Hyundai Genesis Coupe 3.8 V6 GLS

Zadnji pogon, 303 konjske snage pod haubom V6 motora, lepo izvajane linije na karoseriji kupea... Retko ko bi bez velikog naslova pomislio da je reč o Hyundaiju. Vremena se menjaju, kao i automobili, naviknite se.

Izvor:
Podeli

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Po sistemu "sve slatko traje kratko" Genesis Coupe imao sam na kratkoj test vožnji. Zbog toga ću vam ostati dužan za određeni broj utisaka koje inače iznosim, ali pokušaću da dočaram samu suštinu ovog brutalnog, tvdokornog kupea - njegov motor i način na koji se vozi. Posetite Galeriju, tamo su objavljene sve fotografije.

Pre nego što počnete sa čitanjem ovog kratkog prikaza uključite zvučnike i pustite klip. Zvuk i ubrzanja od ključne su važnosti za razumevanje osećanja koja se rađaju dok vozite Hyundai Genesis Coupe 3.8 V6.

Od trenutka u kojem startujete motor počinje grmljavina. Kao i kod većine sportskih modela, motor je podešen tako da se u prvoj sekundi svog rada broj obrtaja popne preko 2000 u minutu. Sa motorom koji je podešen na taj način nema šanse da ne privučete pažnju prolaznika u radijusu od 50 metara.

Svi koji se osvrnu za ovom bukom moći će da vide veliki kupe čiji prednji deo izgleda prilično ljuto, sa farovima koji se protežu do samih uglova karoserije. Oblik donje maske hladnjaka doprinosi utisku veličine i širine ovog automobila.

Tada ne treba da se pravite važni tako što ćete dati jak gas i projuriti pored zainteresovanih građana. Ne, to je potpuno pogrešno. Najjači efekat postižete kada ručicu automatskog menjača prebacite u ručni mod i u prvom stepenu prenosa vozite tridesetak km/h niz ulicu. Prolaznici neće pomisliti da ste potpuni idiot, moći će dobro da snime i vas i automobil.

Zadnji deo automobila takođe izgleda moćno, posebno kada vidite crni deo zadnjeg branika koji se izlazi iz mraka ispod autmobila. U tom mračnom sektoru nalaze se i dve velike hromirane izduvne cevi.

Kada se nalazite za upravljačem automobila koji dostiže 100 km/h za 6,3 sekundi, potrebno je biti izuzetno odgovoran i znati kako da sa tom snagom raspolažete.

Odziv na pritisak papučice gasa odličan je i na niskim obrtajima. Ukoliko je uključena kontrola proklizavanja i ukoliko oštro startujete sa semafora u prvom metru vožnje doživećete osećaj katapultiranja, a odmah u sledećoj sekundi izgledaće kao da ste udarili u vozilo ispred vašeg jer kontrola proklizavanja veoma grubo ukida snagu kako bi sprečila neizbežno proklizavanje pogonskih točkva.

Ukoliko odlučite da se igrate sa deaktiviranom kontrolom proklizavanja, pa, u stvari ne bih vam to preporučio u prvih nekoliko stotina kilometara vožnje.

Zadnji pogon u kombinaciji sa 303 ks i šper diferencijalom može biti spektakularna igračka u rukama spretnog i iskusnog majstora volana, dok za neiskusnog i najmanja greška tokom brze vožnje može dovesti do katastrofe, kao što možete videti na snimku.

Vozač ovog Genesisa je jurio brzinom od 230 km/h kroz tunel i nije uspeo da odreaguje kada je naišao na sporiji saobraćaj.

Kada pokušavate da testirate sposobnosti ovakvog automobila, treba da znate da se stvari dešavju mnogo brže nego što vi možete da očekujete pa ukoliko niste iskusni ili podjednako brzi, možete slobodno očekivati da se neće sve odvijati kako ste vi zamislili.

Inače, vlasnici Geneisa takođe vole da pale gume, da prave “krofne” i da driftuju. Gume se pale tako što dok stojite u mestu, levom nogom držite kočnicu a desnom pritiskate gas. Kada uspostavite tu ravnotežu da kočnica ne da autu da ide napred a da je snaga motora tolika da savlada zadnje kočnice, počinje paljenje guma.

Driftovanje je malo kompleksniji poduhvat i zahteva od vozača izuzetnu spretnost da žonglira sa upravljačem, papučicom gasa i brzinom kretanja. Pokušaću maksimalno da uprostim čitavu stvar, kada driftujete u smeru kazaljke na satu, znaćete da ste uspeli u tome ukoliko neko vreme okrećete volan u levo a auto skreće u desno.

Pogledajte šta drift majstori mogu da izvedu sa Genesisiom.

Ukoliko želite da efikasno i brzo vozite po krivudavim putevima ili da iznajmite stazu NAVAK-a, najveća zamka u koju možete upasti je da prebrzo uđete u krivinu zbog čega ćete morati da kočite i da pokušavate da se izvučete iz nezavidne situacije.

Kada na ovakav način vozite Genesisa i slične modele, ideal kojem žeite da težite je da sve parameter podesite prilikom ulaza u krivinu i da od te tačke, prema izlazu iz krivine, samo povećavate brzinu kojom se krećete, odnosno da dodajete gas. Zadnji pogon vam omogućava fantastično uživanje i fantastične brzine, ukoliko znate kako da ga pravilno upotrebljavate.

Inače, sredina u kojoj se nalazite tokom vožnje veoma je prijatna. Sedišta su odlična i pružaju dobru podršku prilikom sportske vožnje.

Između vozača i suvozača nalazi se tunel veličine Sv. Roka u kojem se nalaze zupčanici i kablovi ZF menjača.

Za retke trenutke u kojima želite da vozite polako i da uživate u okolišu, obavezna je upotreba odličnog Infinity audio sistema čiji je kvaltet zvuka činio da uvek odslušam pesmu sa diska do kraja, pre nego što, po završetku vožnje, izađem iz auta. Ovom užitku doprinose centralni zvučnik i sabvufer.

Prtljažnik je zapremine 283 l.

Genesis čije fotografije gledate ima paket opreme Extasy, koji je više nego odgovarajući. Osim monstruma ispod haube, odličnog šestostepenog automatskog menjača, opremljen je kompletnim setom vazdušnih jastuka, ABS, EDB, BAS, ESP sistemima.

Kožna sedišta, točkovi prečnika 19 inča, sportske pedale, sistem za ulazak bez ključa, kontrola menjača pri volanu i dugačak spisak opreme slede uz ovaj model čija je cena 34 990 evra.

Postoji i jeftinija verzija Genesisa, sa dvolitarskim turbo motorom (214ks) koji košta 29 990 evra.

Pogledajte nastavak prikaza u našoj galeriji.

Hyundai je već predstavio restilizovani Genesis Coupe koji će se u prodaji naći 2012. godine. Osim što izgleda agresivnije, imaće i motore koji će pratiti takav izgled.

Osnovni 2.0 litarski turbo koji je ranije razvijao 210 ks, sada je pojačan na 275 ks. Motor koji se ugrađuje u snažniju verziju novog coupea, takođe je poboljšan. Ovaj 3.8 litarski V6 sa direktnim ubrizgavanjem imaće 350 ks. Hyundai je za obe varijante novog Genesisa pripremio osmostepeni automatski i šestostepeni ručni menjač.

Upoznajte se sa svim tehničkim detaljima Hyndaija Genesis Coupe.

Posetite zvaničan Hyundai sajt.

Fotografisano sa: Fuji HS20 EXR

Prati B92 na Viberu

Vozili smo

Test: Nissan X-Trail 2.0 dCi Tekna X-Tronic 4WD

Povratak dvolitarskog dizelaša u veliki Nissanov SUV X-Trail obradovao je mnoge ljubitelje ovog segmenta. I ne samo to, u ponudi je ograničena količina vozila i verzija, sa nekoliko paketa pogodnosti uz uštedu od nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od odabira vrste pogodnosti.

Vozili smo subota 9.09. 09:25 Komentara: 46

Test: BMW 730Ld xDrive

Auto koji vam predstavljamo mnogo je više od vrhunskog inženjeringa. Ovaj rad BMW-ovih konstruktora slobodno možemo nazvati jednom od najvećih industrijskih tekovina civilizacije.

Vozili smo subota 2.09. 08:45 Komentara: 107

Prva vožnja: Nova Mazda CX-5

Mazda je odlučila da svom najpopularnijem modelu u potpunosti promeni lični opis i usput bitno poboljša vozne osobine i komfor. Prve utiske o novom SUV-u skupili smo na međunarodnoj prezentaciji održanoj u Barseloni.

Vozili smo ponedeljak 21.08. 11:56 Komentara: 42

Prva vožnja: FIAT 500L (redizajn)

Čak 40 posto komponenti je novo na redizajniranom FIAT-u 500L. Izmene se najviše odnose na dizajn i multimediju, dok je gama motora ostala nepromenjena. Opšti utisak je da je ovo vrlo praktičan i kvalitetan auto.

Vozili smo utorak 15.08. 14:13 Komentara: 69

Prva vožnja: Renault Captur (redizajn)

Uz kafu i odlične kolače, na svetskoj prezentaciji restilizovanog Captura domaćini su nam rekli da je novi model kvalitetniji i da poseduje nove tehnologije. Potom su nam podelili ključeve i uputili smo se u gust saobraćaj Kopenhagena kako bismo sami otkrili sve novine.

Vozili smo subota 12.08. 10:53 Komentara: 45

Test: Toyota Prius 4 Executive

Pred nama je četvrta generacija najpopularnijeg hibridnog automobila na svetu. Nakon pet miliona proizvedenih primeraka i velike popularnosti ne samo kod holivudskih “trendsetera”, već i kod taksista širom planete, postavljamo pitanje, da li je Prius još uvek hipstersko vozilo budućnosti, ili je već postao uobičajena svakodnevica?

Vozili smo subota 5.08. 11:15 Komentara: 68
strana 1 od 66 idi na stranu