Ford Focus 1.6 TDCi Trend Sport

Posle sedan verzije sa turbo-benzinskom jedinicom, testirali smo i Ford Focus hečbek sa dizel motorom.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2012.

21:01

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Prilikom nabavke novog automobila, kupci često imaju velike dileme oko veličine, odnosno klase. Voleli bi da za svoje pare dobiju što veći auto, po mogućstvu što zvučnijeg proizvođača i sa što više opreme.

Odabir počinje od B segmenta, ali kad se dođe do računice da za svega dve do tri hiljade evra više može da se kupi auto C segmenta, dileme prestaju.

Naravno, to se odnosi na ljude kojima će taj auto biti jedini u porodici, pa im je potrebno i više prostora.
Na tako malu razliku u cenama B i C segmenta kupce su navikli uglavnom odlazeći modeli, mada je ovaj trend, nastupanjem krize, proširen i na aktuelne, pa čak i novije modele kao što je Ford Focus treće generacije.

Početna, akcijska cena za ovaj model je 11.990 evra sa PDV-om (uz Ford finansiranje) i to za 1.6 benzinac koji ima vrlo bogatu opremu u osnovnom Ambiente paketu – ABS, ESP, šest vazdušnih jastuka, elektropodesive retrovizore i prednje prozore…

Prethodno smo imali priliku da testiramo sedan verziju Focusa sa 1.6 litarskim turbo- benzincem od 150 "konja" čija je cena za oko 850 evra veća u odnosu na 1.6 TDCi motor od 115 KS.

Upravo ova, jača verzija 1.6 litarskog dizelaša, je najinteresantnija kupcima koji se odlučuju za dizel motor, pa je to bio jedan od razloga da testiramo baš nju, ali i da se uverimo u prednosti i mane hečbek varijante.
Prtljažnik: 363/1148 l
Osim što je hečbek kraći, ima i manji prtljažnik. Zapremina od 363 litra je u proseku klase i odnosi se na testiranu verziju koja ima set za reparaciju pneumatika.

Ukoliko se odlučite za pomoćni rezervni točak, on smanjuje zapreminu za skoro 50 litara, dok sa rezervnim točkom punih dimenzija ona iznosi 277 litara.

Dakle, ako vam je potreban veći prtljažni prostor, preporučujemo sedan ili karavan verziju, koje su prema nekim mišljenjima čak i elegantnije od hečbeka.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4358/1823/1484 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2648 mm.
U intervjuu koji nam je na Salonu automobila u Ženevi 2011. godine dao Štefan Lam, šef dizajnerskog tima koji je zadužen za spoljašnjost, naglasio je da je glavna ideja bila da bočna silueta Focusa izgleda tako da stvori utisak kupea.

U tome se i uspelo, sa prilično zakošenom linijom krova i staklenim površinama koje se sužavaju prema zadnjem delu.

Ovakvo rešenje je uzrokovalo slabiju preglednost unazad, tako da preporučujemo doplatu za parking senzore.
Generalno, Focus je veliki auto i među najdužima je u klasi. Ako nameravate da veći deo vožnje provedete u centru grada, imajte na umu da parkiranje neće biti jednostavno na parking mestima u koje opušteno možete da uglavite Fiestu.

Bez obzira na liniju krova koja se spušta ka zadnjem delu, mesta za glavu ima sasvim dovoljno na zadnjem sedištu. Čak se sedi vrlo komforno i prilično zavaljeno, tako da ni duža putovanja u Focusu nisu problem.

Prostor za kolena je takođe vrlo dobar, između ostalog, zahvaljujući profilisanim naslonima prednjih sedišta koja obezbeđuju još koji centimetar. Komforno je i za stopala, a iz automobila se lako izlazi, bez akrobacija.

Zadnja sedišta imaju svoje osvetljenje, ali i utičnicu za struju, pa se može priključiti laptop, punjač za mobilni i slično.
Između sedišta i vrata postavljene su i male pregrade za sitnice, što je vrlo praktično i retko u klasi.

Inače, Focus je vrlo praktičan po tom pitanju, jer su pregrade na svakom koraku. Naslon za ruke između prednjih sedišta ispod sebe krije veliki prostor u koji može da se smesti nekoliko kutija za CD-ove standardne veličine i još par sitnica.

Praktičan je i poseban odeljak ispred mesta za čaše, tako da u njega lepo može da stane mobilni telefon a da piće ne trpi.

Tapacirunzi u vratima su projektovani da u njih može da se smesti flaša od 1,5 litara i to pod uglom od tridesetak stepeni koji odgovara šaci putnika.
Ono po čemu Focus zaista oduševljava je izvanredna ergonomija. Fordovi konstruktori se već od prve generacije ovog modela bore za sam vrh u klasi, pa je i logično što praktično nema propusta.

Estetika višeugaonih oblika je ispoštovana do kraja i sa ukusom, ali bez napadnih i kompromisnih rešenja. Sve komande se koriste intuitivno, od ručica migavaca i brisača, pa sve do poluge ručne kočnice koja je smeštena pored, a ne iza ručice menjača.

Po ko zna koji put nas je prijatno iznenadio volan; taman zaboravimo na Fordov točak upravljača testirajući druge automobile i kada se vratimo na njega izmami nam osmeh na licu. Osim što je lepo dizajniran, uključujući i zanimljivo rešenje komandi ozvučenja i Bluetooth konekcije, izuzetno leži u rukama sa izraženim podupiračima za palčeve.
Prijatno ambijentalno osvetljenje komandne table je tirkizne boje i ne zamara oči u potpunom mraku za razliku tamno plave na kojoj insistiraju neki proizvođači.

Ford je odlučio da u skoro sve svoje modele uvede LED osvetljenje kabine, pa je takav slučaj i u Focusu.

To može da predstavlja malo iznenađenje za nekoga ko prvi put seda u auto, s obzirom na hladniju boju svetla i veoma jak, skoro zaslepljujući intenzitet.
Gledajući u podatke iz kataloga, iznenadili smo se da Trend Sport paket podrazumeva sportska sedišta i sportsko ogibljenje.

Sedišta jesu nešto tvrđa, ali nikada ne bi smo rekli da su sportska. Doduše, bočna potpora je dobra, a pozicija vozača je prilično zavaljena.

Sedi se relativno nisko tako da sedište ne "seče" butine u tom zavaljenom položaju, a volan ima veliki hod po dubini; može da se izvuče dovoljno, što omogućava poziciju vozača kao u većim limuzinama.
Focus inače ima odlično upravljanje, vrlo direktan volan i ne naginje se u krivinama. Zato nas je iznenadio podatak da auto ima sportsko oslanjanje, s obzirom na to da je veoma udobno i da mekano upija sitne neravnine.

Pre bi smo rekli da je ovo idealna kombinacija za svakodnevne potrebe, jer ne zamara a istovremeno omogućava dobro ležanje na putu uz oštriju vožnju bez tendencije ka preupravljanju ili podupravljanju.

Zato nemojte da vas uplaši epitet "sportsko", jer je ogibljenje takvo da ništa protiv njega ne bi imale ni starije osobe koje preferiraju mirniju vožnju. Ford je još jednom dokazao da je veliki majstor za podešavanje ogibljenja.
Ford Focus 1.6 TDCi: zapremina 1596 ccm; snaga 84 kW (115 KS) pri 3600 o/min; obrtni moment 270 Nm (285 Nm sa overboost-om) pri 1750-2500 o/min
Na red stiže i motor. O ukusima ne vredi raspravljati, pa ako volite dizele, njihovo ponašanje i način na koji se voze, nemojte se ustručavati, jer vas doterani 1.6 TDCi motor neće razočarati.

Naprotiv, slobodno možemo da kažemo da je vrlo sportski. Iako maksimalnu snagu postiže pri svega 3.600 obrtaja, potpuno odsustvo turbo rupe i sjajna elastičnost obezbeđuju veliku rezervu snage u svakoj situaciji.

Komanda gasa je osetljiva, tako da motor reaguje momentalno i snažno. Doduše, samo do brzine od 100 km/h, kada do izražaja dolazi ne baš mala masa auta.

Pri 130 km/h ćete morati da budete strpljivi sa međuubrzanjima, pogotovo ako ste auto napunili i krenuli na duži put.
Ukoliko ne preterujete sa brzinom i poštujete ograničenja, nagradiće vas niskom potrošnjom. Nažalost, Focus smo testirali na veoma niskim temperaturama i uglavnom kratkim relacijama, a i auto je bio potpuno nov i nerazrađen, pa nam je prosek po gradu iznosio oko sedam litara.

Dakle, ako volite žustru vožnju, a najveći deo kilometraže prelazite u gradu, sa nekoliko godišnjih odlazaka na odmor i izlete, ova verzija sa 115 KS je pravi izbor.

Ako vam snažna ubrzanja nisu previše važna, već tečna, opuštena i štedljiva vožnja, nije loše razmisliti i o 20 "konja" slabijoj verziji ovog motora koja košta oko 700 evra manje, što nije zanemarljivo.
Izolacija protiv buke i vibracija je u proseku klase, materijali za oblaganje kabine su kvalitetni a završna obrada je na visokom nivou.

Uz specifičan dizajn kome se mogu dodati svi epiteti osim da je konzervativan, Focus je vrlo zanimljiv izbor za sve starosne strukture.

Početna, akcijska cena za Focusa sa slabijim dizelašem od 95 "konja" kreće se od 14.760 evra, što je više nego prihvatljivo za nov model renomiranog proizvođača kakav je Ford.

Vrhunska efikasnost

Koliko je poslednja verzija 1.6 TDCi motora efikasna, odnosno koliko se malo energije rasipa na toplotu, govori i podatak da nije potrebno dosta vremena da bi se zagrejao.

Fabrika je primenila nesvakidašnje rešenje u vidu roletnica koje se nalaze neposredno ispred hladnjaka a iza prednje maske. One su zatvorene sve dok se ne postigne optimalna temperatura rashladne tečnosti, nakon čega se automatski otvaraju.

Interesantno je i da ne možete da zaverglate motor sve dok se ne isključi lampica za grejač goriva.

Jednostavno povezivanje

Fordov Bluetooth sistem za telefoniranje je među najboljim uređajima ove vrste koji se ugrađuju u automobile.

Za početak, povezivanje je najjednostavnije sa kojim smo se do sad susreli, dovoljno je da samo startujete pretraživanje Bluetooth uređaja iz mobilnog telefona, bez prethodnog podešavanja i "kopanja" po meniju.

Osim odličnog kvaliteta zvuka za oba sagovornika (što nije čest slučaj), Fordov sistem lako prepoznaje i upravlja muzikom sa vašeg telefona.

Start-stop sistem

Da bi se ostvarila maksimalna ušteda u potrošnji goriva i smanjila emisija ugljen-dioksida, Ford je ugradio start-stop sistem.

Tek kada se dostigne radna temperatura, motor se isključuje prilikom stajanja, kada je menjač u "leru", a pedala kvačila puštena. Pritiskom na kvačilo, automatski se "pali".

Zbog svih potrošača koji ostaju uključeni za vreme stajanja, ali i čestog verglanja, ovaj Focus ima i specijalan akumulator većeg kapaciteta i veće struje hladnog starta. Start-stop sistem se može isključiti pritiskom na taster ukoliko vozač to želi. Ford Focus 1.6 TDCi Trend Sport
zapremina motora 1596 ccm
snaga 84 kW (115 KS) pri 3600 o/min
obrtni moment 270 Nm (285 Nm sa overboost-om) pri 1750-2500 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (dužina/širina/visina) 4358/1823/1484 mm
međuos. rastojanje 2648 mm
masa 1344 kg
rezervoar 53 l
prtljažnik 363/1148 l
maks. brzina 193 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,9 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 3,7/4,2/5,1 l/100 km
emisija CO2 109 g/km
Oprema

Standard: ABS, EBA, EBL, ESP, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, el. podizači prednjih i zadnjih prozora, el. podesivi retrovizori sa grejačima, radio CD/MP3 sa šest zvučnika, USB i AUX utičnica, automatski dvozonski klima uređaj, putni kompjuter, kožni volan, prednje maglenke, senzor za automatsko uključivanje farova, senzor kiše, elektrohromatski retrovizor, sportska prednja sedišta, sportsko ogibljenje, premijum centralna konzola sa naslonom za ruku, alu felne 16 inča

Opcija: zatamnjena zadnja stakla, komande radija na volanu, blutut konekcija za mobilni, senf-maslinasta metalik boja

Cena: 17.760 evra

Sve tehničke detalje o modelu Ford Focus možete saznati na zvaničnom sajtu.

Kompletan cenovnik modela Ford Focus možete naći ovde.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: