Peugeot RCZ 1,6 THP 200

Hodanje po tankoj žici između sportskog automobila i verzije za svakodnevno vozačko iskustvo, dugo je već poznati izazov. Dve krajnosti našle su se u Peugeotovom "RCZ"-u...

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.10.2010.

17:11

Default images

Izvor: Auto magazin

Retki su evropski proizvođači masovnih automobila koji se usuđuju da razviju izrazito sportski model, potpuno različit od klasičnih, porodičnih verzija.

Koliko god da je Peugeot RCZ baziran na mehaničkoj platformi Peugeota 308, ipak je bilo neophodno uložiti veliku sumu novca u razvoj sportskog kupea. I to ne običnog kupea - u pitanju je prvo ekskluzivno vozilo iz Peugeotove game (ako se izuzmu čistokrvni sportski automobili), koje je samo prethodnica nekolicini novih modela čije će se premijere dogoditi u narednom periodu.
Za početak, karoserija je vrlo pažljivo dizajnirana tako da ideja prototipa prikazanog pre tačno tri godine ne bude narušena. U početku je izgledalo kao da je to samo još jedna veoma atraktivna studija koja neće zaživeti u serijskoj proizvodnji.

Na svu sreću, Peugeot nije podlegao kompromisima, pa je ljubiteljima "lavova", ali i ostalim poštovaocima premijum automobila, ponudio veoma atraktivan kupe koji se može pohvalti ne samo vrhunskim dizajnom, već i sjajnim voznim karakteristikama i obiljem luksuza. Izrazito naglašeni bokovi i krov već su sami po sebi dovoljni da auto odmah upada u oči i to svima, čak i onima koje automobili uopšte ne interesuju.
Aerodinamički profilisan krov sa konkavno-konveksnom površinom je u testiranom primerku bio napravljen od ugljeničnih vlakana, što doprinosi ne samo vizuelnom utisku, već i smanjuje ukupnu masu vozila. Ovakav krov se dobija uz doplatu od 1.430 evra.
Pravo iznenađenje nastaje u enterijeru.

Nismo očekivali tako veliku količinu luksuza i raskoši. Bela koža na električno pokretanim sedištima je samo jedan deo ekskluzivne priče. Kožom obložena komandna tabla je nešto što se ne viđa baš svaki dan čak ni na najluksuznijim automobilima. Uz crnu kožu i crni lak centralne konzole još su upadljiviji hromirani detalji koji se mogu naći na svakom koraku u kabini, uključujući tastere i prekidače. Iako brojne, sve komande su relativno jednostavne i funkcionalne. Potrebno je nekoliko minuta da se naviknete na nešto što u početku izgleda previše komplikovano.
Osećaju prostranosti, osim belih sedišta, doprinosi i zakošenost centralne konzole pod uglom od 45 stepeni, kao u daleko većim kupeima.

Između centralnih otvora za vazduh je postavljen analogni časovnik, što je još jedna odlika premijum automobila. Za naše tržište je pomalo neobična numerička tastatura mobilnog telefona, koja vam omogućava da lakše i brže "okrenete" željeni broj. Naravno, tu je i mogućnost glasovnog biranja, s obzirom na to da je testirani "RCZ" opremljen najskupljim paketom koji uključuje blutut povezivanje sa mobilnim telefonom.

Postoji i mogućnost ubacivanja posebne SIM kartice preko koje se u desetak evropskih zemalja direktno pozivaju odgovarajuće službe u slučaju nezgode. U tom slučaju se preko mreže mobilne telefonije serviserima ili hitnim službama automatski šalju bar približni podaci o vrsti kvara ili nezgode.
Kao deo vrhunske opreme, ugrađen je JBL audio sistem sa pojačalom snage 240 vati. Osam zvučnika auto momentalno pretvaraju u koncertnu dvoranu, a putnicima je ostavljeno nekoliko mogućnosti za reprodukciju muzike.

Tu su USB i priključak za 3,5 mm konektor, kao i slot za SD memorijsku karticu sa koje se mogu reprodukovati fotografije i filmovi preko velikog displeja dijagonale sedam inča.

Inače, displej je preklapajući i na njemu se prikazuju i informacije sa navigacionog uređaja koji prikazuje i trodimenzionalne mape zemalja u kojima je ta opcija dostupna. Bilo bi lepo kad bi se proizvođači automobila udostojili i ubacili bar nekakvu mapu Srbije u svoje GPS uređaje.
Generalno, iznenadila nas je prilično komforna pozicija sedenja vozača. To nam je donekle nagovestilo da je "RCZ" zamišljen da bude lagan za vožnju i damama. I stvarno je tako.

Sve komande su mekane tako da nije potreban preveliki napor kao kod nekih sportskih verzija klasičnih hečbekova. Pedala kvačila nije tvrda, a ručica menjača je veliki korak napred u odnosu na dosadašnje modele PSA grupe. Ima kratak hod i vrlo je precizna (ne baš potpuno sportska!), pa je pravo zadovoljstvo koristiti je često.

Sistem ubrizgavanja goriva je tako podešen da se motor ponaša vrlo pitomo. Polasci su lagani i tečni, kao i promene brzina. Nema cimanja i trzanja ni prilikom naglih dodavanja i puštanja "gasa", bez obzira na trenutni broj obrtaja. Ovako uglađeno ponašanje motora je vrlo relaksirajuće, a ako vredno menjate brzine i auto držite na optimalnim obrtajima, lako ćete postići fabrički deklarisanu potrošnju.

Turbo rupa je gotovo neprimetna, a zahvaljujući velikom obrtnom momentu koji je dostupan već od 1700 obrtaja, što je karakteristika modernih turbo-dizela, pa sve do 4500 obrtaja što je odlika benzinaca, "RCZ" lako povlači i gotovo trenutno reaguje na komandu "gasa" bez obzira na režim rada.

Ovo je jedan od retkih motora koji čak i maksimalnu snagu postiže u širokom opsegu od 5.500 do čak 6.800 obrtaja u minutu, tako da ga sa uživanjem možete poterati bez osećaja krivice da ste prešli opseg u kom je motor već dao sve od sebe.

Sa ravnom krivom obrtnog momenta u dijagramu se danas srećemo često, ali sa ravnom krivom snage – nije tako čest slučaj.
Za dodatno uživanje pobrinuo se i izduvni sistem koji stvara sportski, ali ne i preglasan zvuk.

Na cevima su projektovane specijalne klapne koje proizvode odgovarajuće kovitlanje vazduha, čak i pri konstantnim brzinama. Iako je kabina odlično zvučno izolovana, do putnika stižu veoma prijatne zvučne vibracije relativno dubokih tonova.
Kada smo već kod putnika, "RCZ" je kupe koji može da preveze 2+2 putnika. Iako su zadnja sedišta pomoćna, na njima se vrlo pristojno sedi bar kada je u pitanju prostor za glavu.

Za to je zaslužan specijalno profilisan krov, a generalno, nije problem ni sa kolenima jer su zadnja sedišta dugačka. Za pomoćna sedišta i nije tako loš komfor.
Peugeot RCZ može se pohvaliti i prilično velikim prtljažnikom zapremine 384 litra, što je više nego dovoljno za prtljag dve osobe na dužim putovanjima.

Jedino što tom prilikom može da im zasmeta jeste ipak previše tvrdo ogibljenje za duže relacije, pogotovo u verziji sa niskoprofilnim "devetnaesticama" koje su bile na testiranom "RCZ-u".

Međutim, za one koji vole brze prolaske kroz krivine, oslanjanje je idealno podešeno, pogotovo u kombinaciji sa vrlo direktnim upravljačem koji vam omogućava da ne skidate ruke sa njega jer se sa jednom četvrtinom kruga može i skrenuti na raskrsnici.
Dimenzije (visina/širina/dužina): 1359/1845/4287 mm
Standardna oprema u Peugeotu RCZ je bogata, a svi mogući dodaci koje je imao testiran primerak koštaju oko deset hiljada evra.

Tu cifru ćete lako uštedeti ako se zadovoljite "običnim" osamnaesticama, sedištima presvučenim tekstilom sa ručnim podešavanjem, klasičnom komandom tablom od mekane plastike, standardnim ozvučenjem i metalnim krovom.

Manji točkovi su možda i bolja opcija (sigurno ne i lepša!), jer bi povećali komfor: previše truckanja, naime, najizraženija je posledica želje da se ovaj auto podvede pod sportske.

Gotovo svi drugi elementi su izraziti kompromis putno-stilske-sportske ideje, i u tom krugu jedino ogibljenje stiže na korak od čistokrvne trkačke definicije.
Pneumatici: 235/40 R 19
Menjač, performanse, uz potrošnju, unutrašnji raskoš i platforma na kojoj je sazdan, jasno upućuju na ambicije čiji je cilj što bolji balans između nekoliko talenata kojima je "RCZ" obdaren.

Na jednom polu tih krajnosti nalaze su rešenja koja krase putničke automobile (platforma, menjač, komfor), na drugom su sportske karakteristike koje dodaju adrenalin (performanse, upravljivost, ogibljenje).

Između te dve obale ne stoji provalija, već logičan prelaz koji daje karakter kakav se očekuje od putno-sportskog karaktera "RCZ"-a.

Slične automobile već izbacuju i neki drugi proizvođači: sada je i Peugeot u tom krugu, sa modelom koji je iznenađujuće hrabar i dovoljno potentan.
U funkciji aerodinamike

Zahvaljujući aerodinamičkim rešenjima kao što je specijalno profilisan, talasasti krov, koeficijent otpora vazduha je 0,32 Cd, uprkos velikim točkovima i širokim bokovima.

Aktivni zadnji spojler ima ulogu da poboljša aerodinamiku pri velikim brzinama. Automatski se izvlači pod uglom od 19 stepeni pri brzinama većim od 85 km/h, a vraća se ako brzina padne ispod 55 km/h.

Druga pozicija pod uglom od 34 stepena je automatski aktivna pri brzinama većim od 155 km/h, a vraća se na prvu pri 145 km/h. Pritiskom na taster smešten ispred ručice menjača, vozač može manuelno da podigne spojler na drugu poziciju.
Premijum klasa

Standardne verzije "RCZ"-a imaju komandnu tablu koja je prekrivena novim mekanim materijalom. Međutim, auto sa testa je imao kožom prekrivenu komandnu tablu, za koju je određeno nekoliko različitih vrsta kože u nekoliko boja – tanka luksuzna, fino teksturisana i glatka koža.

Inače, paket koji sadrži kožu na instrument tabli i sedištima, kao i električne pokretače sedišta sa grejačima i prednjim senzorima za parkiranje košta 4.460 evra.
Snaga: 147 kW (200 KS) pri 5500-6800 o/min
Motor - Remek delo

Najnoviju generaciju benzinskih motora zapremine 1,4 i 1,6 litara PSA grupa je razvila u saradnji sa BMW-om.

"RCZ" u ponudi ima isključivo motor veće zapremine i to sa turbo punjačem. Standardno ima 156 "konja", a od letos je dostupna i najjača verzija od 200 KS, tako da je jedan od prvih primeraka stigao na naš test.

Ljubiteljima dizelaša, na raspolaganju je 2,0 HDi sa 163 KS.

Na Salonu automobila u Parizu predstavljena je i hibridna verzija "RCZ"-a sa elektro motorom koji pokreće zadnje točkove, i koja u kombinaciji sa najjačim turbo benzincem ima emisiju CO2 od svega 95 g/km. To je trenutno jedan od najboljih rezultata u ovoj kategoriji, ako se u obzir uzme snaga motora.
Peugeot RCZ 1,6 THP 200
Zapremina 1598 ccm
Snaga 147 kW (200 KS) pri 5500-6800 o/min
Obrtni moment 275 Nm pri 1700-4500 o/min
Menjač manuelni, 6 stepeni
Dimenzije (visina/širina/dužina) 1359/1845/4287 mm
Međuosovinsko rastojanje 2612 mm
Zapremina prtljažnika 384/760 l
Zapremina rezervoara 55 l
Masa 1297 kg
Pneumatici 235/40 R 19
Maksimalna brzina 237 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 7,5 s
Potrošnja (grad/otvoreno/kombinovano) 9,1/5,6/6,9 l/100 km
Emisija CO2 159 g/km
Euro standard Euro 5
Cena: 30.080 evra sa PDV-om. Cena testiranog modela: 41.480 evra sa PDV-om.

Za:
Dizajn
Performanse
Potrošnja
Imidž

Protiv:
Tvrdo ogibljenje
Ulazak u auto
Oprema
ABS, ESP, ASR standard
Prednji vazdušni jastuci standard
Bočni vazdušni jastuci standard
Asistencija za polazak uzbrdo standard
Kožni volan i ručica menjača standard
Mobilni spojler standard
Senzori pritiska u pneumaticima standard
Sportski volan manjeg prečnika standard
Karbonski krov opcija
Alu felne 18 inča standard
Alu nožne komande standard
Kožna elektro sedišta opcija
Kožna komandna tabla opcija
Dvozonski klima uređaj standard
Tempomat i graničnik brzine standard
Zadnji senzori za parkiranje standard
Blutut konekcija za mobilni standard
Radio CD MP3 standard
JBL ozvučenje opcija
Ksenonski farovi opcija
Senzori za kišu i farove opcija


Više fotografija pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: