Mitsubishi Colt 1.1 Inform

Mitsubishi Colt je model koji se nalazi na svetskoj automobilskoj sceni decenijama i prodat je u milionima primeraka. Poslednja verzija dobila je agresivan dizajn i ekonomični trocilindrični benzinski motor.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

10:42

Default images

Piše: Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Mitsubishi Colt dugo je prisutan i popularan automobil na našem tržištu. Nakon kraće pauze, zbog uvoznika, sada je zastupništvo japanskog giganta preuzela beogradska firma Inoto i stvari se polako vraćaju tamo gde im je mesto. Colt, kao moderan, povoljan i pouzdan automobil vraća se na scenu.

Dizajn automobila je smeo i pomalo atipičan za B segment. Karoserija je visoka i u pravom MPV stilu ima trouglaste prozore između vetrobrana i vrata.

Ipak, da bi izbegli bezličnost i monotoniju, dizajneri su dodali nekoliko vrlo agresivnih detalja, pre svega na prednjem delu. Recimo, fabrika kaže da je maska hladnjaka dizajnirana tako da podseća na Mitsubishijev čuveni avion lovac.
Mitsubishi Colt je sa svojih 1550 milimetara visine uveliko prerastao prosek klase kojoj pripada i počeo je da koketira sa MPV vozilima. Naravno, u tome nema ničeg lošeg, naprotiv.

Već na prvi pogled je očigledno da kabina automobila obiluje prostorom. Bez obzira da li sedite za upravljačem ili na zadnjoj klupi, imaćete više nego dovoljno mesta i za kolena i za glavu. S obzirom da je karoserija dugačka tek 3,88 metara, ovo je odličan uspeh.

Naravno, da bi se oslobodio ovoliki prostor, sedišta su postavljena više nego što je to uobičajeno, tako da i Colt ima karakterističan MPV položaj sedenja. Butine su gotovo horizontalne, a položaj tela nije opušten kao kada se nalazite duboko zavaljeni u sedištu klasičnog automobila. Ipak, sedišta su dovoljno udobna i kvalitetno oblikovana, tako da i duži boravak u automobilu nije naporan.
Kvalitet izrade i upotrebljeni materijali su dobri. Plastika je tvrda ali prijatna na dodir. Za razliku od prethodne verzije Colta, dizajneri su znatno uozbiljili izgled auta.

Cela kabina je obložena crnim i tamno sivim materijalima, a izbegnuti su detalji koji su se činili pomalo neozbiljni, poput osvetljene plastike na centralnoj konzoli.

Kabina je puna praktičnih pregrada i držača za čaše. Nažalost, zatvorena kaseta ispred suvozača nije dovoljno velika i upotrebljiva.
Položaj za upravljačem dobro je proračunat, zahvaljujući pravilnom odnosu između ručnih i nožnih komandi. Nažalost, upravljač ima mogućnost podešavanja samo po visini, tako da smo uvek želeli da malo približimo "volan".

Zahvaljujući visokim sedištima i velikim staklenim površinama, preglednost je iznenađujuće dobra. Čak i nagnut nosač vetrobrana i trougaono okno ne ometaju vozača.

Pogled unazad ometa jedino visoki naslon zadnje klupe, tako da je potrebno navići se na gabarite kabine. Inače, ne postoji problem sa mrtvim uglovima, tako da je Colt lako voziti po gužvi. Upravljač ima tri debela kraka i prilično dobro leži u rukama. Ručica menjača ima kratke i precizne hodove.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3880/1695/1520 mm
Sušta suprotnost dizajnu komandne table su instrumenti. Oni deluju hladno i siromašno. Od instrumenata su ugrađeni samo brzinomer, obrtomer i pokazivač nivoa goriva. Po već ustaljenoj praksi izostavljen je termometar,a smatramo da bi putni kompjuter dobro došao.

Autmobil je opremljen osnosvnim paketom opreme pod nazivom Inform. U standardnu opremu ulaze tonirana stakla, manuelni klima uređaj, servo upravljač, svetla za maglu, električno podešavanje retrovizora, električno pomeranje prozora, upravljač podesiv po visini, vozačevo sedište podesivo po visini, elektronska blokada motora i radio sa CD-om. Od bezbednosne opreme, ugrađeni su frontalni vazdušni jastuci za vozača i suvozača, bočni vazdušni jastuci, pirotehnički zatezači sigurnosnih pojaseva i ojačanja na vratima.
Trocilindrični motor od 1,1 litar vrlo je miran i uglađen i kada se naviknete na njegov zvuk, postaje vaš verni saputnik. Sa snagom od 75 "konja", on je prilično jak i pruža više nego zadovoljavajuće performanse u gradu. Čak je i na otvorenom putu prilično ubedljiv, pošto ima dugi peti stepen prenosa i dobru zvučnu izolaciju.

Maksimalna brzina iznosi respektabilnih 165 km/h, a do 100 km/h stiže za živahnih 12,9 sekundi.
Emisija CO2: 115 g/km (Euro 5)
Ipak, najveći adut ovog trocilindraša je potrošnja. Prosek na testu je iznosio 6,3 litra benzina na 100 kilometara, dok u gradu Colt ne troši preko osam litara.

Ogibljenje je podešeno za udobnost. Točkovi imaju veliki hod i dolično upijaju i duboke udarne rupe i kratke neravnine. Takođe, ogibljenje je dobro zvučno izolovano, tako da do putnika ne dolaze vibracije i zvuk točkova. Akustična izolacija je dobra, tako da u kabinu prodire tek neznatna buka motora i vazduha koji opstrujava kabinu. Opšti utisak je povoljan, tako da je Colt jedan od udobniji automobila u svojoj klasi.
Maksimalna brzina: 165 km/h
I potred relativno mekih amortizera i opruga, kontrola karoserija je dobra. To znači da je naginjanje u krivini malo, a njihanje nakom prelaska preko neravnine dobro ublaženo. Zahvaljujući tome, upravljač je vrlo direktan.

Prilikom prvog kontakta sa automobilom, čak smo se iznenadili koliko je upravljač neposredan i tvrd. I najmanji pomeraj rezultuje naglom reakcijom prednjeg dela, tako da neiskusni vozači čak smatraju da je auto pomalo nervozan. Naravno, istrenirana ruka ovo sa lakoćom pretvara u svoju korist, tako da je Colt lako i bezbedno voziti krivudavim putem, punim oštrih krivina.

Standardna cena Mitsubishi Colta 1,1 Inform iznosi 10.390 evra.
Iz ženskog ugla

Poznato je da u ženskim tašnama ima svega i svačega i da nam uvek fali još nekoliko pregrada kako bi odvojile šminku od vizit karti, ili razne ceduljice od dokumenata. Sada, drage dame, imate tašnu na točkovima. Pregradica ima toliko da neke nećete moći ni da ih popunite (neko vreme). Ima mesta i za dokumenta i za sjaj za usta, gumicu za kosu, sitninu, flašice za vodu....i sve druge sitnice koje čine našu svakodnevicu.

Pouzdanost

Renomirani nemački institut ADAC objavio je 2009. godine istraživanje u kojem je Mitsubishi Colt svrstan na treće mesto u svojoj klasi po pouzdanosti i zadovoljstvu vlasnika.
Mitsubishi Colt 1,1
Zapremina 1124 ccm
Snaga 55 kW (75 KS) pri 6000 o/min
Maks. obrtni moment 100 Nm pri 4000 o/min
Menjač 5 stepeni, manuelni
Dimenzije (dužina/širina/visina) 3880/1695/1520 mm
Međuosovinsko rastojanje 2500 mm
Zapremina prtljažnika 160-900 l
Zapremina rezervoara 47 l
Masa 965 kg
Pneumatici 185/55 R15
Maksimalna brzina 165 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 13,7 s
Potrošnja (grad/otvoreno/kombinovano) 6/4,3/4,9 l/100 km
Emisija CO2 115 g/km (Euro 5)
Meðuosovinsko rastojanje: 2500 mm
Oprema
Servo upravljač standard
Vazdušni jastuk za vozača i suvozača standard
Bočni vazdušni jastuci standard
Svetla za maglu nazad standard
Električni pokretači prozora standard
Električno podešavanje i grejanje retrovizora standard
Imobilajzer standard
ABS, EBD standard
Centralna brava sa daljinskom komandom standard
Radio sa CD čejndžerom standard
Manuelni klima uređaj standard


Informišite se više o cenama za Mitsubishi Colt

Više fotografija ovog automobila pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: