Mercedes A klase

Mercedes je napravio potpunu pometnju u svojoj najmanjoj klasi automobila. U to smo imali priike da se uverimo na svetskoj prezentaciji koja je održana u Portorožu

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2012.

21:33

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Tih julskih dana, sunce je pržilo kao da se trudi da nam zagorča promociju novog malog Mercedesa.

Iz vrelog Beograda stigli smo u nešto hladniju, ali sparniju Sloveniju, koja je poslužila kao odlična pozornica za promociju nove generacije Mercedesove A klase.

Počeli smo od severa, aerodroma Brnik, pa preko opuštene i prijatne Ljubljane, uzbudljivih serpentina prema Ajdovščini i Postojini, stigli smo do magistrale pored Jadrana, koja je pravi odmor za dušu.
Domaćini su se potrudili da nam što bolje prikažu sve aspekte novog automobila na koje su ponosni, a njih zaista ima mnogo.

Za početak, u potpunosti je promenjena koncepcija. Umesto pažljivo osmišljenog i pomalo bledunjavog malog MPV-a, pred nama je čistokrvni hečbek.

I dimenzije su bitno promenjene u odnosu na prethodnika. Umesto da spada u “B” segment, sa dužinom od 4.292 milimetara, novi model je uskočio pravo u nižu srednju klasu i pozvao na direktnu borbu najljuće konkurente BMW Serije 1 i Audi A3.
Mercedes A klase: Dužina: 4292 mm, Širina: 1780 mm, Visina: 1433 mm
Ono što ovaj Mercedes definitivno izdvaja od pomenutog dvojca je dizajn. Mercedes je rešio da napravi hrabar potez i novu A klasu dizajnira vrlo slično prototipu koji smo imali prilike da vidimo ranije.

Zato praktično i ne liči ni na jedan putnički automobil štutgartskog proizvođača, već pre na neki SLS.

Ovako nizak, sportski drzak i autentičan, bez previše nepotrebnih linija, kojima su skloni proizvođači koji se probijaju na tržište, novi Mercedes A klase lako će osvojiti srca i mladih, ali i ozbiljnih ljudi.

Za prethodnim hečbekom iste oznake niko se nije okretao, dok smo na probnoj vožnji itekako izmamljivali osmehe i uzdahe.
Kako su odlučili da autu smanje visinu za čitavih šesnaest centimetara (centar teže je spušten za 40 mm), konstruktori su rešili da u potpunosti izmene karakter automobila i predstave vrlo sportski orijentisan model.

To su postigli dizajniranjem nove školjke i šasije sa poboljšanim ogibljenjem. Prednje točkove vodi klasična "mekferson" šema, a zadnje četiri nezavisna ramena.

Posebnu pažnju inženjeri su posvetili dizajnu elektro-hidrauličkog ojačivača upravljanja. Pored olakšavanja upravljanja, elektronika može da okreće prednje točkove kako bi sprečila bočno proklizavanje u krivinama, kako bi kontrirala bočnim naletima vetra i pomogla vozaču u borbi sa snagom koja se isporučuje na prednje točkove.
Za dva dana brze vožnje, obišli smo celu Sloveniju i nismo ni u jednom trenutku primetili da automobil sam želi da se vozi, niti nam je priredio neprijatno iznenađenje.

Mercedes je ovaj sistem podesio majstorski. Ono što jesmo primetili je da vozimo izuzetno upravljiv i dinamičan auto koji se lako povinuje vozačevim željama i uveliko prašta sve grube greške.

Predstavljanje novog Mercedesa smo započeli od dizajna i vožnje, a mnogi bi se odlučili da krenu od enterijera zbog toga što je kabina automobila sa trokrakom zvedom "hram" koji poštuju i oni koji inače ne vole ovu marku automobila.
Kvalitet izrade i meterijala ne dovodimo u pitanje, o njima ćemo više pisati prilikom detaljnog testa. Sada zaključujemo da nema razlike između A klase i modela koji se nalaze dalje u abecedi.

Stilom, komforom i atmosferom u kabini, novi model se mnogo udaljio od prethodne generacije.

Automobil možete naručiti u nekoliko paketa. Pored standardnog, tu su Style, Urban, AMG Sport, Exclusive i AMG Exclusive. Oni se ne razlikuju samo po spisku opreme, već pre svega po dizajnu.

Svaki donosi posebnu kombinaciju boja i upotrebljenih materijala, čak i mehaničkih komponenti, tako da od jednog modela po želji možete da napravite auto koji želite: klasičan, sveden, elegantan, sportski ili prestižan.
Prtljažnik: 341/1157 l
Za pogon su nanovo konstruisana tri benzinska i tri turbo dizel motora. Osnovni benzinac ima zapreminu od 1.6 litara i razvija 122 KS. Jača varijanta ovog motora iz modela A200 ima 156 KS.

Za A250 ostavljen je dvolitarski turbo motor koji razvija 211 KS i maksimalni obrtni moment od čak 350 Nm.

Najmanji turbo dizel motor zapremine 1.5 litara razvija 109 KS i maksimalni obrtni moment od 260 Nm. Istu snagu i nešto manji obrtni moment razvija motor od 1.8 litara koji je uparen sa sedmostepenim robotizovanim menjačem sa dva kvačila.

Najjači dizelaš zapremine 1,8 litara razvija 136 KS i maksimalni obrtni moment od 300 Nm. Standardni menjač je šestostepeni manuelni, a uz pojedine verzije isporučuje se pomenuti sedmostepeni sa dva kvačila.
Mercedes se odlučio za radikalan korak, ali se on po našem mišljenju isplatio. Sada imaju "mejnstrim" verziju auotmobila u najprodavanijoj klasi.

I ne samo to, promenu su iskoristili da auto naprave vrlo radikalno i kad je dizajn i kada je mehanika u pitanju, tako da sada imaju možda najbolji paket na tržištu.

Ne samo jedan "A"

Nova mehanička platforma je napravljen tako da će se na njoj konstrusati nekoliko verzija, poput SUV, kupea i ultimativno sportske verzije A45 AMG, koja će imati pogon na svim točkovima, dok se šuška o snazi od oko 300 KS.

Krštenje na pisti

Trenutno najsportskija verzija je A 250 Sport koja je nastala u saradnji sa AMG odeljenjem. Ovo odeljenje kreiralo je posebnu prednju osovinu i izduvni sistem. Zahvaljujući dvostrukoj cevi, fabrika nezvanično navodi da je turbo benzinac jači za 10 do 15 konjskih snaga, a zvuk je mnogo ubedljiviji.

Upravo ovakvu verziju smo imali prilliku da vozimo do limita na stazi improvizovanoj na aerodromskoj pisti. Cilj je bio da uz pomoć isntruktora na bezbedan način dostignemo same limite prijanjanja i vidimo kako je auto predvidljiv.

I pored nekih prilično "čupavih" situacija, sa uglovima proklizavanja od 90 stepeni, niko od pedesetak novinara se nije ni okrenuo. Svaka čast za Mercedes.

Cena novog Mercedesa A klase startuje od 20.898 evra za model A180.

Pogledajte galeriju fotografija Mercedesa A klase.

Više detalja o novoj A klasi možete pročitati na zvaničnom sajtu Mercedesa.

Kompletan cenovnik možete naći ovde (.PDF).

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mercedes A klase
model A180 CDI A180 CDI 7G-DCT A200 CDI A180 A200 A250
zapremina (l) 1461 1796 1796 1595 1595 1991
snaga (kW/KS) 80/109 80/109 100/136 90/122 115/156 155/211
dimenzije (mm) 4292/1780/1433
zapremina prtljažnika (l) 341/1157
maks. brzina (km/h) 190 190 210 202 224 240
ubrzanje 0-100 km/h (s) 11,3 10,6 9,3 9,2 8,4 6,6
prosečna potrošnja (l/100 km) 3,8 4,1 4,3 5,5 5,5 6,1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: