Ford Mondeo 2.0 TDCi Trend

Ford Mondeo je dovoljno veliki, udoban, luksuzan i upotrebljiv da može odlično da se prilagodi potrebama i višečlane porodice, ali i firme, kao auto za duga putovanja, ali i za reprezentaciju.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

20:00

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Da li se sećate kada se prvi put u javnosti pojavila aktuelna generacija Forda Mondeo?

Bilo je to u franšizi holivudskog blokbastera. Mistični tajni agent 007 vozio ga je po mondenskom letovalištu u društvu najprestižnijih automobila na planeti.

Ipak, za jurnjavu za lošim momcima Bond je seo u svoj Aston Martin koji, gle čuda, veoma liči na Mondeo, naročito sa prednje strane. Svaka slučajnost je vrlo namerna, pošto je Ford vlasnik Aston Martina.
Mudrim marketinškim potezima iskoristili su popularnost Astona i poznati film da na najbolji mogući način lansiraju limuzinu “D” segmenta.

To se sve događalo 2007. godine i u međuvremenu Ford je blago restilizovao Mondeo. Prepoznatiljivi, sportski "kinetički” dizajn je zadržan, samo je, rekli bismo, malo uozbiljen, kako bi se napravilo prostora na tržištu za novi Ford Focus koji je u međuvremenu debitovao.

Restilizaciju su iskoristili i da ugrade LED dnevna svetla, što vam može poslužiti kao najlakši način da razaznate restilizovani auto. Ipak su promene u dizajnu bile prilično diskretne.
Ford Mondeo: Dužina: 4785 mm, Širina 1885 mm, Visina 1500 mm, Meðuosovinsko rastojanje: 2850 mm
Kada otvorite vrata Mondea, prva stvar koja će vas iznenaditi je prostranost kabine. Čak je vizuelno lako primetiti da ova limuzina nudi mnogo više prostora u odnosu na većinu konkurenata iz klase.

I zaista, ne možemo da se setimo ijednog konkurenta kod kojeg tri odrasle i natprosečno visoke osobe mogu da se smeste na zadnju klupi i da pri tom imaju dovoljno prostora ne samo za kolena i za glavu, već i po širini.

Ovo potvrđuju i podaci iz kataloga. Sa međuosovinskim rastojanjem od 2.850 milimetara, Mondeo je desetak centimetara duži od konkurencije iz više srednje klase, poput Renaultove Lagune, pa čak i Škode Superb koja je poznata po prostranosti.

Kada već govorimo o gabaritima, treba pomenuti i prostrani prtljažnik zapremine 540 litara kojeg krase ravne stranice.
Ford Mondeo pravi se u verziji klasične limuzine sa 4 vrata, kao karavan i kao hečbek sa 5 vrata, poput verzije koju vam prikazujemo.

Hečbek je vrlo praktičan, pošto je otvor za utovar vrlo dubok, tako da je lako doći do udaljenog dela prtljažnika kod naslona zadnje klupe.

Inače, hečbek ima deset litara manju zapreminu od standardne limuzine, ali se zato obaranjem klupe dobija veoma veliki prostor od 1.460 litara koji može da se iskoristi za prevoz kabastog tereta.
Sa svojih 4,8 metara dužine, Mondeo je vrlo dugačak. Čak i uvežbanim vozačima potrebno je malo vremena da se naviknu na gabarite.

Kao i svaka klasična limuzina, ovaj Ford vam dozvoljava da sedišta spustite vrlo nisko. To međutim morate da "platite" relativno lošom pregledošću, naročito unazad.

Retrovizori pomažu, ali su parking senzori od velike važnosti. Velike dimenzije nam nisu dozvoljavale da se nonšalantno parkiramo na svako parking mesto, ako ne zbog širine, a ono zbog toga što bi automobil previše virio.

Ipak, treba naglasiti da je krug okretanja od 11,7 metara dovoljno mali, tako da se nećete naći u bezizlaznoj situaciji čak ni u tesnim garažama.
Već prvi kontakt sa automobilom ostavlja utisak odličnog kvaliteta izrade. Sve brave funcionišu vrlo precizno i lako.

Sedište vozača je ergonomski urađeno i bogato tapacirano. Zahvaljujući višestrukim mogućnostima podešavanja, svaki vozač može da pronađe gotovo idealnu poziciju za komandama.

Ispred vozača se nalazi jednostavna i pregladna komandna tabla. Testirani automobil bio je opremljen automatskim dvozonskim klima uređajem koji se podešava nizom komandi na centralnoj konzoli.
Ford Mondeo 2.0 TDCi Trend: zapremina 1997 ccm; snaga 103 kW/140 KS pri 3750 o/min; obrtni moment 320 Nm pri 1750-2750 o/min
U sredini je LCD displej na kome se očitava zadata temperatura i brzina ventilatora. Levo i desno se nalaze dugmići za usmeravanje struje vazduha u kabini, kao i podešavanje temperature i ventilatora.

Ovako rešenje komandi ne spada u vrh ergonomije, pošto je potrebno pokloniti dosta pažnje da bi se podesila klima u automobilu.

LCD displej je prilično mali i daleko je od očiju vozača, isto kao i ostale komande. Ipak, kada se klima uređaj jednom podesi, atmosfera u automobilu je odlična.
Materijali kojima je kabina obložena su već na prvi pogled kvalitetni, lepih boja i prijatni na dodir.

Komfor putnika upotpunjuje odlična akustična izolacija koja i pri maksimalnoj brzini odlično odstranjuje zvukove motora, vazduha koji struji, kao i točkova.

Tu je i kvalitetan audio uređaj sa CD/MP3 plejerom.
Od osnovne opreme, u Mondeo sa Trend paketom ugrađuje se još i centralna brava sa daljinskom komandom, električni pokretači prednjih i zadnjih prozora, električno podešavanje vozačevog sedišta po visini i svetla za maglu.

Dakle, oprema je potpuna i dovoljna za udobnu vožnju, što je vrlo pohvalno jer je Trend drugi najjeftiniji paket od šest ponuđenih.

Testirani automobil opremljen je dvolitarskim turbo dizel motorom snage 140 KS, koji je srednji od tri u ponudi. Ovo je verovatno najprimamljivija verzija pošto nudi odlične performanse za relativno umerenu cenu.

Ford Mondeo ostaje jedan od miljenika u D segmentu, pošto kombinuje udobnost, sa sjajnim voznim osobinama i povoljnom cenom.

Zašto limuzina 1?

Iako su MPV i SUV verzije automobila sve popularnije, vozači koji puno vremena provode za volanom preferiraju limuzine zbog niskog sedenja i niske tačke centra mase.

Ovakav položaj tela je najopušteniji, zato što je poluležeći, a jedini problem može biti nešto manje udoban ulazak i izlazak iz automobila.

Zašto limuzina 2?

Nisko težite automobila dozvoljava tvrđe podešeno ogibljenje, koje zauzvrat omogućava odlične vozne karakteristike.

Mondeo je u tome među najboljima u klasi, sa vrlo preciznom upravljačem, munjevitim reakcijama i izuzetno visokim stepenom prijanjanja.

SUV i MPV modeli, ma koliko dobri bili ovakav nivo mogu samo da sanjaju.

Zašto limuzina 3?

Konačno, nisko težište i tvrdo podešeno ogibljenje, u saradnji sa nisko postavljenim sedištem povećavaju komfor u vožnji tako što minimizuju pokrete karoserije i putnika u njoj.

U SUV i MPV vozilima, tela putnika moraju da ulože energiju da se suprotstave neprestanom klaćenju i njihanju što prouzrokuje zamor.

Dizel, ili benzinac

Fordov dvolitarski turbo-dizel motor poznat je kao srčan i prilično ekonomičan, međutim, najnovija generacija turbo-benzinskih motora mu ozbiljno "diše za vrat".

Dizel će svakako biti opcija svima koji puno kilometara prelaze na otvorenom putu. Ako vozite u okviru ograničenja (što vam svakako preporučujemo) i ne gazite pedalu gasa do kraja prilikom ubrzanja, Mondeo će vam se odužiti prosečnom potrošnjom ispod šest litara, što je rezultat koji ne mogu tako lako da postignu mnoge limuzine.

U gradu računajte sa prosekom između sedam i osam i po litara u zavisnosti od stila vožnja i gustine saobraćaja.

Cena:

Redovna cena Forda Mondeo 2.0 TDCi Trend je 24.180 evra, dok je njegova trenutna akcijska cena 20.680 evra.

Ocena:

Mondeo je limuzina koja će punuditi potpuni komfor za pet odraslih putnika. Uz izuzetno ponašanje na putu, komfor i dobre performanse dizel motora, ova limuzina je za svaku preporuku.

Za: prostor u kabini, štedljiv motor, odličan hendling, ergonomija, kvalitet

Protiv: preglednost u nazad

Više fotografija Forda Mondeo 2.0 TDCi Trend možete pogledati u našoj Galeriji.

Pogledajte kompletan cenovnik za Ford Mondeo (.PDF).

Upoznajte se sa svim tehničkim karakteristikama.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Ford Mondeo 2.0 TDCi Trend
apremina motora 1997 ccm
snaga motora 103 kW/140 KS pri 3750 o/min
obrtni moment 320 Nm pri 1750-2750 o/min
menjač 6 stepeni manuelni
dimenzije (d/š/v) 4785/1885/1500mm
međuosovinsko rastojanje 2850mm
prtljažnik 540l
rezervoar 70l
pneumatici 205/55 R16
masa 1485kg
maksimalna brzina 210 km/h
ubrzanje 0-100 kmh 9,5s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,6/5,3/6,4 l/100 km
emisija CO2 139 g/km
Oprema
ABS, IVD, ESP standard
prednji i bočni vazdušni jastuci standard
vazdušne zavese standard
jastuk za kolena vozača standard
multifunkcionalni volan standard
el. podizači svih prozora standard
tonirana stakla standard
el. podesivi retrovizori sa grejačima standard
putni računar standard
radio MP3 CD sa osam zvučnika standard
automatski klima uređaj sa dve zone standard
kožom obložen volan i ručica menjača standard
LED osvetljenje standard

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: