Prva vožnja: Opel Meriva (redizajn)

Nakon četiri godine na tržištu, Opel Meriva druge generacije detaljno je restilizovana, dobila je bogatiju opremu i nove motore. Sa novim modelom upoznali smo se na autobanu i lokalnim putevima oko Frankfurta.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 02.04.2014.

16:58

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Klasa monovolumenskih automobila postala je popularna, a broj vrlo konkurentnih modela neprestano raste.

Kako kažu u Opelu, ciljna grupa ovim automobilima su mlade i aktivne porodice, kao i finansijski dobrostojeći penzioneri. Upravo zbog toga, mali MPV automobili kvalitetom, dizajnom i tehničkim rešenjima koketiraju sa premijum segmentom.
Da ni to nije dovoljno, pokazao nam je svojevremeno Opel predstavljajući drugu generaciju Merive koju je krasila vrlo neobična, a pokazalo se korisna i praktična postavka vrata.

Znate već da se zadnja vrata ovog Opela otvaraju u kontra stranu od prednjih, što uveliko olakšava ulazak za zadnju klupu, ali i unošenje kabastih predmeta.

Ovaj neobični automobil ipak je odlično prihvaćen na tržištu. Sa prodatih 330 hiljada primeraka odnosno 82 hiljade godišnje, Meriva je jedan od najpopularnijih malih monovolumena.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4300/1912/1615 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2644 mm
Četiri godine nakon premijere, došao je trenutak za osveženje, a Opel nije želeo ništa da prepusti slučaju, pa je detaljno promenio izgled karoserije, uveo je moderne motore Euro 6 standarda, promenio je menjače i multimedijalni sistem.

Za upoznavanje sa novim modelom fabrika je izabrla mondenski gradić Visbaden, čuvenu banju za koju se može reći da je predgrađe Frankfurta.

Spokojna atmosfera, odlična scena za fotografisanje i odlični putevi u okolini su bili gotovo idealni za prvi kontakt sa novim vozilom.
Iako na prvi pogled dizajn nije previše menjan, malo vremena provedenog pored automobila otkriva obim posla. Izmenjeni su maska hladnjaka i farovi. Ubačena su LED dnevna svetla i drugačije maglenke.

Ono što nas je iznenadilo je da je u potpunosti promenjena linija boka automobila. Donja ivica stakala na vratima je sada niža, što omogućuje bolji pregled saobraćaja vozaču, ali i daleko prijatniju atmosferu za putnike.

Zadnja svetla koriste takođe LED tehniku. Atraktivnosti dizajna i opštem premijum utisku doprinose i aluminijumski naplaci od 17 i čak 18 inča.
Opel već neko vreme putnicima donosi raskošan osećaj u kabini uz pomoć atraktivnog dizajna i kombinacije kvalitetnih materijala i boja.

U obnovljenoj Merivi u ponudi su četiri vrste ambijenta. Takođe, predstavnici fabrike su naglasili da su ponosni na činjenicu da Meriva nudi najviše opreme i dodataka u klasi.

Tako je sada uvedena praktična centralna konzola u tri nivoa. Prilikom dizajna se išlo u detalje, pa je upravo ova konzola skraćena, kako ne bi oduzimala mesto za kolena putnicima za zadnjoj klupi.
Kada se jednom nađete u kabini, primetićete da relativno mali automobil nudi obilje prostora i napred i pozadi.

Sa dužinom od 4,29 metra, Meriva se nalazi na donjoj granici klasičnog C segmenta, a subjektivno nudi više prostora od mnogih limuzina D segmenta.

Čak i pozadi, i dvometraši imaju dovoljno prostora za kolena i glavu. Naravno, prostor je dobijen zahvaljujući povišenom položaju sedišta.

Prtljažnik se sa standardnih 400 litara jednim potezom povećava na čak 1,5 kubnih metara, zahvaljujući fleksibilnim sedištima.
Vozačevo radno mesto je dobro osmišljeno, komande su pravilno postavljene, na dohvat ruku.

Jedino zameramo to što prilikom restilizacije dizajneri nisu izmenili prenatrpanu centralnu konzolu, kako je učinjeno kod nedavno restilizovane Insignije.

Situaciju popravlja novi audio i navigacioni uređaj, koji na jednostavan način može da integriše telefone sa Android i iOS platformama. Pristup menijima pomoću tastera na točku upravljača je jednostavniji nego ranije.
Opel je uveo novi 1.6 litarski turbo-dizel motor u nekoliko varijanti. Ovaj dizelaš zameniće stare agregate od 1.3 i 1.7 litara koji su u ovom trenutku još uvek u ponudi.

Ovaj motor smo vam detaljno predstavili prilikom posete Opel test centru. Trenutno dolazi samo u verziji sa 136 konjskih snaga.

Uskoro će debitovati verzija sa 110 KS koja će biti vrlo štedljiva i koja će omogućiti Merivi da bude prvi MPV automobil koji će imati emisiju CO2 manju od 100 g/km.
Uz dizelaš dolazi novi ručni šestostepeni menjač, kao i automatik nove generacije sa istim brojem brzina.

Tu su i tri benzinca zapremine 1.4 litra. Atmosferac razvija 100 KS, dok verzije sa turbo punjačem nude 120 ili 140 "konja".

Jedini sertifikovan

Opel sa ponosom ističe da Meriva ima najviše sistema koji povećavaju upotrebnu vrednost auta. Tu su "fleks vrata", "fleks rejl" konzola, "fleks spejs" sedišta i "fleks fiks" nosači bicikala.

Ovako dobro osmišljen koncept pomoći vozaču prilikom svakodnevnog korišćenja vozila nagrađen je specijalnim sertifikatom za ergonomski koncept. Meriva je jedini automobil koji ima ovaj sertifikat.

Dizel koji šapuće

Dizelaš zapremine 1.6 litara ima kvadratni odnos hoda i prečnika klipa, turbo punjač varijabilne geometrije i uz kompresioni odnos 16:1 razvija snagu od 100 kW (136 KS) pri samo 3.500 o/min. Maksimalni obrtni moment od 320 Nm razvija pri 2.000 o/min.

Prilikom konstruisanja, inženjeri su se trudili da ga učine efikasnim u svim aspektima. Tako je ovo motor sa najmanjim odnosom mase po jedinici snage sa 1,4 kilograma po kilovatu snage.

Zahvaljujući "common rail" sistemu poslednje generacije koji radi pod pritiskom od 2.000 bara, koji je u stanju da ima do deset ubrizgavanja goriva u jednom radnom taktu, ovaj dizelaš ima vrlo visok maksimalni pritisak u cilindru od 180 bara.

Povećanju efikasnosti doprinose i pumpa ulja koja ima dva moda rada u zavisnosti od broja obrtaja, kao i pumpu rashladne tečnosti koja može da se isključi kada njen rad nije neophodan.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Meriva
model 1.4 1.4 turbo 1.4 turbo 1.3 CDTI 1.7 CDTI 1.6 CDTI
snaga (kW/KS) 74/100 88/120 103/140 70/95 81/110 100/136
dimenzije (mm) 4300/1912/1615
zapremina prtljažnika (l) 400/1500
maksimalna brzina (km/h) 177 188 196 168 178 197
ubrzanje 0-100 km/h (s) 14,0 11,3 10,1 13,8 12,9 9,9
prosečna potrošnja (l/100 km) 6,0 5,9 6,3 4,5 6,1 4,4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: