Prva vožnja: Toyota Aygo (redizajn)

Baš kao što čuvena skulptura Male sirene u gradskoj luci Kopenhagena privlači poglede turista, tako je i nova Toyota Aygo izazvala veliku pažnju prolaznika na doku, udaljenom stotinak metara od ove gradske atrakcije.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 21.07.2018.

09:00

Prva vožnja: Toyota Aygo (redizajn)
Toyota Aygo 1.0 VVT-i: zapremina 998 ccm; snaga 53 kW (72 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 93 Nm pri 4400 o/min

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Kopenhagen nije slučajno odabran kao mesto za evropsku prezentaciju redizajnirane Toyota Aygo. Vozeći se ulicama ovog fantastičnog grada, susretali smo nebrojeno mnogo primeraka upravo ovog automobila.

Očekivano, zemlje Zapadne Evrope su najveće tržište za automobile A segmenta a Aygo je jedan od najtraženijih. Samo 2017. godine prodato je preko 85.000 primeraka ovog modela.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3465/1615/1460 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2340 mm
Možda deluje apsurdno, ali prodaja malih automobila pokazuje ekonomsku snagu tržišta.

S obzirom da se ne kupuju zbog (ne nužno) niske cene, već zbog potrebe za malim dimenzijama, proizvođači se trude da svakodnevnu vožnju učine zanimljivom, bezbednom i komfornom.

Toyota je upravo na svim ovim poljima demonstrirala svoju dugu tradiciju i ogromno znanje.
Lajtmotiv u dizajnu – „X“ oblik prednjeg kraja u potpunosti je zadržan uz dodatnu naglašenu trodimenzionalnost.

Nova su dnevna svetla koja su sada u obliku atraktivno oblikovanih LED cevi. Zadnja su u istoj tehnologiji, sa potpisom (oblikom LED cevi) sličnim na drugim Toyotama pre svega Priusu.
Ono što posebno privlači pažnju su vesele boje, među kojima je pravi novitet magenta, odnosno, što bi se kod nas reklo - lila.

Na žalost, nismo imali priliku da probamo auto u ovoj boji, već su nam za test vožnje bili raspoloživi automobili u beloj, plavoj i crvenoj boji.

Posebno nam se dopala i kombinacija sa mekim krovom, koji zauzima ogromnu površinu. Ovo je praktično kabriolet verzija.
Unutrašnjost je dostupna u nekoliko kombinacija boja, a luksuznije verzije imaju i automatsku „klimu“ sa jednom zonom.

Kao što smo rekli, ovakvi automobili se ne kupuju zbog niske cene, već zbog potrebe, pa je Toyota zahtevnijim kupcima, osim mekog krova i brojnih mogućnosti za personalizaciju, pripremila i beskontaktno otključavanje i startovanje motora.

Automatika svetala i brisača se podrazumevaju. Drugim rečima, komfor u maloj Toyoti Aygo se ne razlikuje mnogo od dosta većih modela.
Naslon za glavu integrisan u sedište izgleda vrlo atraktivno i sportski, a donji deo sedišta je duži nego što smo očekivali. Volan se ne izvlači po dubini, već samo po visini, i to sve zajedno sa instrumentima.

Sedi se relativno uspravno, a nožne komande su blizu, baš kao i ručica menjača. Bez obzira što pripada najmanjoj klasi automobila, Aygo ima veoma dobru ergonomiju sedenja, tako da istovremeno obezbeđuje sjajnu preglednost u gradu ali i udobnu poziciju koja ne zamara.

Sve komande se intuitivno koriste. Volan je prijatno debeo i dobro leži u rukama, a ručica menjača je lagana i precizna.
Čak je i prostor na zadnjim sedištima iznenađujuće solidan. Osobe prosečne visine nemaju nikakav problem sa mestom za kolena i glavu. Da ne bude zabune, Aygo je registrovan za četiri osobe.

Uz tako lepo projektovanu putničku kabinu ostao je i vrlo pristojan prostor za prtljag. Gepek je kratak ali dubok. Nije za kabaste predmete ali cenimo da bez problema staju dve gajbe piva.

Tu su i praktične zakačaljke za kese iz šopinga, kao i osvetljenje. Inače, peta vrata su kompletno od stakla i otvaraju se pritiskom na dugme.
Iznenadili smo se koliko je Toyota uspela da smanji vibracije i buku motora. Iako se kod ovakvih automobila niko ne rasipa izolatorima, Aygo je dosta tih auto.

Motor je vrlo elastičan ali ne previše snažan. Ako u gradskoj vožnji brzine menjate na vreme, dakle na nižim obrtajima (iako će vas sluh prevariti i terati da menjate na višim obrtajima), Aygo će vas nagraditi zaista niskom potrošnjom od oko pet litara, koliko smo zabeležili na relativno kratkim deonicama po Kopenhagenu.

Na autoputu se takođe odlično pokazao po pitanju ekonomičnosti – pri 130 km/h takođe troši oko pet litara. Doduše, sa tri osobe u autu, potrebno je malo strpljenja prilikom ubrzanja. Ovo nije auto za trke ali nije ni spor.
Za uživanje u vožnji pobrinulo se i sjajno projektovano ogibljenje za jedan tako mali auto. Efikasno upija sitne neravnine, a preko dužih prevoja brzo umiruje karoseriju, bez plivanja.

Bez obzira na to što pripada najmanjoj klasi automobila, bezbednost se ne dovodi u pitanje. Iza unutrašnjeg retrovizora su kamere koje vode računa o upozorenju na potencijalni sudar, kao i o automatskom kočenju po gradu u slučaju da ne odreagujete na prethodno upozorenje. Levo od volana nalazi se grupa tastera, među kojima je i taster za podešavanje osetljivosti ovog sistema.

Na volanu takođe ima novina. Reč je o dugmetu za uključivanje sistema za zvučno upozorenje na nenamerno napuštanje saobraćajne trake. Tempomat sa limiterom brzine se takođe podrazumeva, a levo od instrumenata je digitalni obrtomer.

Dakle, Aygo ima praktično sve bitne sisteme kao i veći automobili.
Za one koji nisu navikli na ovu klasu automobila treba reći da je „spartanska“ estetika u enterijeru sa delimičnim tapacirungom vrata namerna, odnosno da je uobičajena praksa da se vide delovi limarije.

Isto se odnosi i na zadnja leptir-stakla, kao i na obilje tvrde ali kvalitetne plastike. U tom kontekstu su i komande putnog kompjutera – u vidu dva dugmeta na samom staklu brzinomera kojim se krećete kroz meni.

Jednostavnost u svojoj najboljoj formi ali bez uskraćivanja komfora i praktičnosti je nešto što se danas veoma ceni na Zapadu, pa i ne čudi ogromno prisustvo Toyote Aygo na ulicama Kopenhagena.

Kod nas stiže u julu, a cene će biti dostupne neposredno pred početak prodaje.

Velike izmene na motoru

Samo na prvi pogled, motor je isti kao i do sada. Međutim, u cilju ispunjavanja najnovijih Euro 6d normi o emisiji izduvnih gasova koje na snagu stupaju septembra sledeće godine, Toyota je na vreme napravila izmene i malu trocilindričnu mašinu od 998 kubika učinila izuzetno štedljivom i čistom.

Sistem ubrizgavanja goriva je potpuno nov, a jedna od najvećih izmena je u vidu uvođenja dodatne brizgaljke po cilindru, tako da ih ima ukupno šest. Promenjena je usisna grana kao i oblik klipova i komore za sagorevanje, dok su vođice i podizači ventila presvučeni specijalnim ugljenim premazom sa molekularnom strukturom dijamanta. Isti premaz je i na zidovima cilindara.

Osim redizajniranog sistema hlađenja glave, uvedeno je hlađenje EGR sistema u cilju još bolje efikasnosti. Motor je sada ne samo štedljiviji i čistiji, već ima i tri konjske snage više – ukupno 72.

Rezultat svih poboljšanja je do sada najniža emisija CO2 – od svega 93 g/km, odnosno 86 g/km u eko verziji. Inače, petostepeni manuelni menjač je dobio nešto duže prenosne odnose, pa se pri 130 km/h „vrti“ na oko 3000 obrtaja.

Aygo je moguće poručiti i sa „X-Shift“ robotizovanim menjačem sa jednom lamelom, bez kvačila.

Navigacija sa telefona

Unapređena multimedija sa displejem osetljivim na dodir dijagonale sedam inča je konstruisan tako da vozač i putnici koriste svoj telefon, bilo da je Android ili iOS operativni sistem u pitanju.

Mi smo navigaciju koristili sa telefona. Telefonom se upravlja preko displeja automobila, pa na taj način koristite ne samo muziku iz memorije ili sa neke od aplikacija, već i navigaciju.

Naravno, tu je i kamera za vožnju unazad.

Automatsko kočenje

Toyota Safety Sense bezbednosni sistem čak i u Aygo donosi rešenja iz većih modela. Između 10 i 80 km/h kamera vodi računa u saobraćaju ispred, pa upozorava vozača na potencijalni sudar.

U stanju je da pomogne prilikom kočenja povećanjem kočne sile ali i da potpuno samostalno ukoči i čak potpuno zaustavi vozilo ukoliko vozač ne odreaguje na vreme kako bi se ublažile posledice ili potpuno izbegao sudar.

Preko tastera sa desne strane volana određuje se osetljivost ove funkcije.

Sastavni deo bezbednosnih sistema je kontrola nenamernog napuštanja saobraćajne trake, čiji se taster za uključivanje i isključivanje nalazi na volanu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota Aygo 1.0 VVT-i
Motor 3 cilindra
Zapremina 998 ccm
Snaga 53 kW (72 KS) pri 6000 o/min
Maks. o. moment 93 Nm pri 4400 o/min
Dimenzije D/Š/V 3465/1615/1460 mm
Međuos. rastojanje 2340 mm
Pneumatici 165/65 R14 i 165/60 R15
Prtljažnik 168 l
Rezervoar 35 l
Masa 840-905 kg
Maks. brzina 160 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 13,8 s
Komb. potrošnja (fabrička) 4,1 l/100 km
Emisija CO2 93 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: