Mazda RX-8

Svaka prilika da isprobate neki auto na zatvorenoj stazi dragocena je. Ako je taj automobil Mazda RX-8, to se već definiše kao čisto vozačko zadovoljstvo.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

20:15

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Kao i u preduzećima, kada dobar radnik odlazi u penziju priređuje mu se mala proslava. Mazda šalje RX-8 u penziju, a ja sam bio jedan od gostiju na oproštajnoj zabavi. Zabava je održana na stazi NAVAK.
Postoje najmanje tri razloga zbog kojih će Mazda RX-8 ostati u lepom sećanju ljubiteljima automobila.

Prvi razlog može biti činjenica je da RX-8 nije klasičan sportski kupe sa dvoja vrata. RX-8 zapravo ima četvoro vrata. Mala zadnja vrata koja omogućavaju ulazak na zadnju klupu skrivena su i mogu se otvoriti tek kada otvorite prednja.
Drugi razlog može biti podatak da se pod haubom ovog sportskog automobila nalazi motor zapremine 1300 kubika. Normalna reakcija svih čitalaca koji ne znaju detalje o ovom modelu biće: “Pa dobro, šta sad ovaj lik priča? Kakvo čisto vozačko zadovoljstvo sa tako malim motorom?”

Ipak, nemojte još uvek zatvarati ovu stranu ako ne znate o čemu se radi. Retko kada se na našem sajtu bavimo detaljima pod haubom, ali sa ovim autom napravićemo izuzetak.
Mazda tokom svoje istorije insistira na drugačijoj vrsti motora od one koja se nalazi u većini naših automobila. To su Vankel ili rotacioni motori. Mazda je i dalje jedini proizvođač serijskih automobila koji ugrađuje takve motore u svoje modele. U Vankel motorima ne postoje klipovi, cilindri, kolenasto vratilo, bregaste osvine i drugi elementi koji u kombinaciji sa gorivom čine unutrašnje sagorevanje mogućim.

Mazda u svojim RENESIS motorima koristi dva trouglasta rotora koji su zatvoreni u ovalnom kućištu. Ivica svakog rotora dodiruje kućište i na taj način stvara tri pokretne komore za ciklus sagorevanja.
Tokom rotacije, odnosno rada, svaka komora prolazi kroz proces ubrizgavanja, kompresije, sagorevanja i izbacivanja goriva. To znači da tokom jedne rotacije imamo tri ciklusa sagorevanja.

Možda znate da kod običnih motora radilica, klipnjača ili kolenasto vratilo motora ima zadatak da primi sile pojedinih klipnjača, prenese ih, i mehaničku energiju preda u obliku obrtnog momenta.

Kod RENESIS motora, rotacija nastaje odmah, prilikom kretanja rotora. Ovakva konstrukcija omogućava znatno manje dimenzije samog motora. Zapravo, u Mazdi tvrde da je njihov RENESIS motor 60% lakši i manji od ekvivalentnog konvencionalnog V6 motora. Razloge zbog kojih Vankel motor nije zaživeo u industriji možemo da razmatramo na strani komentara.
U brojkama, ovo znači da Mazda RX-8 iz motora zapremine 1301 kubika razvija 231ks na 8200 obrtaja.

Obrtni moment je 211Nm pri 5500 obrataja a motor je dizajniran da se “vrti” do 9000 obrtaja.

Ovde takođe treba spomenuti još jednog penzionisanog japanca, Hondu S 2000 čiji je klasični benzinski motor zapremine 1997 kubika razvijao 241ks pri 8300 obraja.
Pored ovih činjenica, Mazda RX-8 biće upamćena i po fantastičnim voznim karakteristikama.

Od trenutka u kom se smestite u sportsko vozačko sedište uzbuđenje počinje da raste. Ušuškani ste. Ubačeni ste duboko u utrobu automobila. Sedište i upravljač veoma lako možete podesiti u idealnu poziciju za jurnjavu po stazi – da vam noge budu skoro sasvim opružene a da vam ruke budu savijene u laktovima.

Upravljač, osim što se nalazi na odličnoj visini, u kabinu ulazi pod skoro pravim uglom što samo podiže vaše samopouzdanje tokom vožnje.
Donja ivica vrata na automobilu veoma je visoka, dostiže rame vozača. Gornja ivica vetrobrana je niska što vam daje utisak preglednosti kao da na glavi nosite kacigu.

Na raznim mestima po kabini primenjeni su oblici rotora iz motora, tako da točkić za podešavanje naslona sedišta nije točkić nego Vaknelov rotor.

Ručica menjača takođe je oblikovana kao rotor i odlično “leži” u dlanu. Veoma je kratka, hodovi su joj precizni i kratki a izranja iz ogromnog tunela koji se nalazi između vozača i suvozača.

U tom tunelu nalaze se kilometri kabla, menjač, kardanska osovina koja šalje pogon do diferencijala, zatim na zadnje točkove i još brdo japanske tehnologije.
Kada startujete motor, izostaju tipične vibracije. To je još jedna karakteristika Vankel motora.

Dok ste nežni prema RX-8, ponašaće se pitomo kao Mazda2. Vožnja je veoma jednostavna i tiha. Jedino, malo vremena potrebno je i da se priviknete da okolinu posmatrate iz perspektive pokretnog bunkera.

Od onog trenutka u kojem oslabi veza između vašeg centra u mozgu, nadležnog za kontrolu desnog stopala, RX-8 postaje sasvim druga zver.
Oslobađanje snage prilično je snažno, ali nije sve u tome. Buka koja prati naglo pritiskanje papučice gasa više me je fascinirala od samog ubrzanja.

To je kao kada koristite blender koji ima dve brzine rada. U prvom stepenu nije puno bučno, ali kada uključite “dvojku” blender vam se istrže iz ruku i čuje se kod komšije u stanu.

Skala obrtomera stiže do rizičnih vrednosti toliko brzo, da su Mazdini inženjeri ugradili zvučno upozorenje da je vreme za “šaltanje”. Ono se oglašava na 8500 obrtaja. Poslušajte ovo! Snimak mi svaki put izmami zadovoljni osmeh na licu.



Da biste u trenucima fantastične buke, velike brzine i naleta adrenalina menjali stepene prenosa, dovoljno je da ručicu menjača pomerate iz zgloba desne ruke. Menjanje brzina toliko je lagano i jednostavno.

Upravljanje je veoma oštro tako da se svaka vaša zamisao o korekciji putanje tokom prolaska kroz krivinu lako prenosi in a put.
Mislim da je tu jedan od najvećih kvaliteta Mazde RX-8. Koliko god da ste pogrešili idealnu putanju, tačku u kojoj ćete kočiti ili stepen prenosa, sa ovim autom možete izuzetno lako da se izvučete iz grešeke. Ne mogu da se setim automobila koji toliko prašta vozačke greške kao RX-8.

Vozači se dele na razne klanove. Ja spadam među one koji više vole zadnji pogon od prednjeg. Jedan od mojih razloga je da mi je upravljač uvek potpuno oslobođen procesa prenosa snage, samim tim je osećaj lepši i imam utisak da mogu preciznije da vodim auto kroz krivinu.
Tako je i sa RX-8. Ukoliko pogodite sve parametre za idealan prolazak kroz krivinu, lakoća kojom ćete menjati pravac jednostavno je neopisiva.

Krivine na stazi NAVAK tako su konstruisane da ih možete voziti i u drugom i u trećem stepenu prenosa. Idelano za drift, ali predstavnici Mazde zamolili su da ne isključujem kontrolu proklizavanja.

Zbog uključene kontrole stabilnosti, izlascima iz krivina bio je oduzet deo muškosti, ali ipak je količina zabave bila ogromna. Odziv na pritisak gasa tokom izlaska iz krivine je odličan, oštar i brz. Činjenica da u viši stepen možete prebacivati tek blizu 9000 obrtaja može vam dati određenu prednost nas automobilima kod kojih se prebacivanje u viši stepen vrši par hiljada obrtaja manje.
Kada dolazite velikom brzinom pred krivinu i dok kočite i prebacujete stepene prenosa u niže, može doći do blagog “igranja” zadnjeg dela automobila. Pogonski točkovi u tim trenucima okreću se sporije nego što se automobil kreće, gume blago proklizavaju i narušavaju se stabilnost i upravljivost.

To je takođe karakteristika zadnjeg pogona koja može da se umanji jačim pritiskom na pedalu kočnice, a manjim oslanjanjem na kočenje motorom.

Inače, to su ti trenuci u kojima se automobili sa zadnjim pognom otimaju kontroli i bez razloga okreću ili izleću sa staze. Tako barem izgleda nama, dok gledamo prenos trke na TV-u.
Kočnice na Mazdi RX-8 oštre su i jake. Nije bilo problema sa pregrevanjem ni tokom pet uzastopnih krugova oko staze voženih na granici vozačkih sposobnosti. Temperatura motora u ovim uslovima ostaje neverovatno stabilna i na sredini skale. To je još jedna od karakteristika Vankela.

U poslednjem krugu voženom tog dana, koji je bio i najrizičniji upao sam u malu nevolju. Dok sam jurio niz pravac, pred oštrom levom krivinom, vozio sam po samoj beloj liniji na granici staze. Nisam ni razmišljao niti sam primetio da se na tom delu nalazi prljavština. Zbog nje je zadnja desna guma izgubila prijanjanje sa asfaltom.
Zadnji deo je istog trenutka pokušao da prestigne prednji i auto je počeo da se zanosi. Popuštanjem kočnice na delić sekunde i okretanjem upravljača u kontra smeru od zanošenja auta ova situacija je prekinuta i vraćena pod kontrolu.

Vreme je relativno, pa je jedan sat koji sam imao na raspolaganju za igru meni zapravo trajao samo nekolko minuta. Mazdina ekipa iz Srbije svakako zaslužuje veliki “lajk” za događaj na NAVAK-u.
Što se tiče Mazde RX-8, proizvodnja bi trebalo da stane tokom leta 2012. godine a još uvek nema zvanične potvrde da će postojati naslednik.

Nezvanično sam saznao da je će sledećem Mazdinom sportskom kupeu svakako biti Vankel motor, ali ne obavezno da će on direktno pogoniti točkove. Više detalja pokušaću da saznam od Mazdinih menadžera na Sajmu automobila u Ženevi.

Više fotografija Mazde RX-8 možete pogledati u našoj Galeriji.

Pročitajte i prikaz Mazde RX-8 čiji Vankel motor sagoreva vodonik. Ovaj zanimljiv koncept već nekoliko godina funkcioniše u Norveškoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: