Dacia Logan karavan 1.6 16V

Ako razmišljate o kupovini višenamenskog vozila robusne izrade i velike nosivosti uz cenu koja je niža od većine konkurenata, Dacia Logan MCV može predstavljati optimalno rešenje i razuman izbor.

Ukoliko se možda još uvek dvoumite i ne možete da savladate ustaljene predrasude, onda vam jedino preostaje da odvojite još novca ili da se pripremite za visoke kreditne i lizing rate za neretko sumnjive polovne karavane ili za neku zvučniju i skuplju marku automobila koja možda prevazilazi vaše stvarne mogućnosti.

Ipak, priličan broj Logana na našim putevima govori da se domaći kupci sve više opredeljuju za automobile koje realno mogu sebi da priušte.

tekst i fotografije: Nemanja Jevtić

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2007.

10:25

Default images

Dakle, postavlja se pitanje šta to Logan MCV nudi što ga izdvaja od ostalih konkurenata? Pre svega da obratimo pažnju na skraćenicu MCV (Multi Convival Vehicle) koja označava u prenosnom smislu “višestruko upotrebljivo (korisno) vozilo”.

Pre svega, to je i karavan dužine 4.45m (u odnosu na limuzinu duži je 20cm) sa pet sedišta i velikim prtljažnim prostorom od gotovo 700 litara, takođe i kombi sa 2350 l zapremine i 515 kg nosivosti tereta ali i ven koji komotno može da preveze 7 odraslih putnika na duže relacije, doduše uz minimalni prtljažni prostor od 200 l.
Pristojan kvalitet izrade uz “spartanski” utisak u unutrašnjem prostoru gde preovlađuje masivna, tvrda plastika u sivim tonovima, u čvrstoj su vezi sa konačom cenom kao još jednim, možda i presudnim adutom Logana u odnosu na konkurenciju.

Po početnoj vrednosti od 8700 evra sa svim dažbinama u osnovnoj “Base” verziji sa agregatom od 1.4 litre, praktično se ne može se pronaći rival koji ispunjava sve navedene osobine.
Automobil na našem testu imao je gotovo najopremljeniji paket opreme “Laureat” kome se još malo toga može pridodati, a ispod haube najsnažniji motor od 1.6 litara i 105 KS. U ponudi su i nešto slabiji benzinski agregat 1.6 sa 90KS, bazni 1.4 sa 75 KS kao i dizel agregat 1.5 dCi od 70 KS.

Dacia Logan MCV 1.6 16V “Laureat” opremljen je sa vazdušnim jastucima za vozača i suvozača, poseduje ABS sistem i manuelni klima uređaj, električno pokretanje prednjih i zadnjih stakala, svetla za maglu, radio CD, metalik boju i čelične felne od 15 cola, dok ESP-a nema u spisku dodatne opreme. Pomenućemo još i i putni računar, sedište vozača podesivo po visini i u lumbalnom delu, te vrlo korisnu krovnu policu. Za krovne nosače je potrebno doplatiti 179 evra i svakako su za preporuku prvenstveno zbog dopunske upotrebljivosti krovnog prostora ali i estetskog “off-road” utiska.
Drugi red sedišta jednostavno se pakuju uz naslone prednjih, a obaranjem treæeg reda dobija se velikih 700 litara korisnog prostora
Dizajn Logana MCV, posmatrajući zadnji deo i profil, deluje savremeno u i dobro odmerenim proporcijama naročito kada se ima u vidu da je visina izidignuta za 11.5 cm u odnosu na obični logan, zbog smeštaja trećeg reda sedišta. Zadnje svetlosne grupe su skladno oblikovane a zadnja vrata asimetrično podeljena na dva dela i otvaraju se bočno, što predstavlja praktično rešenje ali samo ukoliko Logan nije na malom odstojanju parkiran ispred nekog drugog vozila, kada otvaranje vrata može pričinjavati prilične poteškoće.

Prednji deo je vrlo sličan limuzinskoj verziji, ali uz izvesne izmene, kao što su donekle drugačija pozicija prednjih svetala za maglu i preoblikovana donja rešetka hladnjaka. Prednja maska je u boji karoserije sa hromiranim ivicama, ali čini se da je, bar kada je MCV u pitanju, zrela za “facelifting” zbog utiska izvesne predimenzioniranosti.

Unutrašnjost je ostala prepoznatljiva kao i kod Logana sa četvoro vrata, sa čvrstom, reklo bi se izdržljivom plastikom, u uniformnoj sivoj boji koja dominira prostorom. Sedišta su takođe od sivog štofa, umerene udobnosti, dovoljno prostrana u drugom redu za prevoz troje putnika, što se takođe može reći i za treći red, gde se komotno mogu smestiti dve odrasle osobe.
Inače, pored mogućnosti montiranja dečijih “izofiks” sedišta, jednostavnim mehanizmom obaranje i skidanje drugog i trećeg reda je lako i brzo, čime se dobija veliki varijabilni unutrašnji prostor u već pomenutom rasponu od 200/700/2350 dm3.

Takođe, sedišta u drugom redu su deljiva u odnosu 2/3, a treći red sedišta se može i kasnije kupiti kao deo dodatne opreme. Zbog povišenog krova i dvometraši se mogu pristojno smestiti u prva dva reda, a ističemo i krovnu policu, možda i zbog zanimljivog opažanja jednog saputnika koji nam je ukazao na taj prostor kao pogodan za odlaganje presloženih šatora i vreća za spavanje, dok mu se krov učinio podesnim za transport dva kajaka!
Položaj vozača solidno je pozicioniran, bočni retrovizori upotrebljivi a pogled prema zadnjem delu vozila otežan zbog naslona za glavu i stuba koji spaja par zadnih vrata.

Međutim, kada se izvade nasloni za glavu u trećem redu, vidljivost je primetno bolja, mada treba imati u vidu da se ovakav tip automobila vozi pretežno kao dostavno vozilo.

Volan se ne može podesiti ni po visini ni po dubini, a po obliku je gotovo istovetan kao i kod klija II iz godišta 1998-2001. što važi i za obe ručice pored volana koje su dovoljno “čitljive” izuzev tastera sirene koji nije praktičan i kome je mesto ipak na upravljaču.

Sa druge strane, zvuk sirene prilično je jak, prosto ne možete ostati neprimećeni. Pristup prenisko postavljenim komandama klime otežan je naročito tokom vožnje, mada klima hladi, greje i odmagljuje staklene površine dovoljno efikasno.
Agregat od 1.6 litara i 105 KS (77 kW), raspolaže sa dovoljno snage i dodatne rezerve da pod punim opterećenjem prebrodi uzbrice pod visokim nagibima ili efikasno pretiče na lokalnim i regionalnim putevima kada se za to ukaže potreba. Ubrzanje od 0-100 je za oko 12 sekundi, a maksimalna brzina 174 km/h, mada je pri brzinama većim od 110 km/h kao i višim obrtajima u petoj brzini motor bučan.

Potrošnja je prema fabričkim podacima u gradskim uslovima 9.8 litara sve dok ne poželite da svojoj vožnji pridodate sportsku notu i češće promene stepena prenosa kada dostiže gotovo 12 litara bezolovnog benzina. Motor od 1.6 litara jeste izdašan i snažan, ali ako razmišljate o broju pređenih kilometara na godišnjem nivou i štedljivosti, 1.5 dCi je poželjna zamena uz bazni 1.4 l koji prosto rečeno “tvrdoglavo obavlja posao” sa slabijim performansama ali i nižim troškovima održavanja.

Menjač je nekako neprimetan, lagan, precizan, sa poboljšanom sinhronizacijom u svim režimima vožnje, a kvačilo mekano. Servo sistem upravljača takođe precizno i rutinski reaguje u gradskim uslovima vožnje, iako ga nakon parkiranja ne treba ostavljati do samog kraja okrenutog u levo ili u desno zbog mogućeg oštećenja servo mehanizma.
Dacia Logan sa sedam sedišta i Logan VAN
Logan MCV je udoban automobil sa mekim oslanjanjem i izdignutom karoserijom u odnosu na podlogu zbog dužeg hoda ogibljenja. To vam omogućava da skrenete sa asfalta i po potrebi “okusite” lokalne seoske puteve, makadam i oštećene drumove na kojima se snalazi uverljivo i nekako domaće, uostalom kod naših istočnih komšija putna mreža je sličnom stanju kao i kod nas.

Na autoputu pri brzini od 120 km/h i bočnom vetru, tokom preticanja kamiona i autobusa, postoji tek blagi nagoveštaj ljuljanja karoserije bez uticaja na upravljivost, što je i logično u odnosu na velike bočne površine, mekoću i visinu vozila od 1.67 metara.

Garancija za Logan MCV iznosi tri godine ili 100.000 kilometara. Redovan servis za vozila sa benzinskim agregatima je na 15.000 kilometara, a za dizel motor 10.000 km. Tokom servisiranja, pored zamene ulja u motoru, menjaju se filteri za vazduh, gorivo i ulje, obavlja provera donjeg postroja, stanje svetlosne signalizacije i dr.

Takođe, Dacia je ponudila i “teretnjak” pod nazivom “Logan VAN” sa dva benzinska motora 1.4 i 1.6 (90 KS), i 1.5 dCi.

Na kraju, može se reći da Logan MCV sa početnom bruto cenom od 8700 evra i varijabilnim unutrašnjim prostorom, pored nekih nedostataka, nudi mogućnost različitih primena. Model u opremi “Laureate” sa sedam sedišta košta 11.728 evra što predstavlja očigledan skok u odnosu na osnovni model ali uz dosta dodatne opreme vožnju čini udobnijom I sigurnijom.
Zapremina motora, tip 1598 cm3 , četiri cilindra u liniji, 16 ventila
Snaga Motora 77kW / 105KS pri 5750 obr./min.
Maksimalna brzina 174 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 11.8 s
Maksimalni obrtni moment 148 Nm pri 3750 obr/min
Potrošnja goriva: grad / otvoreni put / mešovito 9.8 / 6.3 / 7.5 l / 100 km
Dužina / visina / širina 4.45m / 1.64m / 1.74m
Međuosovinsko rastojanje 2.90m
Zapremina prtljažnika 200 / 700 / 2350 litara
Rezervoar 60 litara
Težina praznog vozila 1.195 kg

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: