Prva vožnja: Renault Captur

U visokoj kuhinji već nekoliko decenija je cenjen pravac pod nazivom "fuzija". Sigurno ste se nekada sreli sa ovakvom hranom, pa makar na filmu. Znate to je ono kada vam na velikom tanjiru pomešaju nekoliko naizgled nespojivih vrsta namirnica i na kraju vam sve to skupo naplate. E, pa od nedavno se i u automobilskoj industriji prave automobili koji spajaju naizgled nespojivo, s tim što automobilisti ipak ne naplaćuju preskupo svoj rad.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2013.

08:30

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Naravno pričamo o krosover modelima. Renault Captur je najnoviji predstavnik niže klase ovog tipa automobila.

Kako su nam predstavnici fabrike na promociji rekli, Captur je koncipiran tako da je preuzeo najbolje osobine SUV i MPV automobila i sve to spojio u vrlo elegantnu celinu.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4122/1778/1566 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2606 mm
Više je nego očigledno da je osnovna namena ove vrste vozila pre svega da vlasnika izdvoji iz mase običnih automobila, pa ne čudi da su dizajneri francuskog proizvođača svoj "šik" izgled koji je predstavljen na modelu Clio 4 napravili glamuroznijim i prestižnijim.

Ni mesto na kojem je održana svetska prezentacija, Bijaric u Francuskoj, nije slučajno izabrano.

Naime, ovo je jedno od najmondenskijih letovališta na svetu. Velelepne vile i spokojan (neko reče dosadan) način života uveliko zasenjuju Ženevu, Monte Karlo i Azurnu obalu.
Pa opet, kada malo izađete iz grada ka kopnu, zatičete prirodu koja neodoljivo podseća na Šumadiju sa krivudavim putevima koji su u vrlo sličnom stanju kao oni u našoj državi. Dakle, idealna scenografija za upoznavanje malog okretnog automobila.

Novi Renault napravljen je na mehaničkoj platformi modela Clio 4 i zbog toga ne postoji verzija sa pogonom na svim točkovima. Procenat kupaca koji se odlučuju za ovu varijantu je ionako jednocifren, a mali krosover svakako nije zamišljen kao radno ili terensko vozilo.
Sa dužinom od 4.120 mm tek je neznatno duži od Renaulta Clio (+6 cm), ali je zato primetno viši. Sa podom udaljenim od zemlje 20 cm znatno je sposobniji da se upusti u borbu sa visokim gradskim ivičnjacima i laganu vožnju izvan asfalta.

Auto je vrlo privlačan, posebno u dvobojnoj karoseriji i na velikim 16 ili 17 inčnim točkovima, ali je kabina auta ono što ga definitivno izdvaja od konkurencije.
Vozačevo okruženje slično je, ali ne i identično kao kod modela Clio. Primetno je da je kabina prostranija u odnosu na klasični hečbek zbog povećanja visine krova.

Ovo je tipičan "trik" MPV automobila. Sedišta su postavljena više nego kod klasičnih automobila, pa se na uštrb dela komfora zbog položaja tela dobija više prostora za kolena.

Konkretno, u odnosu na Clio dobijeno je čak 7,5 centimetara za noge putnika na zadnjoj klupi.
Kao što se i očekuje od jednog MPV-a, kabina je vrlo praktična, puna otvorenih i zatvorenih pregrada.

Kupci mogu da biraju kombinaciju boja plastičnih umetaka na komandnoj tabli i sedištima. Fabrika navodi da postoji čak dve stotine kombinacija za personalizaciju karoserije i sto kombinacija za kabinu.
Kako Captur očigledno koketira sa premijum segmentom, normalno je da je ponuđena oprema vrlo bogata.

Tu je hands-free kartica, tempomat, električni grejani retrovizori, električni pokretači sva četiri prozora i audio uređaj sa Bluetooth i USB konekcijom.
Paletu motora čine dva turbo benzinca i jedan turbo dizel. Manji benzinac je trocilindraš od 0.9 litara koji razvija snagu od 90 KS, dok veći zapremine 1.2 litra raspolaže sa 120 KS i dolazi jedino sa automatskim EDC menjačem.

Dizelaš zapremine 1.5 litara razvija 90 KS i isporučuje se sa petostepeni manuelnim, ili šestostepenim EDC menjačem.

U Baskiji smo vozili snažniji benzinac, koji nudi vrlo dobre performanse, uz ne baš umerenu potrošnju goriva.
Renault je dobro proučio ciljnu grupu kupaca i zato nije konstruisao Captur kao sportski orijentisano vozilo. Ogibljenje je relativno mekano, mada mu prijaju kratke udarne neravnine.

Auto se vozi uglađeno, naginje se u krivinama, ali ima prilično visoke limite prijanjanja. Upravljač je lak i direktan, pa je uz mali krug okretanja idealan za gradsku vožnju.
Na kraju probnih vožnji, u vrlo otmenom restoranu domaćini su nas ugostili specijalitetima "fuzija" kuhinje. Za predjelo su nam servirali nekoliko barenih špargli sa "penicom" od pomorandže.

Nije da smo ostali gladni, ali smo se vratili kući srećni zbog toga što su krosover automobili bolji od fuzionisanih specijaliteta. Mnogo bolji!

Adaptivna klupa

Prtljažnik: 377/455 l
Jedan višenamenski automobil mora da zadovolji sve moguće potrebe svog vlasnika za prevozom putnika i tereta. Zbog toga Captur ima podeljenu zadnju klupu koja može da se pomera po dužini.

Na taj način prtljažnik može da se poveća sa osnovnih 377 na vrlo respektabilnih 455 litara.

"Sport bili" kabina

Prostora za odlaganje sitnica ima i više nego dovoljno (ukupno 27 litara), a posebno ističemo veliku fijoku zapremine 11 litara koja se nalazi ispred suvozača.

Ovo unikatno rešenje je vrlo praktično, ali nije uvek lako za korišćenje, naročito ako se na suvozačevom mestu nalazi visoka osoba.

Lako se presvlači

Captur je očigledno namenjen porodicama sa malom decom. Presvlake na sedištima su napravljene tako da se vrlo lako skidaju, kako bi se oprale u mašini za veš (na 30 stepeni).

Takođe, u ponudi kao dodatna oprema je čak 8 kompleta navlaka različitog dezena, pa vrlo lako možete da osvežite svoj auto.

Cena modela Renault Captur u Srbiji se kreće od 12.590 evra, za verziju sa 0.9 litarskim benzinskim motorom TCe 90 sa Stop&Start sistemom i paketom opreme Authentique. Najjeftiniji dizel model sa istim paketom opreme košta od 14.390 evra.

Više tehničkih detalja o modelu Renault Captur možete pronaći na sajtu proizvođača.

Kompletan cenovnik dostupan je takođe na zvaničnom sajtu Renaulta.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Renault Captur
model TCe 90 TCe 120 EDC dCi 90
zapremina (l) 898 1197 1461
snaga (kW/KS) 66/90 88/120 66/90
dimenzije (mm) 4122/1778/1566
međuosovinsko ras. (mm) 2606
zapremina prtljažnika (l) 377/455
maksimalna brzina (km/h) 171 192 171
ubrzanje 0-100 km/h (s) 12,9 10,9 13,1
prosečna potrošnja (l/100 km) 4,9 5,4 3,7

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: