Vozili smo: Fiat Idea

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2005.

00:47

Default images

Italijani su poznati kao kreatori mode, pa se tako ponašaju i prilikom stvaranja vozila. Iako je Reno prvi u Evropi ponudio minivenove, odgovor Fiata je ubrzo usledio. U ponudi već odavno ima dva minivena – uliz i multiplu, te je idea samo logičan nastavak toka stvari, odnosno silazak u klasu niže. To po pravilu daje pozitivne rezultate, prodajne – razume se, međutim ovaj model to za sada nije ostvario. Razloga za to ima više – na prvom mestu je oštra konkurencija, visoka cena, i na baš precizna pozicioniranost u sopstvenom dvorištu. Kraća je od multiple samo 6 cm, niža 1 cm i osetno uža – 17 cm. Nastala je na osnovi punta a kod nas košta više od konvencionalnijeg stila. Te je pravo pitanje – kome je zapravo namenjen ovaj automobil? A odgovor smo pokušali da pronađemo.

Odličan dizajn – loša plastika

Bidimo realni – retko ko kupuje ovaj tip automobila zbog dizajna, previše su visoki, suviše kratki, jednom rečju nezgrapni su. Međutim, idea predstavlja dobar primer drugima da je i od neproporcionalnih dimenzija moguće napraviti skladan oblik. Ističe se visoko postavljenim poklopcem motora, a mala maska hladnjaka se skladno nastavlja na branik sa velikim spojlerom. Time je prednji deo dobio agresivan i moderan izgled. Lučna linija krova i uspešno dizajniran bok vozila daju potreban šarm, zajedno sa simpatičnom svetlosnom grupom pozadi. Doduše, izgled ovog vozila nikoga neće oboriti s nogu. Iznutra je dizajn jednako dopadljiv. Instrumenti su centralno smešteni, sa klasičnim – analognim pokazivačima, koji su malo daleko od očiju vozača, i manje pregledni nego kod ozloglašenih digitalnih instrumenata. Plastični materijali su dvobojni, deluju kvalitetno, mekano, ali samo dok ne krenete. Tada se gotovo tokom svakog prelaska preko neravnina začuje kvrckanje, lupkanje, odnosno čitava paleta nedefinisanih zvukova. Doduše mesta za sitnice ima zaista puno, u vratima, između i ispod sedišta i ispred volana. Usmerivači vazduha su dovoljno veliki, a pri tome su odlično raspoređeni i samo olakšavaju posao odličnoj automatskoj klimi. Ergonomija vozačkog prostora zaslužuje čistu desetku – sedi se visoko na inače udobnim sedištima, a ručica menjača je gurnuta napred – ka centralnoj konzoli, dok su između sedišta nalaze dva udobna naslona za ruke. Pozadi ima dovoljno mesta za kolena, i dve odrasle osobe mogu uživati u punom komforu koji se inače očekuje od većih i skupljih automobila.

Dobar motor

Kako je za očekivati da se automobil vozi duže, i na različitim lokacijama, mi smo ovoga puta morali preteženo da se oslonimo na frekventni auto-put Beograd – Niš. Izlaskom na auto-put se utisak o agregatu 1.4 sa 95 KS dobrim delom popravio. U gradu motor treba naterati u visoke obrtaje ako želite iole ozbiljnija ubrzanja, a to isizkuje čestu promenu stepena prenosa. Razlog je lako pronaći – maksimalni obrtni moment se postiže tek pri visokih 4.500 o/min, a pored toga vozilo je teško 1.230 kg. Međutim na brzinama od 120-130 km/h, motor se vrti na njemu prijatnim obrtajima, te ubrzava prilično odlučno, i to u petom stepenu prenosa koji nije predugačko izračunat. Ogibljenje je mnogo više podešeno za brza putovanja, nego za grad što nas je malo začudilo, dovoljno mirno apsorbuje manje neravnine na auto-putu, dok je prelaženje preko ležećih policajaca uprkos 15-icama prilično neugodno. Do nekih 150 km/h ubrzava odlučno, a za maksimalnih 175 km/h je potrebno malo više strpljenja. Na manjim brzinama (oko100 km/h) je nešto bučniji od konkurencije. Međutim, na kraju vožnje prijatno nas je uznenadio podatak prilično važan srpkom vozaču – potrošnja manje od 8 litara. U prevodu konkurencija sa mirisom benzina troši više! Ako tome pridodamo prilično dobre kočnice koje se lako i precizno doziraju, te upravljač sa dobro znanim siti modom (može se bukvalno okretati jednim prstom), utisak je sve u svemu dobar.

Breme cene

Bilo bi krajnje drsko kada bi ustvrdili da ovaj automobil ima povoljnu cenu, jer proverena i već dokazana merivakoštamanje, a takođe i novi modus, koji postavlja nova merila klase. Za malo više novca možete imati i zvezdu na nosu, doduše na najmanjem mercedesu A klase, a nama se čini da je ovoga puta torinski gigant hteo previše a ostvario premalo. Cena je između ostalog tako visoka i zbog bogate opreme u paketu emotion, koja sadrži obilje elektronskih sistema za nadzor kočnica, bočne vazdušne zavese kao i vazdušne jastuke za vozača i suvozača, podesive farove po visini, automatski klima uređaj, putni računar, električno podizanje prednjih i zadnjih stakala koja su inače tonirana, dobar audio sistem, centralnu bravu, elektronsku blokadu motora, alu-felne, retrovizore sa grejačem, podesiv volan i još dosta sitnica koje život čine lakšim. Sve ovo je više od standarda u ovoj klasi vozila, te oni kojima je kompletna oprema najvažnija stavka prilikom kupovine mogu ozbiljno računati na fiat ideu! Dakle, ako je u nečemu ovaj automobil najbolji, to je onda u više nego bogatoj opremi. Takođe, motor je dobar, a u svemu ostalom je prosečan, osim ako i vi, kao i mi ne mislite da je ovo zaista lep mikroven.
TEHNIČKI PODACI

DIMENZIJE I MASA

dužina 3.930 mm
širina 1.698 mm
visina 1.660 mm

međuosovinski razmak 2.508 mm
zapremina prtljažnika 320/1.420 litara
masa praznog vozila 1.230 kg

PNEUMATICI

195/65 R 15

MOTOR
redni četvorocilindrični
gorivo bezolovni benzin
zapremina 1.368 ccm
maksimalna snaga 95 KS
pri 4.000 o/min
obrtni moment 128 Nm
pri 4.500 o/min

PERFORMANSE
ubrzanje 0 – 100 km/h za 11,5 sekundi
maksimalna brzina 175 km/h

POTROŠNJA

u gradu 8,5 l/100 km
na putu 5,5 l/100 km
prosečna 6,6 l/100 km

CENA

sa carinom i PDV-om 17.051 EUR

Piše: Aleksandar Todorović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: