Mazda CX 5 Attraction 2.2 D

Retko šta je u stanju da isprovocira domaćeg ljubitelja automobila kao ta užasna cifra 2.2. U žurbi da što pre pošaljemo komentar sa podatkom o visini registracije automobila sa 2.2 motorom, nismo u stanju da sagledamo napredak i pametna rešenja koja su ugrađena u nove modele.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.01.2013.

06:42

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Blago rečeno, naš sistem oporezivanja vozila nije u skladu sa platežnom moći domaćeg kupca niti prati razvoj automobilske industrije.

Ovog puta mogli bismo da pokušamo da savladamo prvobitni impuls koji vuče kursor prema dnu strane, ka linku za slanje komentara, dok se ne upoznamo sa Mazdom CX 5.
2,2 Skyactiv-D AWD At. Zapremina: 2191 kubika; Snaga: 150ks pri 4500 obrtaja; najveæi obrtni moment: 380Nm pri 1800 obrtaja; ubrzanje: 10,2s; max.brzina: 194kmh; 144g CO2/km, Euro VI
Registracija za ovakvo vozilo iznosi oko ili preko 600 evra, ali kupac koji je uspeo da obezbedi ili da finansira 31.000 evra za "dva para pogonjenih točkova" nekako će uspeti da obezbedi i trošak registracije. Pored tog iznosa, kupac će verovatno izdvojiti i oko 1.000 evra za kasko osiguranje. Trošak koji često ne komentarišemo.

Savremeni inostrani sistemi oporezivanja motivišu vozače da kupuju vozila sa nižom emisijom CO2, ali i proizvođače automobila da razvijaju tehnologije od kojih će i kupci i čovekova sredina imati korist.
Širina: 1840mm; dužina: 4555mm; visina: 1710mm; meðuosovinsko rastojanje: 2700mm
Mazda CX 5 bori se za kupce u jednoj od najkrvoločnijih klasa na tržištu. Znate i sami: VW Tiguan, a slede i nova Toyota RAV-4, nova Honda CR-V, zatim Nissan Qashqai, novi Ford Kuga, KIA Sportage i Hyundai ix35.

Klasa krosovera ili kompaktnih SUV-ova postala je toliko popunjena da niko ne bi ni primetio da Mazda u njoj nema svog predstavnika. Ipak Mazda nije želela da propusti deo tržišnog udela.

Ponudili su nam auto koji je među najvećima u klasi, promišljenog i modernog izgleda.
Zapremina 503l. Donja ivica prtljažnika je niska a pod je ravan što olakšava utovar kabastih predmeta.
Sa industrijskog aspekta, reč je o potpuno novom modelu najmanjeg japanskog proizvođača automobila. Mazda do 2012. godine u svom programu nije imala SUV ove klase.

Takođe, CX 5 predstavlja sasvim novo poglavlje u istoriji kompanije. Na sreću ili nesreću, živimo u periodu auto industrije u kojem se modeli jednog proizvođača razlikuju najviše po svojim dimenzijama, a izgledaju veoma, veoma slično. Novi Mazdin model ne liči na druge Mazde koje su prethodile, ali svakako će biti ključan za mnoge modele koji tek dolaze.
Zadnja sedišta moguæe je podeliti na tri dela i pomoæu ruèica koje se nalaze u prtljažniku. Roletna koja pokriva prtljažnik podiže se zajedno sa petim vratima.
Prvo što će vam privući pažnju kada uživo vidite ovaj auto je neobična maska hladnjaka za koju ne mogu da kažem da je fotogenična. Uživo ima više karaktera, pre svega jer je veoma izbačena napred, pa gotovo preuzima ulogu branika.
Ni Mazda nije odolela da pronađe inspiraciju za izgled svog modela u životinjskom carstvu. Posle tigrove njuške, koja je zaštitini znak KIA automobila, Mazda se opredelila za gepardov anfas. Dakle, maska hladnjaka je njuška, farovi su oči, retrovizori uši…
Ako prodavci ne nude "mačije" brkove u dodatnoj opremi, nisam siguran da razumem potrebu povezivanja agilnosti i pokretljivosti divljih životinja sa SUV-ovima.

MINI ne nudi brkove za svoje automobile, ali nudi trepavice.
Izvor: mutterschwester.com
Sve linije i uglovi na karoseriji Mazde CX 5 u srodstvu su i uvek ćete naći neki detalj ponovljen na obližnjoj površini.
Hromirana lajsna prenosi se sa maske hladnjaka u unutrašnjost fara. Ovaj detalj nalaziće se na svim novim modelima.
Veoma masivan A stub podseæa da je CX 5 osovjio 5 zvezdica na NCAP testu.
Želja dizajnera za izgledom predatora prenela se na bok automobila pomoću naglašenih okvira točkova i linija koje se strmo uzdižu prema zadnjem delu. Zanimljiva linija preseca donju polovinu prednjih i zadnjih vrata, i ima zadatak da vas asocira na stegnuti mišić.

Sve u svemu, bio sam veoma zadovoljan izgledom automobila dok se ogledao u izlozima pored semafora na kojima sam stajao.
Bez obzira na to za koga navijam, dopala mi se “grobarska” kombinacija boja na modelu koji sam imao priliku da vozim jer je uložen trud da se ukombinuju različito obojene površine (prednji branik, spoljni retrovizori, zatamnjena zadnja stakla).
Odličan je osećaj masivnosti koji stičete dok otvarate vrata ove Mazde. Teška su i prostiru se preko sajtni. Ovo praktično rešenje počelo je da primenjuje sve više proizvođača na svojim krosoverima a pomaže da vam nogavice ili najlonke (u zavisnosti od pola ili od sklonosti) ostanu čiste kada ulazite ili izlazite iz prljavog automobila.
Neki ivičnjaci, u nedavno renoviranim beogradskim ulicama, prilično su visoki pa zbog dodatno spuštene ivice vrata predstavljaju potencijalnu pretnju za SKYACTIVE lim Mazde CX 5.
Kada sednete i zatvorite vrata osetićete olakšanje, kao da ste stigli na neko bezbedno i udobno mesto. Ušuškani ste, udobno vam je u sedištu a enterijer je lepo dizajniran i kvalitetno izrađen. Kao i u svakoj Mazdi, pozicija za upravljačem je odlična.
Vozačko sedište jedan je od najvažnijih delova automobila jer je kontakt sa njim tokom vožnje apsolutno neizbežan i neprekidan. U Mazdi CX 5 sedi se bolje nego u aktuelnim Zoom-Zoom modelima, u kojima je sedalni deo kraći od onoga što smatram idealnim za udobno putovanje.
Dok sam istraživao detalje u kabini, otkrio sam da vozačevo sedište može da se podigne do neslućenih visina, skoro dok naslon za glavu ne stigne do krova. Da bi se dostigla maksimalna visina potrebno 35 povlačenja poluge na sedištu ali to takođe znači da možete uživati u izobilju prostora oko glave tokom boravka u ovom autu, bez obzira na to koliko ste visoki.
Sa upravljača uklonjen je stari, komplikovani sistem daljinske kontrole uređaja, na koji sam se redovno žalio, i zamenjen je standardnim dugmićima koji nemaju dve ili više funkcija. Novi tasteri su velike površine, pa ih je lako upotrebljavati i kada nosite rukavice.
Instrument tabla je jednostavna i pregledna. Meni bi više prijalo da su prečnici instrumenata, kao i brojke “ugravirane” na njima, malo veći. To ne kažem jer sam ostario i ne vidim dobro, već zato što bi izgledali lepše u velikom prostoru koji nudi kabina.
Sistem za obavaštenje o napuštanju kolovozne trake i dugme za startovanje motora koje je zavuèeno iza upravljaèa.
U jednom, od tri kruga instrumenata, nalazi se displej preko kojeg se vozač upoznaje sa statusom raznih sistema na automobilu (putni računar, i-Stop...).
Centralna konzola izgleda mi prilično “beemveoliko” jer je svedena, jednostavno dizajnirana i ne nudi dovoljno prostora za skladištenje sitnica koje nosite sa sobom. Postoji mala polica na dnu centralne konzole, u koju jedva možete smestiti dva telefona, postoji jedan držač za čaše (pored dva u vratima) i postoje dve zatvorene kasete, jedna ispred suvozača i jedna između prednjih sedišta.
Dva detalja u kabini ne prate visok nivo posvećenosti detaljima, inače prisutan na ostatku vozila. Oba se nalaze na centralnoj konzoli. Prvi je “multimedijalni” uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, dijagonale 5,8 inča.
Iako mu je pozicija odlična, nalazi se u vidnom polju i na dohvat ruke, izgleda potpuno nepripadajuće. Odaje utisak da je tokom razvoja ostavljen prostor za uređaj nekog proizvođača sa kojim fabrika bude postigla dogovor. Krajnji proizvod izgleda kao da je prvobitni dogovor propao i da je Mazda naručila uređaje od istog prodavca kao i Nissan.
Vizuelni prikaz senzora za parkiranje i informacija da se muzika reprodukuje sa mobilnog telefona.
Drugi detalj je staromodni, digitalni sat koji je potpuno izdvojen iz informativne sekcije ovog automobila i smešten blizu komandi ventilacionog sistema. Standard je da se sat nalazi u okviru “multimedijalnog” uređaja jer vozač tu traži podatke.
Koliko je sati?
Moguće je prikazati vreme na instrument tabli, ali po cenu da se odreknete svih drugih informacija na displeju. Ovi detalji ujedno služe da vas podsete da se ne nalazite u kabini “premijum” automobila.
Alternativni naèin za kontrolu ureðaja na vozilu pomoæu tastera izmeðu prednjih sedišta.
Mazdu CX 5 možete voziti izuzetno efikasno i brzo po lokalnim šumadijskim putevima. Za test vožnju u ovim uslovima odabrao sam skoro 200km lokalnih puteva od Beograda preko Barajeva i Venčana do Aranđelovca i nazad preko Kosmaja.
Sasvim dovoljno prostora za dva putnika pozadi. Treæi neæe biti previše sreæan.
Razumeću ako neko sada pomisliti da čita gluposti jer je ovo visoki, glomazni krosover SUV. Ipak, čvrsto podešen sistem oslanjanja i veliki točkovi pomažu odličnom držanju u krivinama.
Najbolje od svega je način na koji funkcionišu komande. Okretanje upravljača izaziva brze reakcije vozila i daje odličan osećaj, posebno na izlascima iz krivina, dok postepeno ispravljate točkove i dodajete gas. Pogon na svim točkovima pomagao je prilikom vožnje kroz nekoliko uzanih serpentina na ovoj ruti.
Kočnice reaguju progresivno i lako ih je dozirati. Automatski menjač, iako sam očekivao da će biti najslabija karika u lancu dobre vožnje, ne kvari sportski duh.

Takođe, tokom umerene vožnje promene stepeni prenosa su izuzetno nežne. Ovaj menjač zadržava stepen prenosa i umereni broj obrtaja tokom vožnje na nizbrdicama i na taj način olakšava posao kočnicama.

Nivo vibracija koje se prenose tokom vožnje do kabine je zanemarljiv.
Mazda CX 5 ne bi bila u stanju da mrdne iz mesta bez motora snage 150ks, iz toliko kritikovane zapremine. To što na poklopcu prtljažnika piše SKYACTIV (Mazdina tehnologija efikasnosti) pomaže vlasnicima u inostranstvu da lakše plate namet koji je namenjen ovakvim automobilima
Motor je tih, moćan, odlično vuče, a iz auspuha izbacuje samo 144g CO2 po pređenom kilometru. Primera radi, Mazda CX 5 2.2 dizel sa pogonom na svim točkovima emituje samo 9g CO2 po pređenom kilometru više od aktuelne Mazde2 sa 1.5 benzinskim motorom.
Najslabiji dizel sa pogonom samo na prednjim točkovima i sa ručnim menjačem deklarisan je na 119g CO2. Ova vrednost identična je onoj koju emituje Mazda2 sa 1.3 motorom.
Svi ovi podaci znače da su smanjeni i troškovi na pumpi. Prosečna potrošnja na autoputu iznosila je 8,5 litara. Na Ibarskoj magistrali, prosek od 6 litara nije težak zadatak. U gradu, zahvaljujući i-Stop sistemu prosečna potrošnja je bila 8,9 litara.
Ukoliko postoje uslovi, i-Stop sistem ugasiće motor svaki put kada zaustavite automobil.

Činjenica da je reč o dizelu i o automatiku čini Stop/Start sistem komplikovanijim nego kada se nalazi na benzincu sa ručnim menjačem.
Mazdin i-Stop sistem ima veoma male rezerve struje pa do startovanja motora dolazi čim malo pomerite upravljač (servo uređaj zahteva struju). Recimo, Renault sam redovno spuštao u svoju garažu, okretao volan i kočio sa potpuno ugašenim motorom usled delovanja stop start sistema.
Takođe, automatici kreću čim otpustite nožnu kočnicu, ali to nije slučaj kada imate Stop-Start sistem. Do pokretanja dolazi oko pola sekunde po otpuštanju kočnice zbog vremena potrebnog da se startuje motor. Ta pauza je nešto na šta se treba navići jer je jednostavno karakteristika tehnologije.
Ako u tom vremenskom prostoru odlučite da date gas, start će biti prilično grub i oštar ako niste sačekali ponovno startovanje motora. Ova situacija dešavala mi se prilikom kretanja sa semafora i prilično je neprijatna, ali štedi gorivo.
Sistem za olakšavanje života vozaču, koji je od ranije poznat, zove se RVM i smešten je u veliki spoljnim retrovizorima. Ovaj sistem pomoću vizuelnih i audio upozorenja obaveštava vozača o prisustvu vozila u “mrtvom uglu”.
Svi sistemi za pomoæ vozaèu na okupu.
Sistem koji vozaču pomaže da ostanete u svojoj traci na putu kada se malo zamisli ili ako mu se prispava funkcioniše tako što iz zvučnika emituje bučan zvuk koji podseća na vožnju po rebrastoj horizontalnoj signalizaciji na ivici autoputa.

U zavisnosti od toga kojom se stranom vozila približavate ivici, sa te strane dopire ovaj zvuk od kojeg će i najopušteniji čovek skočiti. Postoji mogućnost podešavanja učestalosti i snage ovog upozorenja, koje uvek ostaje veoma efikasno.
Svi koji su viši od 175cm trebalo bi da budu oprezni kada se kreæu ispod podignutog poklopca prtljažnika.
Kada sve opisano uzmemo u obzir, pred nama je auto koji je atraktivan, praktičan, ekonomičan, i sposoban. Naravno da nije savršen i da postoje mane kojima smo se pozabavili, ali stojim iza stava da je CX 5 jedan od najboljih automobila koje sam imao priliku da vozim u 2012. godini.
Eto, dokazano da Mazda CX 5 èuva životnu sredinu.
Cene u Srbiji staruju od 21.900 evra za benzinac sa 2.0 motorom a stižu to 34.190 evra za najskuplji dizel snage 175ks sa pogonom na svim točkovima i sa automatskim menjačem. Metalik boja košta još 430 evra dok navigacioni sistem sa boljim audio sistemom košta 500 evra.
Pogledajte galeriju fotografija Mazde CX 5 Attraction 2.2 D.

Upoznajte se sa svim tehničkim karakteristikama Mazde CX 5.

Pogledajte kompletan cenovnik. Dopuna:

Naš čitalac Jovan požalio se da nedostaje deo prikaza Mazde CX 5 koji opisuje sposobnosti van asfalta. U pokušaju da zadovoljimo Jovanove potrebe, pogledajte snimak napravljen u Španiji, na off-road poligonu. Ovaj poligon dizajniran je za špansku promociju Mazde CX 5.



Kompaktni krosoveri dizajnirani su da vas dopreme do ski centra, ali nisu dizajnirani za lomatanje po divljini. Imaju pogrešne točkove, oslanjanje je podešeno za vožnju po asfaltu a donja ivica prednjeg branika previše je niska da bi savladavao prepreke bez straha od oštećenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: