KIA Rio Sport Sedan 1.25 EX

Sedan varijante malih gradskih automobila nikada nisu bile popularne u Zapadnoj Evropi, ali je u zemljama Istočnog bloka i u Maloj Aziji za ovakvim vozilima bila opšta pomama. Svojim najnovijim modelom, KIA je rešila da malo "istumba" stvari i prodrma konkurenciju.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2012.

10:00

Default images

Tekst - Armen Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin

Ne treba se vraćati mnogo u nazad i setiti se automobila iz B segmenta koijma je često na silu i još češće potpuno nakaradno "nakačen" rep.

Setite se starih varijanti modela Renault Thalia, Škoda Fabia sedan, Peugeot 206 sedan...

Oni malo upućeniji u automobilska dešavanja znaju i da se u Brazilu proizvodila i Opelova Corsa sa repom.
Zajednički imenilac za sve ove automobile jeste da su bili izuzetno ružni. Koliko god su njihove hečbek varijante bile privlačne, toliko su sedani bili dizajnerski promašaji.

Zašto je to tako? Sigurno ne zbog toga što u Renaultu, Škodi ili Opelu nemaju dobre dizajnere.

Razlog je trka za profitom. Kompanije su primetile da na tržištima zemalja u razvoju, kako vole da nazovu zaostale i siromašne zemlje, koncept troprostorne limuzine ima status svojevrsnog božanstva.

Velike limuzine vozili su državnici, diktatori i generali... Ipak, obična raja nije sebi mogla da priušti blindiranog Pullmana. Zato je sa pojavom, malih i pre svega jeftinih sedana nastala opšta histerija.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4365/1720/1455 mm; meðuosovinsko rastojanje: 2570 mm
U celoj priči najviše prednjače Turska i Brazil koji predstavljaju ozbiljna tržišta za ovu klasu vozila.

Ako je iko od vas bio na odmoru u Turskoj sigurno je primetio da na jednog Clia ili Megana u hečbek varijanti dolazi 20 sedana.

E sad, pošto na ovim tržištima nije toliko bitno da li je u vozilu ugrađena kvalitetna oprema, već da li ima veliki gepek, proizvođači su ne retko škrtarili po pitanju završne opreme i materijala koji su ugrađeni u ove automobile.

S obzirom da su bili jeftini niko za to previše nije ni mario.
Sada dolazimo do glavnog junaka ove priče, koji ima potpuno drugačiji pristup problemu.

KIA je dobro proučila probleme i potrebe kupaca i u trku ušla sa različitim pogledom na situaciju.

Dok je prethodni Rio Sedan bio tipičan predstavnik gore navedene kategorije automobila, novi Sport Sedan ima malo drugačiju "politiku".

Ono što je na prvi pogled uočljivo jeste da zadnji deo automobila nije na brzinu sklepan tek da bi moglo da se kaže da ima rep, već ga je fabrika temeljno preradila, uključujući i izmene na liniji krova.
Zadnji deo stilski podseća na veću i luksuzniju Optimu sa velikim svetlosnim grupama.

Poklopac prtljažnika je elegantan, diskretan i ne upada u oči poput onog na Peugeotu 206 sedan.

Sve u svemu, zaista pristojno spakovan automobil. Ruku na srce, slagali bismo kada bismo rekli da je lepši od hečbeka, ali s obzirom na to šta smo sve viđali ranijih godina u ovoj konurenciji, Rio sedan je vrlo dobar.

Rešili smo da vam predstavimo verziju koja je najprodavanija, osnovnu varijantu sa najmanjim motorom od 1.25 litara i 85 konjskih snaga.
Prvo što nas je začudilo jeste da je bazna verzija sedana opremljenija od osnovnog modela u "heč" varijanti. Uz to je i za nijansu skuplja.

Moramo priznati da smo pozitivno iznenađeni opremom na Sport Sedanu jer smo očekivali da najjeftinija verzija bude "gola".

Ipak, sačekali su nas klima uređaj, radio sa 4 zvučnika, USB priključak, podizači prednjih stakala, alarm, centralna brava sa daljinskim otključavanjem... I sve to bez doplate? Hm, zanimljivo.

Ono što je još interesantnije jeste da se nije škrtarilo ni na bezbednosnoj opremi. Svaki Rio Sport Sedan ima šest vazdušnih jastuka, aktivne naslone za glavu, ABS, ESP, sistem za kontrolu stabilnosti vozila, sistem za kontrolu proklizavanja točkova, pa čak i sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici. U čemu je caka?
Pa štos je u tome da je KIA ovim modelom želela pre svega da popuni prazninu u svojoj gami i da nekako napravi vezu između modela Rio i Cee'd.

Poznato je da Cee'd ni u prethodnoj ali ni u nadolazećoj generaciji nema limuzinski varijantu, pa testirani Sport Sedan ima upravo tu ulogu da kupcima koji se odlučuju za Cee'd da još jednu alternativu prilikom izbora novog vozila.

Bogata oprema sa jedne strane, neminovno povlači i cenu koja je prešla deset hiljada evra.
Opšti utisak kvlaiteta je dosta dobar ako se uzme u obzir da je reč o vozilu B segmenta. Siva plastika deluje pomalo monotono, ali nije ispuštala neprijatne zvuke, niti se stiče utisak da će ovaj Rio za koju godinu "proškripati".

Mesta na prednjim sedištima ima sasvim dovoljno, ali bi sedalni deo mogao da bude nešto duži. Ipak, zanimljivija nam je bila situacija na zadnjim sedištima.

U kraćoj verziji Rio baš i nije bio preterano prostran naročito kada je u pitanju prostor za glave putnika.

Iako je međuosovinsko rastojanje kod obe verzije isto, čini nam se da je zadnja klupa sedana postavljena nešto niže tako da zbog drugačijeg položaja tela ima više mesta i za kolena, ali i za glave putnika.

Kad je prostor iznad glave u pitanju, deo zasluga pripada i izmenjenoj liniji krova.
KIA Rio Sport Sedan 1.25: zapremina 1248 ccm; snaga 62,5 kW (85 KS) pri 6.000 o/min; obrtni moment 121 Nm pri 4.000 o/min
Testni model imao je osnovni motor od 1.250 kubika sa 85 konjskih snaga.

S obzirom da je ovaj sedan prvenstveno namenjen porodičnim ljudima kojima je prostor za prtljag važniji od ubrzanja i maksimalne brzine, mislimo da će u potpunosti odgovoriti svim izazovima.

Reč je o motoru najnovije generacije sa dual CVVT sistemom (varijabilno vreme otvaranja ventila), koji ima obrtni moment od 121 Nm pri 4.000 obrtaja u minutu.

U praksi, Rio Sport Sedan ima sasvim pristojna ubrzanja za gradske uslove, i lepu krstareću brzinu na autoputu.

Kao i kod većine motora male zapremine, ostaje bez daha jedino kada je u pitanju preticanje pri brzinama od oko 100 km/h. Tada valja spustiti brzinu niže i dobrano pritisnuti papučicu gasa.
Zapremina prtljažnika: 390 l
Jedan od glavnih razloga za kupovinu ovog autombila je prtljažnik. U odnosu na verziju sa 3 i 5 vrata, sedan ima za trećinu veći prtljažnik.

Gledano kroz brojke to iznosi 390 litara, što nije rekord u ovom segmentu, naprotiv, ali je sasvim dovoljno i za zahtevnije porodice.

Sam oblik prljažnog prostora nije u potpunosti pravougaoni, a nije nam se dopalo ni to što nije potpuno obložen. Ipak, za razliku od nekadašnje prakse, bar poklopac prtljažnika ima svoju oblogu, tako da više nema golog lima (koji je bio karakterističan za vozila ovog tipa), koji ume da deluje previše jefitno i kvari utisak o vozilu.
Na kraju priče o Sport Sedanu vreme je da saberemo utiske i uporedimo ga sa hečbek verzijom koju smo takođe vozili.

Nije neka mudrost reći da je novi Rio zaista gradska faca i da njegov atraktivan izgled mami poglede.

Poenta je da ova verzija ima sasvim drugu filozofiju. Namenjena je pre svega porodičnim ljudima svih starosnih grupa, koji žele lep, ali nešto mirniji automobil pristojnih voznih performansi i velike upotrebljivosti.
Rio sedan treba da udobno preveze četiri, a u nuždi i pet putnika sa određenom količinom prtljaga. Pri tome ne sme da bude prevelik za svakodnevnu gradsku eksploataciju i parkiranje na uskim mestima.

Celokupna formula koju je Kija primenila kod konstrukcije ovog vozila nije loša, i malo je drugačija od onoga što smo videli.

Glavni sudija ipak je kupac, a ako je suditi po informacijama koje nam stižu iz Kijinih salona, u toj kompaniji imaju razloga da budu zadovoljni.

Cena osnovnog, testiranog modela je 10.740 evra sa PDV-om.

Oprema:
Standard (paket EX): ABS+EBD+BAS, ESP, VSM, TSC, sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici, vazdušni jastuci za vozača i suvozača, bočni vazdušni jastuci, bočne vazdušne zavese, aktivni nasloni za glavu na prednjim sedištima, daljinsko centralno zaključavanje sa preklopivim ključem, alarm, klima uređaj, električni podizači prednjih stakala, radio/CD/MP3 sa 4 zvučnika, komande audio uređaja na upravljaču, USB+Aux, putni računar, eletrično gerjani i podesivi retrovizori...

Pogledajte galeriju fotografija: KIA Rio Sport Sedan 1.25 EX.

Više tehničkih detalja o Rio Sport Sedanu možete saznati na zvaničnom sajtu.

Kompletan cenovnik možete pogledati ovde.

Pročitajte utiske iz vožnje hečbek modela KIA Rio 1.2 CVVT EX Urban.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. KIA Rio Sport Sedan 1.25 EX
zapremina 1248 ccm
snaga 62,5 kW (85 KS) pri 6.000 o/min
obrtni moment 121 Nm pri 4.000 o/min
menjač manuelni 5 brzina
dimenzije (dužina/širina/visina) 4365/1720/1455 mm
međuosovinsko rastojanje 2570 mm
masa 1029 kg
rezervoar 43 l
prtljažnik 390 l
maksimalna brzina 172 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 13,1 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,3/5,0/6,0
emisija CO2 114 g/km (Euro 5)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: