Dacia Sandero Laureate 0.9 90 TCe

Pojavom nove generacije Dačije Sandero i Logan, redefinisana je kategorija najjeftinijih automobila. Uz privlačan dizajn sada se dobija i vrlo solidna osnovna oprema koja obuhvata ESP, klimu i elektropodizače prozora, uz prostranu kabinu i početnu cenu od 8.100 evra sa PDV-om.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.07.2013.

20:22

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Za takozvani niskobudžetni segment u Srbiji do sada su bile zadužene Dačije i "puntići klasik". I dok se Punto Classic i dalje može kupiti sa opremom koja nije odmakla dalje od "juga", kod Dačije se situacija polako menja dolaskom nove generacije Sandera i Logana.

Nova generacija Sandera donela je i novu politiku proizvođača i uvoznika u pogledu opreme. Nema više "klot" modela, a u ponudi su dva paketa opreme, skuplji Laureate i jeftiniji Ambiance. Dosta toga na njoj je standard, tako da i najjeftiniji Sandero ima sve što je neophodno za pristojan komfor.

Prema pravilima EU, svaki auto mora da bude opremljen ESP-om, pa je Renault rešio da i naše kupce časti tim, više nego neophodnim komadom opreme, koji zaista glavu čuva u kritičnim situacijama.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4058/1733/1518 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2589 mm
Uz ESP dolazi i sistem za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova koji će vam pomoći da krenete na zaleđenoj uzbrdici.

Odmah da kažemo i to da ne postoji taster kojim bi se ESP mogao isključiti. Ipak, to ne znači da ne možete da "potpišete" auto, jer je sistemu potrebno neko vreme da shvati da nešto nije u redu sa vozačem, a ne sa podlogom.

Sledeća novina koja je standard i u osnovnoj opremi je klima-uređaj. Za razliku od nekih drugih modela, uključujući i Renault Clio, novi Sandero više nećete moći da vidite bez klime.

Standard su još centralna brava sa tasterima na ključu, elektropodizači prednjih prozora, četiri vazdušna jastuka, dnevna svetla i osvetljenje prtljažnika.
S obzirom na ovako bogatu opremu u pogledu bezbednosti, očekivalo se da će Sandero na testovima EuroNCAP organizacije osvojiti bolji rezultat nego što je to do sada bio slučaj (prva generacija ocenjena je sa tri zvezdice).

Napredak je zaista postignut, s obzirom da novi Sandero krajem maja osvojio četriri od maksimalnih pet zvezdica za bezbednost. Inače, Dačijin MPV Lodgy nedavno nije odmakao dalje od tri zvezdice, mada primerak koji je uništen na ispitivanju nije imao ESP, dok je nova generacija Sandera ipak solidniji i doteraniji auto.

Sanderov najnoviji rezultat trebalo bi da otkloni i poslednju suzdržanost kupaca kojima su problem predstavljale dosadašnje tri zvezdice na kreš–testu.
Zapremina: 320 l
Druga generacija Dačije Sandero je, kao i prethodna, po svojim dimenzijama i prostranosti kabine negde između niže srednje i niže klase.

Zapremina prtljažnika je ostala nepromenjena - 320 litara, što je i dalje u samom vrhu klase. Novina je to što se rezervni točak nalazi sa unutrašnje strane gepeka, pod uslovom da za njega doplatite jer nije na spisku standardne opreme.

Za pohvalu je i to što već u startu Sandero ima osvetljen gepek. Na žalost, prostor na zadnjim sedištima nije mnogo izmenjen.

Kao i pre pet godina, i sada mu zameramo premalo mesta za kolena, ali zato bar sa prostorom za glavu i ramena odrasli putnici neće imati problema.
Očigledno je da je, iako je ovo potpuno nov auto, ipak nasledio dosta toga od starog. Recimo, tasteri podizača zadnjih prozora, koji se inače doplaćuju 130 evra i u najskupljem paketu, i dalje su smešteni na podu, između naslona prednjih sedišta kako bi mogli da ih dohvate i oni koji sede napred i pozadi.

Rezultat je nezgodna pozicija prekidača za sve putnike, a isti sistem kao i ranije primenjen je i za prednje podizače prozora.

Njihovi prekidači su postavljeni na centralnu konzolu i to na još nepovoljniju poziciju – spušteni su ispod komandi ventilacije, a u praksi je teže dosegnuti do njih nego na prethodnom modelu.

Generalno, sa novim modelom je učinjen veliki napredak, ali su tasteri prozora sasvim neprimerena štednja.
Ista situacija je i sa nasleđenim volanom koji i dalje ima tanak obruč bez sirene. Sirena je na istom mestu kao i pre ko zna koliko decenija – na ručici žmigavaca. Ne samo da je nezgodno da se potrefi novi glatki taster sirene na vrhu ručice kada je kritično, već usput nehotice odradite ablendovanje i aktivirate žmigavac za prestrojavanje.

Sama ručica je vrlo nesofisticirana i gruba. Da biste "dali" žmigavac morate da savladate neuobičajeno veliki otpor. U prvom trenutku nam se i servo volana učinio preteškim, ali smo se kasnije navikli i nije predstavljao problem.

U suštini, raspored komandi i prekidača na centralnoj komandi je ostao identičan kao ranije. Ipak, sada je tu nešto više pregrada za sitnice, tako da je ispred ručice menjača prostor za dve čaše, a ispred njega je velika pregrada za mobilne telefone i ostale sitnice.

Što se tiče ergonomije vozačevog mesta, na žalost, nije se mnogo odmaklo od prethodne generacije. Prednja sedišta jesu mekša, ali je donji deo skoro ravan, tako da stalno imate osećaj kao da će zadnjica da vam sklizne unapred. Volan izgleda skoro isto i dalje ne može da se podešava po dubini, mada nam to, na svu sreću, nije smetalo jer za osobu prosečne visine nije predaleko postavljen.
Na davna prošla vremena podsetilo nas je i veliko dugme za podešavanje visine snopa farova preko sajle koju čak ni "jugo" nije imao.

Otprilike, tu je kraj prastarim rešenjima i problemima koje Dacia još uvek vuče za sobom. Moramo da dodamo da je dizajn enterijera nešto elegantniji, pogotovo na najbogatijem paketu opreme Laureate koji vam i prikazujemo. Tu su sada hromirani detalji, instrumenti izgledaju dosta ozbiljnije i sofisticiranije, mada je displej putnog kompjutera i dalje sa jednostavnom grafikom, blago izmenjenom u odnosu na stari model.

Plastika jeste tvrda, ali je kvalitetna, kao i završna obrada. Sve u svemu, Sandero ima vrlo odmerenu i pristojnu unutrašnjost za koju se ne može reći da deluje sirotinjski. Čak je po svom kvalitetu u ravni sa novim Cliom.

Doterana je i elektronika brisača, tako da se automatski "pali" i zadnji prilikom ubacivanja u rikverc ako su uključeni prednji brisači. Inače, svaki Sandero je opremljen i dnevnim svetlima u vidu dodatne sijalice od 20 vati u glavnom faru. Čak je i na haubu postavljen amortizer koji nemaju ni dosta skuplji modeli.
Dacia Sandero 0.9 90 TCe: zapremina 898 ccm; snaga 66 kW (90 KS) pri 5250 o/min; obrtni moment 135 Nm pri 2500 o/min
Velike izmene je doživela i gama motora. Relativno davno je izbačen iz prodaje 1.4 benzinac, a sada i 1.6 od 85 "konja".

Umesto njega dolazi potpuno novi Renaultov trocilindrični benzinac zapremine 898 kubika sa 90 KS. Ima turbinu ultra-niske inercije koja mu omogućava ne samo veliku snagu već i zaista dobru elastičnost čak i pri niskim obrtajima.

Prvi utisak je bio fascinantan. Iskreno, nismo očekivali da se tako dobro ponaša u vožnji i da vuče silovito u svim režimima rada. Doduše, već kada uz vozača sedne drugi putnik, situacija se menja ali ne previše. Sandero ima laganu karoseriju, tako da sa sve skoro maksimalnom opremom ima masu tek nešto veću od jedne tone.

Na zvuk trocilindričnog motora nikako ne možemo da se naviknemo, pa ipak, trudili smo se da ne mislimo na njega iako su nas vibracije stalno podsećale da imamo cilindar manje. Već pri 1.700 obrtaja snažno povuče, i to sa takvom srčanošću koja je temperamentnija od tradicionalnih 1.6 16V motora. U odnosu na 1.2 16V motor od 75 KS, koji je ostao u proizvodnji, ima nešto duže prenosne odnose.
Za razliku od aktuelnih atmosferskih benzinaca, ovaj ne trpi preranu promenu stepena prenosa, tako da na petu ne računajte ispod 70 km/h, na šta će vas upozoravati vibracijama. Ako niste sigurni šta mu prija zbog neprirodnog zvuka, tu je i ekonometar, odnosno indikator koji vam preporučuje stepen prenosa.

Zbog dužih prenosnih odnosa menjača, šesta mu nije neophodna. Pri 130 km/h vrti se na opuštenih 3.250 o/min, a pri 4.000 o/min kazaljka brzinomera je na 160 km/h! Doduše, za snažnija ubrzanja pri višim brzinama indikator preporučuje da se vrati u četvrtu.

Zanimljivo je da je čak i pri tako velikim brzinama u kabini veoma tiho i da nema šumova od strujanja vazduha. Očigledno su inženjeri aerodinamike dobro odradili svoj posao, čak bolje nego na nekim dosta skupljim automobilima.

U gradskoj vožnji mali turbo-benzinac najviše dolazi do izražaja. Toliko je živahan i prijatan da vas konstantno navodi na nagla ubrzanja i oštriju vožnju. Na žalost, to rezultuje povećanom potrošnjom koja bez problema može da pređe i 9 l/100 km.
Kako su dani testiranja odmicali, tako su i članovi naše redakcije bili nežniji sa papučicom gasa, pa smo test završili sa 7,8 l/100 km isključivo gradske vožnje. U Renaultu Clio, koji smo takođe testirali sa ovim motorom, uspeli smo da postignemo čak 6,1 l/100 km po gradu, ali uz pomoć stop/start sistema kojim je bi opremljen.

U Sanderu ovaj sistem nije predviđen, s obzirom da zahteva dodatnu elektroniku i skuplji akumulator.

Ruku na srce, i Sandero ima "eko" mod koji se aktivira pritiskom na taster levo od volana, a koji bi trebalo da izmeni mapu ubrizgavanja i rad klima-uređaja u cilju optimizacije potrošnje. Mi nismo primetili neku veliku razliku, osim da je sa njim auto za nijansu tromiji. U pogledu potrošnje, čini nam se da nema velike razlike.

Sportskija vožnja je potpuno bezbedna u pogledu voznih karakteristika. Auto je vrlo neutralan u brzim krivinama. Čak nas je iznenadila visoka granica proklizavanja "nosom", iako su bile montirane zimske gume.
Naginjanje je malo izraženije, s obzirom da je ogibljenje dosta mekše nego do sada. Prijatno upija kratke i veće neravnine, a to je inače jedan od prvih utisaka svih koji su se prvi put provozali u novom Sanderu.

Za razliku od starih modela, novi Sandero i Logan su blizanci u pogledu dizajna ali i cene, s obzirom da identično koštaju. Dele i prednji kraj, zajedno sa tek predstavljenim Loganom MCV, odnosno karavan verzijom za koju uskoro počinju da se primaju porudžbine i u našoj zemlji.

Na žalost, ponuda motora nije ista. Logan za sada ne može da se kupi sa 0.9 TCe motorom, a ni sa jačom verzijom dizelaša od 90 KS. Zanimljivo je i to da se, za razliku od našeg, na istočnim tržištima ovi automobili prodaju sa starim motorima koji ispunjavaju Euro 3 i Euro 4 norme, što nas teši da nas bar u tom pogledu smatraju delom civilizovanog sveta.

Dacia Sandero Laureate 0.9 90 TCe prodaje se po ceni od 9.610 evra, dok cena testiranog modela iznosi 10.400 evra.

Jeftinije održavanje

Kada je u pitanju održavanje, nema razloga za strah. Upoređujući cene servisa u odnosu na atmosferske motore, ispostavilo se da je 0.9 TCe čak jeftiniji. Prvo, u njega staje manje ulja, a drugo, nema kaiš već lanac, čija je zamena predviđena na 200.000 kilometara.

Servisni intervali su na 15 hiljada kilometara a mali servis u AK Kompresor servisu košta oko sto evra sa PDV-om. Garancija je tri godine ili 100.000 kilometara, s tim da se produžava na pet godina uz Dacia finansiranje.

Navigacija i u Dačiji

Dacia Sandero se prodaje u dva paketa opreme. Spisak opcija koje se doplaćuju nije dug, a na njemu se po prvi put u Dačiji nalazi tempomat sa limiterom brzine koji košta 150 evra, senzori za parkiranje su 210 evra, kožni upravljač i ručica menjača 70, elektropodizači zadnjih prozora 130, a najzanimljiviji od svega je multimedijalni sistem sa navigacijom i ekranom osetljivim na dodir koji košta 390 evra.

U okviru njega su samo detaljne lokalne mape sa kućnim brojevima, dok se karta Evrope doplaćuje 100 evra. Uz ovaj sistem dolazi i kvalitetnije audio ozvučenje.

Može i plin

Ko želi da kupi Sandero na plin, to sada može da učini bez dodatnog gubljenja vremena. Verzija sa 1.2 16V motorom od 75 KS uz doplatu od 700 evra može da se isporuči sa auto-gasnim uređajem koji je ugrađen u samoj fabrici.

Toroidna boca zapremine 40 litara je postavljena na mesto rezervnog točka (nije više sa spoljašnje strane) koji se ionako doplaćuje 50 evra u svim verzijama. Otvor za punjenje je sakriven iza poklopca rezervoara, neposredno uz sam čep za točenje benzina.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Više informacija o novom Sanderu možete dobiti na zvaničnom Dacia sajtu.

Kompletan cenovnik i tehničke detalje takođe možete naći na zvaničnom sajtu. Dacia Sandero Laureate 0.9 90 TCe
zapremina motora 898 ccm
snaga 66 kW (90 KS) pri 5250 o/min
maks. obrtni moment 135 Nm pri 2500 o/min
menjač 5 stepeni, manuelni
dimenzije (d/š/v) 4058/1733/1518 mm
međuos. rastojanje 2589 mm
prtljažnik 320/1200 l
rezervoar 50 l
masa 1037 kg
pneumatici 185/65 R 15
maks. brzina 175 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,1 s
potrošnja 4,3/5,2/6,7 l/100 km
emisija CO2 120 g/km
garancija 3 godine ili 100.000 km
servisi 15.000 km (11.500 din); 30.000 km (11.500 din); 45.000 km (14.000 din)
Oprema
Standard: ABS, ESP, kontrola proklizavanja pogonskih točkova, prednji i bočni vazdušni jastuci, indikator promene brzine, klima uređaj, centralna brava sa daljinskim, el. podizači prednjih prozora, osvetljenje prtljažnika, samozaključavanje u vožnji, radio MP3/CD sa Bluetooth konekcijom i USB/AUX priključkom, komande radija na volanu, maglenke, putni računar, el. podesivi retrovizori, merač spoljne temperature.
Opcije: tempomat sa limiterom brzine, kožni volan, el. podizači zadnjih prozora, GPS uređaj sa Media NAV sistemom i ekranom osetljivim na dodir, rezervni točak standardnih dimenzija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: