Test: Michelin CrossClimate - guma za sva godišnja doba

Michelin je na eksluzivnoj novinarskoj prezentaciji otkrio svoj najnoviji model pneumatika - CrossClimate. U pitanju je letnja guma koja je sertifikovana i za vožnju po zimi. Testirali smo je početkom proleća, na poligonu i po zavejanim putevima obronaka Alpa.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

09:30

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Auto magazin je bio jedan od malobrojnih specijalizovanih časopisa iz Evrope koji je imao eksluzivnu priliku da prisustvuje predstavljanju gume koja će olakšati korišćenje automobila većini vozača na planeti.

Naime, Michelin CrossClimate je letnji pneumatik koji je sertifikovan za vožnju po zimi. Dakle, nema više potrebe za kupovinom dva seta pneumatika, zamenom točkova i čuvanjem.
Već na početku želimo da vam skrenemo pažnju da zimske gume ne služe samo za vožnju po snegu, već i kada je temperatura ispod sedam stepeni Celzijusa.

Ispod te temperature standardni letnji pneumatik gubi svoja elstična svojstva i drastično mu se smanjuje prijanjanje za podlogu.

Tada se vozite skoro kao po ledu, a takođe uništavate svoje skupe pneumatike.
Gume koje mogu da se koriste tokom cele godine nisu novitet na tržištu.

One obično imaju oznaku "all season", a mnoge imaju i oficijani znak da mogu da se koriste tokom zime - simbol planinskog vrha i pahuljicu ("3PMSF").

Međutim, do sada su takvi pneumatici sa sobom donosili previše kompromisa zbog kojih nisu imali previše kvalitetne performanse.
To se naročito odnosi da letnje uslove vožnje gde su u proseku pokazali čak deset procenata zaostatka prilikom kočenja na suvoj podlozi i bočnog prijanjanja na vlažnom asfaltu.

Takođe, treba napomenuti da je vožnja automobila sa zimskim gumama tokom leta loš izbor iz više razloga.

Njihove performanse su čak do 20 posto lošije u odnosu na letnje, a zbog specifične mešavine, tada se prosto tope i neumereno troše.
Michelin se diči da je napravio prvu kombinovanu gumu koja po većini parametara pripada "A" klasi tokom leta, a pri tome ima sertifikat sa "planinskim vrhom" i "pahuljom" za vožnju po zimi.

Domaćin je vrlo ponosan na svoj novi proizvod za koji smatraju da je veliki pomak u branši i zato su se potrudili da novinarima do detalja pokažu sve vrline.

Zbog toga su zakupili čitav hotelski kompleks u kome su napravili svoju bazu sa tri poligona za ispitivanje voznih karakteristika.
Bili smo smešteni nadomak Ženeve, odmah ispod obronaka Alpa. Tu smo pored divnih pejzaža imali i prijatnu kontinentalnu klimu i odlične planinske puteve sa kombinacijom suve podloge i zavejanih puteva. Idealne kulise za testiranje Michelin CrossClimate.

Nakon vrlo pompezne konferencije za štampu i tehničkih radionica u kojima smo se upozanli sa novim modelom gume, odveli su nas na test poligon.

Pošto pretpostavljamo da ste nestrpljivi da pročitate kako se novi Michelin pokazao u praksi, tehnički opis smo ostavili za kraj.
Na raspolaganju su nam bili autmobili opremljeni letnjim, zimskim, "all season" i CrossClimate pneumaticima.

Sve gume su iz pogona kompanije Michelin osim "all season", jer ih Fancuzi ne proizvode.

Naš zadatak je bio da te autmobile proteramo preko tri poligona i tako zaključimo kako se različite vrste pneumatika ponašaju na različitim podlogama.

Prva "vežba" je brza vožnja po vlažnoj asfaltnoj kružnoj pisti. Od nas se očekivalo da postignemo što veću brzinu pre nego što auto prokliza.
Letnji pneumatik i CrossClimate su pružili slične rezultate, s time što nam se čini da je nova guma prijatnija prilikom vožnje na limitu.

Popušta polako i postepeno, a preko osećaja na volanu jasno govori vozaču da ne može brže. Letnji model se pokazao kao nešto "nervozniji".

Auto sa zimskim gumama je postigao ubedljivo najlošiju brzinu i pri tome je bio vrlo "nervozan".

Slično se ponašala i "all season" guma, ali je uspela da ostvari nešto veću brzinu.
Sledeći poligon bio je namenjen naglom kočenju po suvom asfaltu. Zadatak je bio da zaletimo auto do 55 km/h i zatim naglo ukočimo.

Najbolji rezultat postigli smo sa CrossClimate penumatikom, oko metar kraći nego sa letnjom gumom.

Od nje je dva metra bilo lošiji "all season" pneumatik, dok je još pet metara bio lošiji zimski model. Pri tome CrossClimate i letnji model imaju sličan osećaj. Vrlo snažno "zagrizu" asfalt, ne gube pravac, a ABS sistem radi mekano i ritmično.

Preostala dva modela su potpuno drugačija. Neodređeno hvataju podlogu, ABS radi neravnomerno i morali smo blago da korigujemo pravac.
Poslednji test je bio polazak na snegom pokrivenoj uzbrdici.

Nije bilo čudno da je zimska guma ovde bila suverena. Nismo osetili bilo kakvu razliku sa CrossClimate jer test ipak nije bio previše zahtevan.

Prednji deo automobila malo se jogunio sa "all season" pneumaticima, a trebalo je biti pravi majstor pa krenuti uz nasip letnjom gumom.
Jedan dan vožnje svakako nije dovoljan za konačni zaključak, ali ono što smo mi doživeli dovoljno je da razumemo osnovnu ideju francuskog proizvođača.

Za nas koji vozimo u području u kom sneg pada dva-tri meseca u godini, a i tada pada samo po nekoliko dana, ovo su pneumatici koji nam odgovaraju. Odlični su tokom leta, a po snegu su gotovo jednako sposobni kao najbolji zimski pneumatici.

Čak i ako se nalazite u planinskim predelima gde zima može da bude neoprostiva, CrossClimate guma će vam biti od koristi.

Sa njom nećete morati da razmišljate kada će biti poslednji trenutak da "penzionišete" svoje letnje gume i da li će vas rani mraz uhvatiti nespremne.

Tehnologija je čudo

Da bi mogli da proizvedu pneumatik koji će imati odlične performanse u svim vremenskim uslovima, konstruktori su morali da naprave revoluciju u tri oblasti. Pre svega, tu je smesa gume. Ona je, naravno, velika tajna.

Materijal je dovoljno čvrst na visokim tempreaturama, a opet dovoljno mekan po mrazu.

Takođe, noseći deo pneumatika je osmišljen tako da prati rad smese, odnosno da nikada ne bude previše krut po hladnoći, ili mekan leti.

Na kraju, tu je i ipsilon šema šare sa dodatnim mikro usecima koje jednako dobro rade po snegu, kao i na suvom asfaltu.

Kako radi zimska guma?

Mnogi od nas smatraju da zimska guma radi tako što "kopa" sav sneg pod sobom i tako obezbeđuje prijanjanje. Upravo suprotno!

Svi oni nebrojeni kanali koji se nalaze na zimskom pneumatiku služe upravo da bi se uhvatila i sabila što veća količina snega. To vam je kao kada pravite grudvu. Što više je pritiskate, to je čvršća i kompaktnija.

Ideja kod zimskih guma je da se sneg zarobljen u šarama uhvati za sneg na podlozi i tako obezbedi neophodno prijanjanje.

Pokriveno tržište

Michelin tvrdi da će odmah nakon početka prodaje, u maju, imati pokriveno preko 70 posto tržišta.

U početku će proizvoditi 23 modela u veličinama od 15 do 17 inča. Sukcesivno će uvoditi nove dimenzije, ali i vrste pneumatika.

Naredne, 2016. godine očekuju se verzije za SUV modele, kao i za teretna vozila.

Cena

Michelin nas je uverio da cena novog pneumatika neće biti visoka. Zapravo, biće tek oko 10 procenata viša od njihovog najpopularnijeg letnjeg modela.

To je upravo idealno ne samo za kućni budžet, već i za kompanije koji raspolažu velikim voznim parkom.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: