Test: Renault Talisman Grandtour Zen Energy dCi 160 EDC

Renault je u poslednje vreme postigao veliki uspeh u celoj gami putničkih vozila zahvaljujući potpuno izmenjenoj filozofiji dizajna, ali i konstrukcije. Nakon elegantne limuzine Talisman, na red za testiranje stiže karavanska verzija sa oznakom Grandtour.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2018.

09:20

Test: Renault Talisman Grandtour Zen Energy dCi 160 EDC
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4848/1869/1469 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2808 mm

Tekst - Auto magazin TestTeam

Renault je postavio Talisman tako da se po dimenzijama nalazi na samom vrhu D segmenta. To je direktno uticalo na prostor u kabini, ali i u prtljažniku, a nakon kasične verzije, obavezno je usledio i karavan.

Fabrika se ovom varijantom obratila pre svega kupcima u Evropi koji još uvek vole ovaj obik karoserije i radije ga kupuju u odnosu na MPV vozila.
Renault Talisman Grandtour Zen Energy dCi 160 EDC: zapremina 1598 ccm; snaga 118 kW (160 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 380 Nm pri 1750 o/min
Odavno karavani nisu namenjeni za tegljenje robe, već predstavljaju statusni simbol. Dokaz za to je i u zapremini prtljažnika.

Verovali, ili ne, Talisman Grandtour ima tridesetak litara manji prtljažni prostor u odnosu na klasični sedan. To znači da je dizajn bio važniji od upotrebljivosti.

Doduše, sa svojih 572 litra više je nego dovoljan da ugosti celu porodicu na dugačkim putovanjima.
Automobil koji vam prokazujemo opremljen je trećim od četiri ponuđena paketa opreme - Zen.

Ovaj nivo opreme predstavljan odličan balans između komfora i luksuza, a opet razumne cene.
Od dodatne opreme, testirani automobil imao je audio sistem Bose, uz koji dolazi i veći ekran multimedijalnog sistema na centralnoj konzoli.

Zbog odličnog kvaliteta zvuka, ali i većeg kontrolnog displeja, ovo je itekako potrebna dopuna jednog takvog modela kao što je Talisman Grandtour i svakako je preporučujemo.
Prtljažnik: 572 litra
Uz doplatu kod svih nivoa opreme, osim kod najboljeg, Initiale Paris, možete dokupiti sistem za upravljanje na svim točkovima, "4 control".

Ovaj sistem bitno utiče na dinamiku vožnje i menja karakter automobila u vožnji. Smatramo da je ovo nešto najbolje što možete doplatiti za svoj automobil.
Položaj za upravljačem isti je kao što nas je Renault navikao proteklih decenija, dakle skoro odličan. Pozicija vozačevog sedišta nije previše niska, ali je udobna i opuštajuća.

Preglednost napred i sa boka nije idealna, jer vrlo široke obloge A stuba krova od vas traže da se i pri najjednostavnijim manevrima izvijate sa sedišta.

Ovo nije mana koja je specifična za model koji smo testirali, već osobina svih modernih automobila.
Automobil koji smo vozili pokreće najjači turbo dizel motor u ponudi, zapremine 1.6 litara sa maksimalnom snagom od 160 KS i najvećim obrtnim momentom od 380 Nm.

Uz njega, testirali smo i EDC šestostepeni robotizovani menjač sa dva kvačila.
Ovaj uređaj je jedan od boljih na tržištu - vrlo brzo reaguje u toku vožnje, bilo u automatskom, ili ručnom modu.

Da bismo ga proglasili najboljim, treba da ima uglađenije promene brzina pri punom gasu, kao i nežniji rad pri delikatnim poslovima poput parkiranja na uskim mestima pod nagibom.
Masivni Grandtour je prilično veliki potrošač, ako se ne povede računa o stilu vožnje.

Prosečna potrošnja izosi oko sedam litara. Pri stalnih 120 km/h, auto troši oko 5,5 litara.
Karavan verzije Talismana skuplje su nešto preko hiljadu evra u odnosu na odgovarajuće limuzinske varijante.

Najveću Renault limuzinu možete nabaviti po ceni od 19.990 evra, a automobil koji smo vam predstavili košta 29.540 evra.

Preporučujemo "4 control"

Testirani automobil kao opciju imao je sada već čuveni sistem za upravljanje na obe osivine, "4 control".

Njegov rad deluje jednostavno: zadnji točkovi se do brzine od 80 km/h zaokreću suprotno od prednjih čime bitno smanjuju prečnik okretanja automobila na samo 10,8 metara i povećavaju agilnost i upravljivost automobila.

Preko ove brzine, zadnji točkovi zaokreću se u istom smeru kao i prednji, kako bi poboljšali stabilnost u brzim krivinama.

Ovaj sistem upravljanja čini čuda u "hendlingu" velikog automobila i srdačno vam preporučujemo da ga nabavite jer masivni automobil gotovo pretvara u sportski hečbek.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Renault Talisman Grandtour Zen Energy dCi 160 EDC
zapremina 1598 ccm
snaga 118 kW (160 KS) pri 4000 o/min
maks. o. moment 380 Nm pri 1750 o/min
menjač robotizovani sekvencijalnii, 6 stepeni
dimenzije 4848/1869/1469 mm
međuos. rastojanje 2808 mm
prtljažnik 572 l
rezervoar 47 l
pneumatici 225/55 R 18
masa 1540 kg
maks. brzina 215 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,4 s
potrošnja (fabrička) 4,0/4,4/5,0 l/100 km/h
emisija CO2 116 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: