FIAT Panda 1.2 Lounge

FIAT je prvu Pandu proizvodio 23 godine, a za to vreme, recimo, Volkswagen je promenio pet generacija modela Golf.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2012.

11:30

Default images

Tekst i foto: Nenad Ćosić

Kada je 2003. godine prva generacija “isceđena” do kraja, FIAT nije želeo da se novi model dovodi u vezu sa prethodnim, pa je Panda II trebalo da dobije bezlično ime Gingo.

Kažu da se od toga odustalo jer je naziv isuviše asocirao na uspešni Renault Twingo.

Tako je Panda, kojoj je poput istoimenog simpatičnog medveda pretilo izumiranje, ponovo vraćena u život. I ne samo to, FIAT Panda je kroz drugu generaciju doživeo renesansu. Automobil je prodat u više od dva miliona primeraka.
Pred novom Pandom je težak zadatak - nastaviti uspešnu tradiciju prve dve generacije koje su zajedno prodate u preko 6,4 miliona primeraka.
Devet godina kasnije pred nama je treća generacija Pande, koja u nikad većoj konkurenciji treba da se izbori za opstanak na automobilskom tržištu i opravda nasleđe imena koje nosi.

Ipak, postavlja se pitanje da li će privući značajan broj kupaca, kao što je to bio slučaj sa prethodnom generacijom.

Nakon nedelju dana druženja sa novom Pandom, ubeđen sam da će u tome uspeti, barem kada gledamo celokupno evropsko tržište.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3635/1643/1551 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2300 mm
Ovaj automobil u sebi objedinjuje dobro osmišljen dizajn i funkcionalnost u gotovo svakom detalju.

Iako su rezultati rada dizajnera vidljivi već na prvi pogled, da biste otkrili koliko truda je uloženo, potrebno je da Pandu istražite do kraja.

Nije to nikakav “fensi” automobil, upravo suprotno, ali će vas fascinirati novim detaljima koje ćete svakodnevno otkrivati dok se vozite i boravite u njemu.
Dužina je veæa za 11,5 cm u odnosu na Pandu II, ali je automobil i dalje u granicama svoje klase.
Ideja vodilja ljudi koji su osmislili spoljašnjost i unutrašnjost nove Pande bila je da, osim točkova koji zbog svoje funkcije i fizičkih karakteristika moraju da budu savršeno okrugli, geometrija čitavog automobila predstavlja simbiozu pravougaonih i lučnih formi.

Jednostavnim rečima, na Pandi gotovo da ništa nije sasvim kružnog, ali ni potpuno četvrtastog oblika.
Kada biste neko dete pitali da vam opiše kako mu ovaj automobil izgleda, dobili biste odgovor “okruglo, pa na ćoše”.

U FIAT-u su takav stlski koncept nazvali “squircle” (kombinacija engleske reči “square”, koja označava kvadrat, i “circle”, koja znači krug).

Spoj dve geometrijske figure ima i svoju simboliku, pa je tako kvadrat sinonim za efikasnost i jačinu, dok krug predstavlja prijatnost i fleksibilnost.
Ako pažljivo osmotrite Pandu iz bilo kog ugla, uočićete da su dizajneri bili veoma dosledni osnovnom konceptu.

Na prednjem delu “squircle” detalji prepoznaju se u obliku farova, dnevnih svetala, otvora za maglenke i maske hladnjaka.
Pozadi, oni su uočljivi u formi crne zaštitne lajsne na braniku, rikverc svetla i svetla za maglu, i stop svetlosnih grupa.

Posmatrajući novu Pandu sa strane, “squircle” koncept vidljiv je na retrovizorima, vratancima za pristup rezervoaru sa gorivom, zaštitnoj lajsni na vratima, kvakama, prozorčiću koji se nalazi u C stubu, ali i na lukovima oko točkova i 15 inčnim alu felnama.
Još jedan detalj koji je karakterističan za ovaj automobil jeste neka vrsta brendiranja modela.

FIAT je ovo brendiranje u izvesnoj meri već primenio na modelu 500 i na redizajniranom Puntu za 2012. godinu, a videćemo ga i na novom modelu 500L.
Ime Pande nalazi se i uz donju ivicu stop svetala, kao i na središnjoj poziciji alu felni.
Kreiran je i poseban logotip, a font takođe predstavlja kombinaciju kvadratne i kružne forme.

Ime modela ispisano je spolja na vratima prtljažnika, a kada ih otvorite, videćete isti logotip i na unutrašnjem delu vrata.

Na taj način FIAT će vas još jednom podsetiti kako se zove automobil koji vozite – za slučaj da ste to u međuvremenu zaboravili.
Prostran i svetao enterijer
Stilski koncept dosledno je primenjen i u enterijeru automobila. Od oblika instrument table, preko samih instrumenta, audio uređaja i njegovih komandi, zatim komandi klime, ručice menjača, pa do ventilacionih otvora i ručica za otvaranje vrata.

Posebna priča je kožni volan koji, mada je kružnog oblika, zahvaljujući pažiljvo osmišljenim šavovima, ostavlja utisak da je četvrtast.
Audio i telefonske komande na upravljaèu ne dolaze kao standard u Lounge paketu - doplata je 50 evra
U nekim stvarima se i preteralo, pa je tako komanda ručne kočnice izvedena u pravougaonoj formi, sa dugmetom za deaktiviranje koje se nalazi sa leve strane, umesto na vrhu ručice.

Zbog toga upotreba ručne kočnice zahteva kratak period privikavanja, nakon čega se lako koristi, kao i u svakom drugom automobilu. Ipak, moglo je i bez ovog nestandardnog rešenja.
Nova Panda je za 6,5 cm šira od prethodne, što je doprinelo da vozaè i suvozaè imaju više prostora izmeðu sebe u visini ramena. Zbog toga, ali i zbog visine Pande i svetlih tonova u enterijeru, èini se da se nalazite u veæem automobilu.
Enterijer vozila dizajniran je tako da se vozač i putnici u njemu osećaju ugodno, ali i tako da bude funkcionalan i ergonomičan.

Automobil sa testa bio je u kombinaciji tamno-sive i bež boje, sa pravougaonim detaljima na sedištima u crvenoj i beloj boji. Ovi diskretni detalji unose dodatnu vedrinu u automobil, a čitava kombinacija boja i dezena je takva da sam u automobil uvek ulazio dobro raspoložen.
Deljiva zadnja klupa u odnosu 60:40. Uz doplatu za opciju potpunog preklapanja suvozaèevog sedišta može se dobiti koristan prostor za prevoz dugaèkih predmeta koji se prostire od komandne table do vrata gepeka.
Osim sedišta, u bež boji su i centralni deo volana, gornji deo tapacirunga vrata i okvir kontrolne table.

Nebo je u otvoreno sivoj nijansi, što dodatno doprinosi vedroj i svetloj atmosferi koja vlada u kabini.
Reljefni (squircle) geometrijski elementi na nebu i na polici iza zadnjih sedišta.
FIAT je budućim vlasnicima nove Pande omogućio visok stepen personalizacije, tako da svaki kupac može odabrati da uredi automobil prema sopstvenom ukusu.

Pored deset različitih boja karoserije, u višem, Lounge paketu opreme može se birati i između pet kombinacija kolor šema i dezena materijala u enterijeru.

Kupcima su dostupni i razni funkcionalni i estetski dodaci, poput krovnih nosača ili specijalnih alu felni.
Blue&Me sistem sa AUX i USB konekcijama - doplatna opcija na paket Lounge
Panda koju sam vozio na testu bila je opremljena paketom Lounge, ali i nekim dodacima koji se mogu odabrati kao opcija i koji doprinose većem komforu, funkcionalnosti i lepšem izgledu automobila.

Među njima su metalik boja, kožni volan i ručica menjača, sedište vozača podesivo po visini, elektropomični spoljni retrovizori, ali i audio komande i tasteri za povezivanje sa mobilnim telefonom smešteni na upravljaču, kao i Blue&Me sistem sa AUX i USB konekcijama koji se nalazi između prednjih sedišta.
Poveæanje dužine u odnosu na Pandu II uticalo je i na porast zapremine prtljažnog prostora koji sada ima 225 l. Vrata se otvaraju visoko, tako da se prtljažniku lako prisupa.
Nova Panda očekivano je porasla u odnosu prethodnu verziju.

Za razliku od nekih drugih modela kod kojih dalje povećavanje dimenzija na svakoj sledećoj generaciji gubi smisao, jer automobili polako izlaze iz svog segmenta, kod Pande to nije slučaj.
U podu prtljažnika nalazi se rezervni toèak manjih dimenzija.
Kao što je se vodilo računa o svim aspektima dizajna, u FIAT-u su dosta pažnje posvetili i ergonomiji kabine.

Vozačka pozicija postavljena je srazmerno visoko sa komandama, pa su sve lako dostupne.

Posebna priča je ručica menjača koja je kao i u Pandi II pomerena napred i prema gore, tako da je za promenu brzine potrebno napraviti kratak pokret rukom od volana do ručice, što je posebno praktično u gradskoj vožnji.
Kvalitetan materijal u visokom sjaju na kom ne ostaju otisci prstiju.
Komande klime, koje se nalaze na centralnoj konzoli neposredno iznad ručice menjača, takođe su pristupačne i lake za korišćenje, a isto važi i za fabrički audio uređaj koji u Lounge paketu dolazi kao standard sa šest zvučnika.

Dizajneri su iskoristili panel audio uređaja da na njegov donji deo smeste red tastera među kojima su i dugmad za "sva četiri žmigavca", podešavanje visine farova, svetla za maglu i grejač zadnjeg stakla.

Klima uređaj nije previše jak, ali je sasvim dovoljan da ohladi atmosferu u kabini i kada su spoljne temperature vazduha preko 30 stepeni Celzijusa.
Ruèica menjaèa i komande na centralnoj konzoli su na dohvat ruke.
Pozicije elektropodizača prednjih prozora, koji su standard već u osnovnom Pop paketu, i dalje se nalaze na centralnoj konzoli.

Ovo rešenje koje je FIAT primenjivao u svojim manjim modelima prethodnih generacija, zadržano je i kod nove Pande.

To je jedna od retkih zamerki na račun ergonomije, jer se tasteri za pokretanje prozora nalaze na istom panelu gde i ručica menjača, koju morate da zaobiđete rukom kako biste, recimo, otvorili suvozačev prozor.
Plastika kojom je obložen unutrašnji deo vrata sadrži neprekidan niz razlièito orijentisanih izrezbarenih slova P, A, N i D u nasumiènom rasporedu.
Poput komande ručne kočnice, i unutrašnje kvake dizajnirane su nekonvencionalno, ali to ne umanjuje njihovu funkcionalnost.

U vratima se nalaze i lepo izvajana udubljenja za odmaranje ruke – za potpuno uživanje u vožnji nedostaje jedino naslon za ruku na suprotnoj strani, odnosno između sedišta vozača i suvozača.
Dizajneri su predvideli i dovoljan broj mesta za odlaganje konzervi ili flašica sa osvežavajućim napicima za sve koji se voze Pandom, bilo da su na prednjim ili na zadnjim sedištima automobila.
Svi putnici, pa i oni natprosečne visine imaju sasvim dovoljno prostora između glave i krova, a isto važi za one koji sede pozadi – ovo je veliki plus za Pandu.

Preglednost sa pozicije vozača očekivano je dobra. Prednji stubovi su kao i kod većine savremenih automobila nešto širi i o tome treba povesti računa, dok je preglednost levo i desno zahvaljujući višem položaju vozača, ali i velikim staklenim površinama, odlična.
Ako izaberete paket Lounge, moguæe je dokupiti i zadnje parking senzore - automobil sa testa ih nije imao.
U vožnji u rikverc, pored prozorčića koji se nalaze u C stubovima, i koji su nasleđeni od Pande II, od pomoći su i veliki spoljni retrovizori.

Panda je oduvek bila mali, funkcionalni gradski automobil. U svojoj trećoj generaciji, ona je i nešto više od toga.
Automobil se lepo vozi i po krivudavim neravnim putevima – dobro odmereno oslanjanje, solidno međuosovinsko rastojanje (2.300 mm) i 15 inčni točkovi neutralisaće većinu manjih neravnina i rupa na kolovozu, pa i duža putovanja neće biti naporna.
Takav utisak stekao sam nakon izleta iz Beograda do Zlatibora i nazad, vozeći, osim Ibarskom magistralom, deonicom od Mladenovca, preko Topole, do prevoja na planini Rudnik.

Svako ko se jednom provezao tim putem zna da on predstavlja dobar test udobnosti/zamaranja tokom vožnje.
Maksimalna brzina: 164 km/h; ubrzanje 0-100 km/h: 14,2 sekunde
Sistem upravljanja pokazao se kao precizan. Panda ima i City mod koji, kada je aktiviran, pojačava servo asistenciju upravljača, što je zgodno za vožnju u gradu. Na otvorenom putu slobodno ga isključite – dobićete nešto veći otpor na volanu i realističniji osećaj u rukama.

Iako je Panda nešto viša u odnosu na prosek svoje klase, automobil se ne naginje previše u krivinama, a o nestabilnosti u vožnji nema ni govora.

Nožne komande su dobro odmerene. Kvačilo je “mekano”, odziv na pritisak kočnice takav da se automobil brzo i sigurno zaustavlja.
Rezervoar nema klasièan unutrašnji zatvaraè. Umesto poklopca, nalazi se klapna.
Tokom vožnje po ravnom putu, savetnik za ekonomičnu vožnju koji se prikazuje u vidu strelice na displeju putnog računara pomaže da se stekne osećaj za pravovremenu promenu stepena prenosa.

Na uzbrdicama se dešava da vas upućuje na viši stepen prenosa i kad za to nije vreme. Ako ga tada poslušate, motor će izgubiti snagu i moraćete ručicu menjača opet prebaciti u nižu brzinu.
Zapremina: 1242 ccm; snaga: 51 kW/69 ks; emisija CO2: 120 g/km
FIAT-ov 1.2 litarski benzinac je takav da kada motor radi na oko 2.000 obrtaja u minutu, svaka hitna potreba za dodatnom količinom snage rešava se prebacivanjem u niži stepen prenosa, pa tek onda dodavanjem gasa.

U suprotnom, ako prejako pritisnete papučicu za gas bez prethodne promene brzine, automobil će ostati bez snage kad vam je najpotrebnije.
Fabrièki deklarisana potrošnja (grad/kombinovano/otvoren put): 6,7/5,2/4,3 l/100km
Panda se lepo vozi i po autoputu. Motor je dobro izolovan, tako da zvuk koji se javlja pri velikim brzinama dolazi uglavnom od otpora vazduha i nije opterećujući.

FIAT prosečnu potrošnju Pande 1.2 deklariše od 4,3 l/100 km na otvorenom putu, pa do 6,7 l/100 km u gradu.

Uz stalno uključenu klimu i umereno dinamičnu vožnju, na već pomenutoj ruti izvan grada, zabeležio sam rezultat od 5,5 litara na 100 kilometara. U gradu je razlika u odnosu na deklarisanu potrošnju bila manja. Kompjuter je nakon završenog testa pokazao 7,3 l/100 km.
FIAT Panda pruža uživanje dok ste u njemu, što je jedna od važnih stavki pri donošenju odluke o kupovini novog automobila. Jednostavno, auto se najviše posmatra iznutra – dok se vozi.

Ali, Panda je lepa i spolja. Dobro, možda je ne gleda svako mojim očima, ali reč je o skladno dizajniranom automobilu.

U vožnji mi je pružila zabavu i zadovoljstvo i popravljala raspoloženje. To mnogo znači kada svakodnevno koristite automobil, bilo u gradskoj gužvi, ili na međugradskim relacijama.
Prednji vazdušni jastuci za vozaèa i suvozaèa i zavese standardni su deo opreme veæ u osnovnom paketu. Za boène vazdušne jastuke potrebno je doplatiti 200 evra
Osim predodređene funkcionalnosti u gradskoj vožnji, Panda je veoma upotrebljiva i za kraće ili duže izlete, pri čemu se u nju mogu komotno smestiti 4 odrasle osobe.

Idealna je za odlazak sa ekipom na EXIT, a zagrevanje za koncert moguće je sasvim dobro obaviti usput, zahvaljujući solidnom CD/mp3 uređaju i 6 zvučnika.

Neće se buniti ni ako je naterate da siđe sa asfalta na makadam planinskih puteva ili prostrane zlatiborske livade. Solidan klirens dopustiće vam da se i po takvim voznim podlogama krećete opušteno.
Nova Panda trenutno je u Srbiji dostupna sa dva benzinska motora. Model sa testa bio je opremljen 1.2 litarskim benzincem sa 69 ks.

U ponudi je i 0.9 litarski dvocilindrični TwinAir u verzijama sa 65 i 85 ks.

Cena modela sa testa koji je opremljen Lounge paketom iznosi 9.990 evra, a na akciji koja traje do 21. jula može se nabaviti za 9.490 evra. Osnovna verzija Pop sa istim 1.2 litarskim benzincem košta 8.990 evra. I ovaj model je na akciji, pa se trenutno može kupiti za 8.490 evra.

Uz akcijske cene, FIAT kupcima poklanja i metalik boju.

Pogledajte galeriju fotografija FIAT Panda 1.2 Lounge.

Kompletan cenovnik možete naći na sajtu FIAT-a.

Više tehničkih detalja o novoj Pandi možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: