Test: Opel Mokka X 1.6 CDTI Innovation

U poslednje vreme stručnjaci kompanije Opel trude se da njihovi automobili budu ne samo tehnički u samom vrhu auto-industrije, već i da budu među najlepšima. Dokaz za to je i redizajnirana Mokka, koja je, osim oznake "X", dobila još lepši i atraktivniji dizajn.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.05.2018.

10:13

Test: Opel Mokka X 1.6 CDTI Innovation

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Od kako se pojavila, Opel Mokka je u samom startu važila za atraktivan automobil.

Sa redizajnom je dobila još više na svojoj lepoti, pa s punim pravom možemo da kažemo da je ovo trenutno jedan od najlepših automobila na tržištu.

Moramo da priznamo da nam se nije skoro desilo da jedan auto tokom testiranja privlači toliko pažnje na gradskim ulicama kao što je to slučaj sa Mokkom. Za njom su se okretali pešaci, drugi vozači i učesnici u saobraćaju, pa čak i deca.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4275/1781/1658 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2555 mm
Razlog sigurno treba potražiti u atraktivnoj boji ali i u proporcijama i estetici samog automobila.

Bez sumnje, atraktivnosti Mokke doprinela su i LED svetla, koja su zapravo jedino što se doplaćuje po zvaničnom cenovniku ali se uz akcijske modele dobijaju gratis.
Opel Mokka X 1.6 CDTI: zapremina 1598 ccm; 100 kW (136 KS) pri 3500-4000 o/min; maks. o. mom. 320 Nm pri 2000-2250 o/min
Sa Mokkom se već dugo znamo, prodaja je počela krajem 2013. godine.

Prilikom redizajna dobila je ne samo novi izgled, već i novu generaciju Opelovih "šapćućih" dizelaša, uključujući i verziju koju vam ovom prilikom predstavljamo.

Novina su i kamere koje su u funkciji ne samo sistema za upozorenje na sudar, već i sistema za prevenciju slučajnog napuštanja saobraćajne trake i prepoznavanja saobraćajnih znakova o trenutnom ograničenju brzine.

Drugim rečima, Mokka X je više nego aktuelan i moderan automobil, koji pruža sve što i potpuno novi modeli koji su se tek pojavili.
Za razliku od novih Opelovih krosovera, Crossland X i Grandland X, Mokka je dostupna i u verzijama sa pogonom na sva četiri točka.

Ako niste previše zahtevni i nemate potrebu za 4x4 pogonom, za preporuku je 1.6 atmosferski benzinac sa 115 konjskih snaga, čija cena startuje od 16.950 evra.

Za krosover niže srednje klase, to je vrlo povoljna cena, s obzirom da je na spisku standardne opreme sve što je neophodno za udobnu i bezbednu vožnju.
Tu su pomoć pri kretanju na uzbrdici, alu-felne prečnika 17 inča, Bluetooth konekcija za mobilni, USB priključak, elektropodizači sva četiri prozora, koža na volanu, ozvučenje sa šest zvučnika, maglenke, pa čak i ambijentalno osvetljenje...

Opel Mokka X ne samo što lepo izgleda već je i vrlo udoban i prostran automobil. Prednost SUV koncepta je što su sedišta dosta visoka, pa su zgodna za roditelje sa malom decom, s obzirom da nema saginjanja kada treba da se stavi dete u korpu ili dečje sedište.

Nema problema ni sa prevozom odraslih pozadi, jer ima više nego dovoljno mesta za glavu čak i vrlo visokih osoba.
Prtljažnik: 356/785/1372 l
Posebno nam se dopao komfor na prednjim sedištima. Sedi se očekivano visoko, što je i razumljivo za krosovere.

Takođe, znali smo da nam sledi položaj sa dosta savijenim nogama u kolenima. Međutim, Opel je po tom pitanju dosta specifičan jer je projektovao sedište vozača tako da je zarotirano u blago ležeći položaj, pa ne umara kičmu ni prilikom dužih putovanja.

Otprilike, kao da ste u dobroj masažnoj fotelji, samo što ovde nismo imali masažu. Na žalost, za razliku od nove Astre i Insignije, ovde nisu dostupna specijalna sedišta sa masažerima.
Komandna tabla je prilično redizajnirana. Doduše, nije promenjena struktura u smislu dizajnerske ideje, već je u velikoj meri smanjen broj dugmića na centralnoj konzoli.

Tako je unutrašnjost Mokke postala još elegantnija, uz veću primenu eko-kože, ne samo u tapacirunzima vrata već i na komandnoj tabli.

Premijum atmosferu jedino kvari nesofisticiranost nekih komandi, kao što je grub "klik" ručice migavaca.

Ipak, treba imati u vidu da su ovo tragovi starih elemenata koje Opel polako izbacuje, uvodeći nove ručice i dugmiće u modelima. Samim tim, potrudili su se da i kvalitet završne obrade bude još bolji.
Test automobil pokreće dizelaš nove generacije, takozvani šapćući dizelaš zapremine 1.6 litara sa 136 konjskih snaga.

Bez obzira na nešto veću čeonu površnu, iznenadio nas je niskom potrošnjom, koja je po gradu iznosila oko 5,5 l/100 km. Na autoputu troši nešto više, što je i očekivano za jedan krosover, ali i tada prosek ne prelazi šest litara.

Ono što je posebno važno kod ovog motora je da ima zaista veliku rezervu snage, a treba računati i na minimalnu, ali primetnu turbo-rupu.

Pri svemu tome, baš kako mu nadimak kaže, vrlo je utišan i kultivisan u radu, bez preglasnog kliktanja.
Mokka X se lako vozi, sve komande su vrlo uglađene i logično raspoređene, tako da nije potrebno navikavanje na auto, čak ni na dimenzije.

Retrovizori su veliki a kao pomoć tu su i standardni prednji i zadnji parking senzori.

Očekivali smo nešto mekše ogibljenje kada se vozi preko kratkih neravnina i manjih rupa, Mokka X se tu pokazala prilično tvrdom, ali zato joj ni najmanje ne smeta penjanje preko visokih ivičnjaka, čak i sa fabričkim "osamnaesticama".

Sa njom bez problema možete da se upustite i u blagu ofroud vožnju, s obzirom da ima dosta visoko odstojanje od tla.
Kada je reč o ceni, na akciji može da se nabavi gotovo identično opremljena Mokka X (kao sa testa), ali sa pogonom na sva četiri točka, za oko 23.000 evra.

Sjajna oprema, LED svetla, dizelaš, pa još i 4x4 pogon, priznaćete, uopšte nije loše.

Voleli bi smo da su detalji u kabini malo sofisticiraniji, ali kad se uzme u obzir lepota i generalno kvalitetna konstrukcija, sve joj je oprošteno.

Kvalitetno ozvučenje

Uz "inovejšn" paket opreme stiže veliki sedmoinčni displej osetljiv na dodir, sa vrlo kvalitetnim ozvučenjem, dubokog basa i velike snage.

Navigacije nema, ali nije ni potrebna, jer je Opel zamislio da "intelilink" multimedijalni uređaj koristi GPS informacije sa mobilnog telefona.

Jedino je neophodno da se telefon poveže kablom i tada mape možete da vidite na ekranu automobila.

Nešto između

Nije tajna da su iz braka sa PSA grupacijom nastali najnoviji krosoveri u gami Opela – Crossland X i Grandland X.

Mokka X po svojim dimenzijama spada u B segment, baš kao i Crossland X, od koga je veća.

Sa druge strane, manja je od Grandlanda X, koji pripada C segmentu.

Za razliku od oba ova modela, Mokka X može da se pohvali pogonom na sva četiri točka.

Dovoljno mesta i za velike telefone

Dopalo nam se što Mokka X ima zaista mnogo pregrada za odlaganje sitnica i elektronskih uređaja svih veličina.

Ispred ručice menjača u duboku pregradu bez problema staju i veliki telefoni dijagonale šest inča.

Ako zatreba, tu je i posebna fijoka ispod suvozačevog sedišta.

LED farovi sa automatskim dugim svetlima

Ovo je, da tako kažemo, osnovna varijanta LED tehnologije u farovima. Nisu to matriks LED svetla kao na Astri, čiji snop “preskače“ druga vozila kako ne bi zaslepela vozače, paleći i gaseći određene LED elemente.

Ova osnovna varijanta ne svetli ništa lošije u pogledu intenziteta osvetljenosti, ali nema te “magične“ moći da snop dugih svetala “izbegava“ druge automobile. Kada ih pogledate, ne vidi se direktno nijedan LED element, već samo reflektujuće ogledalo.

Tu su i vrlo atraktivne LED trake koje imaju funkciju dnevnih svetala, a u istoj tehnologiji konstruisani su i migavci. Kada oni zasvetle, smanjuje se intenzitet dnevnog svetla.

U sklopu ovog dodatnog paketa su i LED zadnja svetla.

Zanimljivo je da standard predstavlja i sistem automatskog aktiviranja dugih farova, što je vrlo relaksirajuće za vozača prilikom vožnje mračnim putevima.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Mokka X 1.6 CDTI Innovation
zapremina motora 1598 ccm
snaga 100 kW (136 KS) pri 3500-4000 o/min
maks. o. moment 320 Nm pri 2000-2250 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4275/1781/1658 mm
međuos. rastojanje 2555 mm
prtljažnik 356/785/1372 l
rezervoar 52 l
pneumatici 215/55 R 18
maks. brzina 190 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,9 s
potrošnja (fabrička) 4,0/4,3/4,8 l/100 km
emisija CO2 114 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: