Seat Leon 1.2 TSI Style

Ako mislite da je Golf savršen auto za vas, ali vas brine onaj deo oko neovlašćenog pozajmljivanja automobila, novi Seat Leon je pravo rešenje. Jeste malo skromniji u pogledu opreme i materijala, ali je osećaj za volanom baš kako očekujete.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2013.

18:30

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Na žalost, većina vozača i potencijalnih kupaca novih automobila u Srbiji nema priliku da isproba sve najnovije modele. Sve se svodi na rekla-kazala priču i iskustva drugih ljudi koja su ko zna kako preneta i pitanje je da li su tačna.

Najbolje je da auto koji vas zanima sami isprobate. Nemojte da se ustručavate, već slobodno zakažite test vožnju.

Upravo na osnovu takvog iskustva saznaćete da postoje baš velike razlike između modela iste klase, pa čak i iz iste zemlje porekla.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4263/1816/1459 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2636 mm
Kada posle drugih modela sednete u novi Seat Leon, već posle par kilometara shvatate da se izdvaja od konkurencije.

Ovde ne pričamo o dizajnu, to je individualna stvar i izbor prepuštamo vama. Čak je i izbor materijala skromniji u pogledu kvaliteta u odnosu na Golf – praktično je u proseku klase. Međutim, inženjerski rad je ono što će vas osvojiti na prvu vožnju.

Počevši od ponašanja automobila u vožnji, performansi, potrošnje, usklađenosti komandi, pa sve do iskorišćenja prostora, ergonomije i kvaliteta izrade. Ukratko rečeno – vrh klase ali potpuno nenametljivo i neupadljivo.

Tada shvatate da neki automobili i treba da budu skuplji u odnosu na ostale i da razlika u ceni zaista vredi.
Cene novog Leona su već akcijske, s obzirom da su redovne visoke, mada treba uzeti u obzir da je Leon trenutno jedan od najnovijih i najmodernijih modela u klasi.

Osnovni model košta 13.999 evra sa PDV-om, u saradnji sa Porsche Mobility-jem, dok je za keš hiljadu evra skuplji.

Za te pare se dobija 1.2 TSI motor od 86 KS i Reference paket opreme koji obuhvata "klimu", ESP, sedam vazdušnih jastuka, prednje elektropodizače prozora, senzor pritiska u gumama, elektropreklopive retrovizore, audio sistem sa monohromatskim displejom osetljivim na dodir, čitač SD kartica i USB/AUX priključke.
Testirani auto je imao drugi po redu paket opreme, Style, koji je uz jaču verziju motora od 105 KS i šestostepeni menjač obuhvatao još alu felne prečnika 16 inča, sva četiri automatska podizača prozora, pomoć za kretanje na uzbrdici i poboljšanu verziju ESP-a koji funkcioniše kao blokada diferencijala.

Tu je još i automatska dvozonska "klima", putni kompjuter sa više informacija, koža na volanu, ručici menjača i ručne kočnice, stop-start sistem, bolje ozvučenje sa Bluetooth konekcijom, tempomat i ambijentalno osvetljenje u predelu nogu.

Ovako opremljen auto na akciji košta 16.499 evra preko Porsche Mobility-ja.
Iako smo više puta pisali o automobilima koji su pod haubom imali 1.2 turbo-benzinski motor sa 105 "konja", ovaj put je situacija nešto drugačija.

Motor je još bolji nego do sada, sa neprimetnom turbo rupom i još većom elastičnošću. Snažno povlači bukvalno od hiljadu obrtaja, a po opsegu u kom je raspoloživa snaga bezmalo premašuje moderne korejske 1.6 benzince sa direktnim ubrizgavanjem koji su na papiru jači preko 30 "konja".

U praksi se pokazalo da je Leon sa svojih 105 turbo "konja" agilniji, snažniji i zabavniji za vožnju. Obavezno pogledajte opseg obrtaja u kom je dostupan maksimalni obrti moment ali i snaga.
Nasuprot svemu tome je izuzetno niska potrošnja.

Fabrički podaci o potrošnji najčešće ne odgovaraju stvarnom stanju stvari, ali ima svetlih primera koji se potvrđuju u praksi. Jedan od njih je i Leon – prosek u gradskoj vožnji na kraju testa je bio 6,3 l/100 km, sa snažnim ubrzanjima kojima nikako nismo mogli da odolimo.

Inače, Style paket podrazumeva i šestostepeni umesto petostepenog menjača, koji omogućava i nešto nižu potrošnju i bolja ubrzanja.
Važno je napomenuti da Seat nije niskobudžetni brend, kao što je Opel uradio sa Chevroletom kod koga su primenjena zastarela i dodatno ogoljena rešenja.

Leon je u stvari drugačiji Golf 7, sa kojim deli mehaničku platformu i sve elemente. Ovo je odgovor za sve one koji očekuju da nova generacija automobila treba da bude bitno drugačija od prethodne.

Doduše, moramo da priznamo da materijali u kabini nisu kao na Golfu, ali se ne može reći da nisu kvalitetni.
Nemci su još jednom pokazali da sitnice ne postoje. Tako je, recimo, ozvučenje vrhunsko u poređenju sa konkurentima, a sam interfejs ekrana osetljivog na dodir je čak intuitivniji u odnosu na one kod VW-a.

Volan nije lep ali su multifunkcionalni tasteri idealno postavljeni i koriste se lakše nego kod drugih automobila.

Što se tiče prostora u kabini, ni tu nema kompromisa. Komfor na prednjim sedištima je na najvišem nivou, a pozadi čak i natprosečno visoke osobe neće imati problem sa mestom za glavu i kolena.
Zapremina: 380 l
Slično je i sa prtljažnikom. Zapremina od 380 litara je nešto iznad proseka klase. Tu su praktične kukice za kačenje kesa, kao i mogućnost za kačenje praktične mreže.

Leon je vrlo pregledan auto, sa dobrim retrovizorima. Mali prečnik okretanja je još jedna stavka koja ga čini idealnim za vožnju po gradu uz veoma nisku potrošnju koja je u rangu sa najštedljivijim dizelašima.

Vožnja na otvorenom je takođe pravo uživanje. Auto je vrlo stabilan i ponaša se kao limuzina srednje klase.
U kabini je tiho i pri velikim brzinama, a motor je dovoljno snažan da lepo ubrza od 130 do 150 km/h. Doduše, neophodno je da malo baratate ručicom menjača u tim situacijama, a ako želite da postignete maksimalnu brzinu, to ćete moći samo u petom stepenu prenosa.

Ako želite auto sa vrhunskim inženjeringom bez kompromisa i propusta a da pri tome ne budete previše upadljivi, Seat Leon je prava tema za razmišljanje.

Cena testiranog Seata Leon 1.2 TSI Style iznosi 16.499 evra sa PDV-om (preko Porsche Mobility-ja), odnosno 17.499 kada se automobil kupuje za keš.

Ušteda ili optimizacija?

Kao i Golf, Leon na slabijim verzijama nema multilink ogibljenje već torziju.

U praksi nema razlike, pogotovo u uobičajenoj vožnji. Jedino gde bi multilink mogao da dođe do izražaja je prilikom snažnih bacanja po krivinama i naglih promena pravaca, što je praktično nemoguće u uobičajenim uslovima na putu osim na trkačkoj stazi.

Motor za poštovanje

Seat Leon 1.2 TSI: zapremina 1197 ccm; snaga 77 kW (105 KS) pri 4500-5500 o/min; obrtni moment 175 Nm pri 1400-4000 o/min
U kombinaciji sa šestostepenim menjačem, 1.2 TSI motor od 105 KS je istovremeno zabavan, snažan, rasterećen i štedljiv.

Tako se pri 80 km/h u šestoj „vrti“ na svega 1.600 o/min i tada je trenutna potrošnja oko 3,6 l/100 km. Pri 130 km/h je na samo 2.800 o/min i troši neverovatnih 5,4 l/100 km.

Drugim rečima, troši kao štedljivi dizelaš od kog se daleko lepše vozi ali i od najmodernijih 1.6 atmosferskih benzinaca sa direktnim ubrizgavanjem.

Verzija sa sedmostepenim DSG menjačem troši za nijansu manje i ima identične performanse.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Seat Leon 1.2 TSI Style
zapremina motora 1197 ccm
snaga 77 kW (105 KS) pri 4500-5500 o/min
maksimalni obrtni moment 175 Nm pri 1400-4000 o/min
start-stop sistem da
menjač manuelni, 6 brzina
dimenzije (d/š/v) 4263/1816/1459 mm
međuosovinsko rastojanje 2636 mm
prtljažnik 380 l
rezervoar 50 l
masa 1198 kg
pneumatici 205/55 R16
maksimalna brzina 191 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,2/4,9/6,1 l/100 km
emisija CO2 114 g/km (Euro 5+)
Oprema

Standard: ESP, ASR, XDS kontrola proklizavanja, hill holder, senzor pritiska u gumama, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese i jastuk za kolena vozača, dvozonski klima uređaj, dnevna svetla, automatski podizači svih prozora, tempomat, kožnom obložena ručica menjača, ručne kočnice i multifunkcionalni volan, Bluetooth konekcija za mobilni, audio sistem sa šest zvučnika, ekranom osetljivim na dodir, USB/AUX priključkom i ulazom za SD kartice, stop-start sistem, alu felne 16 inča, ambijentalno osvetljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: