Prva vožnja: FIAT 500L

Ma koliko nam se FIAT 500L uvukao pod kožu, izgleda da još neko vreme nećemo znati njegovi pravu prirodu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2012.

14:59

Default images

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Eto, stigao je. Prošle su godine otkako je najavljen, pa odlagan, pa (zlo)upotrebljavan radi drugih stvari, pa čekao puteve, "učestvovao" u izborima – ma nova "petstotka" (otvoram konkurs za nadimak koji će se zalepiti za ovaj auto!) već ima buran predživot, iako se nije čestito ni pojavila na putevima.

Štaviše, morali smo prvo u Pijemont, u Torino, umesto u Šumadijiu, u Kragujevac, kako bismo provozali test rutu na kojoj je 500L imao zvanično pojavljivanje.

Srećom, auto je sada svoj, pa nije bilo ni Verka, ni Mlađe (osim Radulovića, kolege), ni Kurte, ni Murte, samo novinari, konačno srećni što je kragujevački novitet istrgnut iz kandži politike i prepušten ljudima iz medija, da ga voze, gledaju, pipkaju, kritikuju i/ili hvale.
Dakle, Torino. Mesto promocije napušteni, sada adaptirani, prostor nekadašnje radionice za popravku vagona, star valjda stotinu godina.

Da se ne postidimo, znamo da je i Zastava (sada FIAT Automobili Srbija) nastala na temeljima topolivnice, stare oko 160 godina.

Konferencije za novinare su obično stereotipne, monotone, ponekad i dosadne, a obavezno u najgore vreme - u rano veče, kad novinari već provedu ceo dan u avionima, i prevezu u dahu nekoliko stotina kilometara predmetnog automobila.
Ovoga puta, budimo realni, videli smo zaista kreativnu i jedinstvenu prezentaciju, na kojoj je bilo reči o, pogađate, najboljim stranama našeg junaka.

Na pokretnim tribinama, sa klizećim ekranima, automobilima i efektima koji nisu obuhvatali šljokice i glasnu muziku, saznali smo ono što je trebalo, a što će biti deo i ove priče.

Pred stotinak novinara iz nekoliko evropskih zemalja, gole činjenice o automobilu zasenila je i sama informacija koju smo dugo želeli da čujemo - novi FIAT proizvodiće se u modernoj, “state of the art” fabrici u Kragujevcu, u koju je u prethodne tri godine uloženo preko milijardu evra, što u hale, što u zemlju, što u vlasničke odnose.

Jedna trećina je u rukama države Srbije, dve ima FIAT.
Kad bude kompletirana i proizvodnja počne punim kapacitetom, fabrika će imati oko 2.500 radnika. Oni će praviti oko 600-700 vozila dnevno, zavisno koliko će to tržište tražiti.

A u Italiji je već počelo sa spiskovima. Cena verzije sa motorm od 1.4 litra i 95 "konja" u Italiji je 15.500 evra. Za prve dve hiljade kupaca spremni su popusti i pokloni u opremi vredni 2.000 evra, a svi automobili su isti – beli.

Još dva motora su unutra, turbo dizel (MultiJet II) zapremine 1.3 litra i 85 KS, uz još jedan benzinski, MultiAir, kapaciteta 900 kubika, sa 105 "konja".
Šta da vam kažemo o njima? Osnovni motor FIAT-a 500L je onaj najveće zapremine, pa smo se odmah i našli za volanom tog modela.

Sada znamo da je taj motor sličan poznatoj FIAT-ovoj filozofiji pravljenja motora – živahan, malo bučan, željan jačeg gasa i više "ture", i zahteva redovnu upotrebu menjača.

Kad to znate, onda vam je jasno da taj motor može dosta da pruži, ali da nije stvoren za jurnjavu.

Vozeći po ulicama Torina, okolnim autoputem i brežuljcima oko glavnog grada Pijemonta, zabrinuo sam se da li bi ovaj auto tako nonšalantno mogao da prevozi pet NBA igrača, i kako bi to izgledalo...
NBA košarkaši? Da, FIAT je u Americi, koju inače najavljuje kao jedno od obećavajućih tržišta, snimio reklamu u kojoj se profesionalni sportisti visine dva metra, (kao) komotno voze.

Što se dimenzija tiče, to, međutim nije daleko od istine. 500L je dugačak 4,14 metra, širina je 1,78, a visina 1,66 m.

Dakle, auto je veći nego što izgleda na slici, iako samo sedam centimetara duži od Punta. Još veći je unutra, primećujemo obilje mesta, pozadi pogotovo. Uz mnogo pregrada, kaseta, džepova, 500L je pravi "multipraktik", sa dodatnim adutom – 400 litara zapremine prtljažnika.
Čuli ste da "šumadinac" kuva i kafu? Samo delimično tačno, radi se, naime, o opciji koja nosi potpis Lavazza kafe i posebno se plaća.

Jednostavno rečeno, u pitanju je portabl mašina za espreso, bez mogućnosti da priprema i šumadijski čaj...
Nekoliko "naj" se provlači kroz ovu priču. Najpre, veliki, (po porudžbini) stakleni krov koji ima površinu od oko 1,5 kvadrata, sa predivnim panoramskim pogledom, tamo gde ima šta da se vidi.

Druga stavka jeste veliki, multifunkcionalni displej dijagonale pet inča, takođe na vrhu ove klase.

Softver ovog računara ima i mogućnost štednje – EcoDrive može da analizira vaš stil vožnje i prilagodi rad motora. FIAT kaže da tako može da se uštedi i do 16 odsto goriva, ali ako je i pola od toga, dosta je...
"L" je ključno slovo u filozofiji ovog modela. Igra (engleskih) reči omogućava da mu se pripišu mnoge odrednice: light, large, loft – samo su neki od tih brzopamtećih reči koji bi trebalo da odslikaju karakter automobila.

Ima tu, zapravo, dosta istine - 500L je kao auto sa stotinu lica. Štaviše, i bukvalno, postoji čak 1.500 mogućih konfiguracija automobila, ako se uzmu u obzir boje, dodatne opcije, krov i ostalo.

Takva slagalica će sigurno imati svoje poklonike.
Jedna stvar je, međutim, i dalje zbunjujuća, mada ne preterano važna. Iako FIAT insistira na kontinuitetu sa modelom 500, "L" nema nikakve dodirne tačke sa malim gradskim autom.

Em ima novu, veću platformu (inače zvanično FIAT-ova srednja platforma), veće dimenzije, drugu ciljnu grupu kupaca. Ili, nema?

Logičnije izgleda da je 500L srodnik Punta, ali Italijani imaju sledeće objašnjenje - novi auto je stvoren za sve one koji su prerasli FIAT 500 i sada imaju (porodične, poslovne, statusne) potrebe koje će zadovoljiti large verzija iz Kragujevca.

To, međutim, ne znači da će Srbi imati nekog prevelikog razloga da se raduju (kao vozači). Činjenica je da je taj auto planiran za ceo svet – od Evrope, gde prodaja počinje na jesen, do Velike Britanije i Amerike, Afrike.
Zvanično je serijska proizvodnja krenula početkom jula.

Do kraja godine biće proizvedeno (prema verziji A), po rečima direktora FAS-a Ćezare Ferare, 30.000 automobila, dok je (po verziji B, objavljenoj u italijanskoj "Republici"), predsednik grupe FIAT-Chrysler, Serđo Markione tu količinu – duplirao.

Iz njihovih usta...
Ako bi trebalo da rezimiramo utiske sa probne vožnje i predstavljanja u Torinu, možemo reći da je FIAT 500L višenamenski, praktičan, jednostavan automobil, upakovan na savremen način i sa svim važnim tehnološkim sadržajima.

Iako je ponuda motora (neočekivano) mala, možda će se tokom vremena pojaviti ideje da se u auto stavi i neka jača mašina, ne bi škodilo.

Ma kako izgledao, novi kragujevački auto je čistokrvni FIAT, i svako ko je ikad seo u "keca" ili "jugo" ponovo bi otkrio tu prirodu vrlo brzo.

Taj temperament, zvuk, te ideje i dizajn, nepogrešivo će vas vratiti u sve FIAT-ove faze, od kojih su nam neke više nego dobro poznate.

Štaviše, vratiće vas unazad i svih 55 godina, sve do dana kada je na svet došao prvi FIAT 500, danas samo daleki predak porodice koja se rasula, i u Kragujevcu razgranala svoje porodično stablo. Još jednom.

Cena? Uskoro...

Ovaj automobil, ma kako bio Made in Serbia, nije auto za našeg čoveka.

Jednostavno, to je mali MPV koji je možda praktičan, nesumnjivo moderan, ali taj koncept, sa tom cenom, neće naći mnogo kupaca kod nas.

Dobro, biće značajna i cena (dok pišem ovaj tekst, još je zvanično nepoznata), ali za baznu verziju (motor 1,4, 95 KS) prognoziramo, recimo, 13.990 evra!

Ako bude još neka subvencija, to će možda i da bude primamljivo...

Slavni prethodnici

FIAT 500C Giardiniera
FIAT 500B Giardiniera Belvedere

Potreba za funkcionalnijim verzijama postojećih modela automobila javila se već na samom početku razvoja auto-industrije.

U novijoj istoriji prvi višenamenski model FIAT-a bio je 500B Giardiniera Belvedere iz 1946. godine. Model sa fotografije je unapređena verzija 500C Giardiniera koji se proizvodio od 1949. do 1955. godine.
FIAT 600 Multipla
FIAT 600 Multipla

Uporedo sa početkom proizvodnje FIAT-a 600 (Zastava 750 kod nas) 1955. godine, na njegovoj bazi je konstruisana i jednozapreminska verzija – FIAT 600 Multipla koja je praktično bila prvi mini MPV, odnosno prvi miniven na svetu.

Multipla je, u pogledu koncepta i veličine, na neki način, i prava preteča današnjeg FIAT-a 500L.
FIAT 500 Giardiniera
FIAT 500 Giardiniera

Karavan verzija čuvenog FIAT-a 500 nastala je tri godine nakon početka njegove proizvodnje – 1960. godine. Imao je oznaku "K" ili Giardiniera, a pod znakom Autobianchi proizvodio se sve do 1977. godine.

Bio je to jedini model FIAT-a koji se i sedamdesetih godina pravio sa kontra-vratima.
FIAT 900 E Panorama
FIAT 900 T

FIAT 900 koji se proizvodio sve do 1985. godine poznat je i u našim krajevima. Ovaj model je poslednji u nizu verzija koje su nastale na bazi FIAT-a 600.

Osim nama poznatije kombi verzije, postojala je i putnička i to sa tri reda sedišta. "Devetstotki" je prethodilo nekoliko ranijih verzija, kao što su "850 T" i "600 T" sa svojim derivatima.

Zajedničko za sve je bila izuzetno prostrana putnička kabina u današnjem mini MPV stilu.
FIAT Idea
FIAT Idea

Direktan prethodnik FIAT-a 500L je FIAT Idea. Nastala je 2003. godine na platformi Punta II i može se nazvati prvim modernim mini MPV modelom u FIAT familiji.

Ne baš inspirativan dizajn uticao je na slabiju prodaju u Evropi. Proizvodi se i danas u Brazilu u nešto izmenjenom obliku.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: