdanih automobila, odličan servis i garancija za neke jednostavno nisu bili dovoljni. Teško je svima ugoditi, pogotovo kada se radi o globalnim tržištima koja su doprinela da Toyota bude brend broj jedan u svetu.

Nedavno je predstavljena jedanaesta generacija Corolle koja sjajno izgleda i, verujte, još bolje se vozi. Imali smo prilike da se kratko upoznamo sa ovim automobilom na svetskoj premijeri na ostrvu Majorka, a sada smo dobili mogućnost da ga isprobamo na dužem testu.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4620/1775/1465 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2700 mm
Prvi susret većine ljudi sa novom Corollom je potpuno neočekivan. Retko ko je pogodio o kom automobilu se radi, pre svega zbog njene veličine i impozantne pojave.

Uživo izgleda dosta veća nego na fotografijama, tako da su mnogi pomislili da je to automobil D segmenta.

Iako smo u početku bili skeptični zbog sedan koncepta koji je u C segmentu namenjen pre svega siromašnim tržištima, Corolla nas je apsolutno razuverila. Zadatak joj je da se dopadne celom svetu, ali evidentno je bilo da je ukus evropskih kupaca na prvom mestu.
Corolla je teoretski i praktično postala odlična zamena za veće limuzine.

Iako je bazirana na mehaničkoj platformi koju deli sa novim Aurisom, od njega se dosta razlikuje. Čak su i detalji poput ručica za otvaranje vrata drugačiji - na Corolli su masivniji, pa i ostali detalji su nekako impozantniji.

Produženo je i međuosovinsko rastojanje, za 100 mm u odnosu na Aurisa, što dugo nismo mogli da sretnemo kod limuzina C segmenta.

To je donelo dosta poboljšan komfor za putnike pozadi, što ne treba da čudi jer je međuosovinsko rastojanje u milimetar identično kao na Avensisu koji pripada klasi iznad.
Sada će se mnogi pitati čemu konkurencija sopstvenom modelu.

Avensis je namenjen pre svega tržištu Evrope i delimično Japana, dok je Corolla marka za bukvalno ceo svet.

S obzirom da većina proizvođača sada pribegava konceptu produžavanja karoserije nižih klasa na dužinu viših uz zadržavanje izvesnih ograničenja, to je slučaj i sa Toyotom.

Na neki način to je niskodudžetni koncept ali u svom najboljem svetlu. Ideja je da se ponudi više za manje novca i to bez ušteda na detaljima koje bodu oči.
Corolla je po komforu, kvalitetu materijala i opremi ispod Avensisa, ali se nije išlo ispod nivoa Aurisa, naprotiv.

Dizajn enterijera im je gotovo identičan, uz neznatne razlike. Corolla recimo nema eko-kožom obloženu komandu tablu, ali je zato kompletno izlivena od vrlo mekane i kvalitetne plastike. Slično je i sa tapacirunzima u vratima.

U odnosu na Auris, donekle se razlikuje i oprema po paketima. Corolla je nešto siromašnija tako da biste morali da kupite najskuplji paket opreme Sol da biste dobili alu felne i senzore za kišu.

Na žalost, u ovom trenutku cena je malo jača za ovakav koncept automobila.
Prtljažnik: 452 l
Prtljažnik nije prejak adut Corolle – sa svojih 452 litra je ispod proseka klase. Evropljani se radije odlučuju za karavane ukoliko im je potreban veći gepek, a sedan oblik karoserije uzimaju u razmatranje tek od D segmenta pa naviše.

Ipak, moramo da priznamo da se Corolla vozi kao veće limuzine, ne samo zbog dužeg međuosovinskog rastojanja i ukupne dužine već i zbog sofisticiranijeg ogibljenja u odnosu na Auris.

Auto se inteligentnije ponaša prilikom prelaska preko dužih neravnina, a stabilniji je i na autoputu pri velikim brzinama.
Toyota Corolla 1.6 Valvematic: zapremina 1598 ccm; snaga 97 kW (132 KS) pri 6400 o/min; obrtni moment 160 Nm pri 4400 o/min
Corolla je teška manje od 1.300 kilograma, što je u velikoj meri pomoglo doteranom motoru zapremine 1.6 litara.

Reč je o unapređenoj verziji poznatog motora koji sada ima potpuno drugačiji sistem promenljivog vremena otvaranja ventila (Valvematic umesto VVT-i), povećanu kompresiju sa 10,2:1 na 10,7:1, dok je snaga povećana za 10 KS kao i maksimalni obrtni moment koji se sada postiže na nižim obrtajima.

U praksi se ove izmene itekako osećaju. Auto je zaista brz, elastičnost je vrlo dobra i na vrlo niskim obrtajima, a interesantno je da mu ne nedostaje snage ni pri velikim brzinama, tako da se bez problema može koristiti i za duža putovanja.
Kada smo već kod njih, Corolla sa 1.6 benzincem nas je iznenadila niskom potrošnjom koja je na otvorenom bila praktično u rangu sa dizelašima.

Test smo završili sa prosekom od 7,3 litra i to najviše gradske vožnje po hladnom vremenu, mada je bilo izlazaka na magistralu koja je i spustila prosek.

Iskreno govoreći, nismo očekivali tako dobar rezultat od ovakvog benzinca, ma koliko da je unapređen.
Interesantno je da je Toyota sa novim Aurisom značajno promenila ergonomiju radnog mesta vozača. Ranije su se Toyote uvek razlikovale od konkurencije jer se u njima specifično sedelo, i ručica menjača je nekako imala neobičan hod i poziciju.

Sada je sve projektovano na najbolji mogući način, tako da duge vožnje, bilo da su u gradu ili na otvorenom, nisu zamorne. Sve komande su prirodno pozicionirane, a moramo da pohvalimo i kvalitet završne obrade za koju nam se čini da je čak na višem nivou u odnosu na Aurisa.

Svi prekidači i tasteri su vrlo sofisticirani, tako da za volanom Corolle u dobroj meri imate premijum osećaj. Bukvalno nema detalja za koji bi se moglo reći da je zanemaren i jeftino odrađen.

Na kraju, opet se sve svodi na cenu i donekle na imidž sedana. Da li smo bliže Evropi ili Istoku pokazaće prodajni rezultati.

Redovna cena modela Toyota Corolla 1.6 Valvematic Sol je 19.600 evra, dok je aktuelna akcijska cena 18.190 evra. Osnovni model, benzinac 1.33 sa 99 ks i najskromnijim paketom opreme Terra, na akciji košta od 13.490 evra.

Kompletan cenovnik možete pogledati na zvaničnom Toyota sajtu.

"Haj-tek" za ceo svet

Zanimljivo je da je Toyota jedan od retkih proizvođača koji u standardnoj opremi, doduše u najskupljem paketu, nudi sistem za automatsko parkiranje.

On funkcioniše uz pomoć prednjih i zadnjih parking senzora koji praktično mere dužinu slobodnog parking mesta. Vaše je samo da omogućite automobilu da premeri parking i da mu preko tastera stavite do znanja da može sam da odradi parkiranje. Pri tome, vi kontrolišete gas, kvačilo i kočnicu, dok će se za manevrisanje volanom auto sam pobrinuti.

Sistem je konstruisan tako da omogućava ne samo paralelno, već i parkiranje u "garažu" hodom unazad. Osim toga, Sol paket opreme podrazumeva i kameru za vožnju unazad, kao i kvalitetan multimedijalni uređaj sa Bluetooth konekcijom i ekranom dijagonale 6,1 inča.

Najbolja putna asistencija

Još jedna veoma bitna stavka po kojoj se Toyota izdvaja od drugih proizvođača je mobilna garancija. Osim "standardne" garancije koja za naše uslove vrlo nestandardna jer traje pet godina i to bez ograničenja u kilometraži, veoma je bitna i putna asistencija koja se pruža vlasnicima automobila ove marke.

Tokom trajanja garancije, dakle pet godina, vlasnici mogu da koriste Toyota Eurocare uslugu. U slučaju kvara ili nezgode, na teren će izaći specijalizovana Toyotina ekipa a ne uslužne lokalne šlep službe sa kojima većina zastupnika potpisuje ugovor, a koje vrlo malo znaju ili ne znaju ništa o vašem automobilu.

Takođe, za razliku od većine koji ovu uslugu omogućavaju samo u slučaju da je do problema na putu došlo zbog greške proizvođača, Toyota izlazi u susret u nevolji čak i kad je vozač sam kriv.

Na primer, ukoliko su ključevi ostali zaključani u vozilu, ako je ostao bez goriva, ako je ispražnjen akumulator, pukla guma, u slučaju nezgode…

Ukoliko vozilo ne može da bude osposobljeno u razumnom roku, Toyota omogućava nastavak putovanja alternativnim prevozom ili smeštaj.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota Corolla 1.6 Valvematic Sol
zapremina motora 1598 ccm
snaga 97 kW (132 KS) pri 6400 o/min
maks. obrtni moment 160 Nm pri 4400 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4620/1775/1465 mm
međuos. rastojanje 2700 mm
prtljažnik 452 l
rezervoar 55 l
masa 1270 kg
pneumatici 205/55 R 16
maks. brzina 200 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,9/6,0/8,0 l/100 km
emisija ugljen-dioksida 139 g/km
Oprema

Standard:

VSC, TRC, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, vazd. jastuk za kolena vozača, putni računar, LED dnevna svetla, pomoć pri kretanju uzbrdo, automatski klima-uređaj sa dve zone, kožni volan i ručica menjača.

Bluetooth konekcija za mobilni, ekran u boji osetljiv na dodir, kamera za vožnju unazad, radio CD/MP3 sa šest zvučnika, AUX i USB priključci, tempomat sa limiterom brzine, sedišta u kombinaciji kože i tkanine.

Elektropodizači svih prozora, elektrohromatski retrovizor, alu felne prečnika 16 inča, el. preklopivi spoljašnji retrovizori sa grejačima, sistem za automatsko parkiranje sa prednjim i zadnjim parking senzorima, otključavanje i startovanje bez ključa, senzori brisača i farova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: