Test: Renault Scenic Bose Energy dCi 160 EDC

Četvrta generacija modela Renault Scenic pokazala nam je da Francuzi nisu zaboravili kako se konstruiše automobil unikatnog izgleda, kvalitetne kabine i dobrih voznih osobina.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 05.05.2018.

09:14

Test: Renault Scenic Bose Energy dCi 160 EDC

Tekst - Auto magazin TestTeam

Već smo konstatovali da su vozila iz prethodne, treće generacija modela familije Megane/Scenic bila više "prevoz" nego automobili koji su luksuzni i koji se izdvajaju iz mase.

Na svu sreću, dizajneri (ali i uprava) fabrike promenili su koncepciju pa su od "bledog" i nezanimljivog vozila za porodicu, ili firmu, napravili automobil za kojima se ljudi okreću na ulici i žele da ga kupe ne samo zato što je to racionalan izbor, već zato što ga jednostavno žele.

A žele ga da bi se izdvojili iz proseka, da bi uživali u kvalitetnim materijalima i odličnoj atmosferi u kabini, kao i zbog toga što im prija da se provozaju u nečemu što će (po želji vozača) izvući dozu adrenalina i uzbuđenja.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4406/1866/1653 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2734 mm
Već u uvodu nismo krili da nas je Scenic veoma pozitivno iznenadio.

Pre svega tu je njegova pojava. U odnosu na prethodnu verziju, malo je produžen i snižen.

To mu je dalo mnogo bolje proporcije koje, uparene sa snažno naglašenim linijama na bokovima karoserije i na prednjem delu, automobil čine i elegantnim, ali i prilično agresivnim.

Na prvi pogled auto deluje relativno mali, a tek kada ga parkirate pored nekih drugih automobila, recimo hečbeka C segmenta, shvatite koliko je Scenic u stvari gromada od auta.
Renault Scenic Bose Energy dCi 160 EDC: zapremina 1598 ccm; snaga 118 kW (160 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 360 Nm pri 1750 o/min
Renault nudi Scenic u standardnoj dužini, poput automobila koji vam predstavljamo, ali i u produženoj Grand varijanti.

Ono što se odmah može primetiti na "licu" auta je dizajn koji ne prati najnovije dizajnerske trendove sa LED dnevnim svetlima u obliku zavijenih "brkova" kao kod modela Megane, ili Talisman.

Dizajn je nešto svedeniji i prati postulate koji su postavljeni još na manjem Capturu, a nakon toga i na većem MPV modelu Espace.

Kabina je vrlo elegantna, sa dodatnom opremom kao u testnom autu može se reći da je luksuzna, pa čak i raskošna.

Odmah nakon što sednete za upravljač primetićete koliko položaj prednjih nosača krova, kao i velika trougaona stakla, znače za preglednost, ali i svetlost u kabini.

Ovo još uvek nismo sreli kod konkurentskih modela i uveliko diže raspoloženje.

Naravno, tu je i stakleni krov koji se doplaćuje 650 evra i sjajan je naročito kada je oblačno vreme, ili noć. Na žalost, krov ne može da se otvara.
Položaj za upravljačem je među najboljima u klasi. Vozačevo sedište je visoko postavljeno, ali je tako konstruisano da je udobno i ne zamara prilikom dugih vožnji.

Volan i ručne i nožne komande su postavljene savršeno precizno bez obzira na stas vozača, pa vožnja minimalno zamara.

Jedino nam je žao što centralna konzola na kojoj se nalazi veliki displej multimedijalnog sistema nije bliže, jer čak i vozači sa dugim rukama moraju da se nagnu unapred kako bi promenili neko podešavanje.

Takođe, gornja ivica centralne konzole je tako profilisana da viši vozači udaraju kolenom u nju, što može da zasmeta nakon nekoliko sati vožnje.
Iako je Scenic kao MPV C segmenta namenjen prevozu više osoba, prostor na zadnjoj klupi nije baš obilan, naprotiv.

Čak i osobe prosečne građe imaju problem sa prostorom za kolena, dok oni viši nemaju gde da smeste glavu.

Deluje da u novom Scenicu pozadi nema mnogo više mesta nego u Meganu.

No, ako vozite decu, problema neće biti, a ona će uživati u komforu sedišta i posebno dobro će im poslužiti vrlo čvrsti i kvalitetni sklopivi stočići.
Prtljažnik: 506 l
Kada pričamo o kvalitetu automobila, a tu pre svega mislimo na kvalitet upotrebljenih materijala, kao i kvalitet izrade, deluje da je novi Scenic čak kvalitetniji od Talismana i da se nalazi rame uz rame sa modelom Espace.

Ovo je jedan od subjektivno najkvalitetnijih automobila u klasi. Čak i audio sistem, koji potpisuje Bose, zvuči dostojno svog imena, za razliku od uređaja iz prethodne generacije.

Ovde je ugrađen i sabvufer unutar rezervnog točka u prtljažniku, odlično upotpunjujući zvučnu sliku u kabini.
Scenic je vrlo praktičan i upotrebljiv automobil. Za početak, tu je veliki prtljažnik od 506 litara, koji se pomicanjem zadnje klupe može povećati na 572 litara.

Doduše, pomeranjem unapred, zadnja klupa postaje prilično neupotrebljiva, a dobro je da je podeljena na trećini širine, tako da po potrebi možete smestiti jednog, ili dva putnika i neki kabastiji teret. Na raspolaganju su još i bezbrojne otvorene i zatvorene kasete.

Prilikom dizajniranja novog Scenica imperativ je očigledno bio komfor. Kabina je odlično akustično i mehanički izolovana, a ogibljenje podešeno tako da odlično upija najveći broj neravnina na našim putevima.

Auto se jedino blago strese samo kada naiđe na grubu talasastu podlogu.

I pored tako podešenog ogibljenja, umereno se naginje, ima precizno upravljanje i vozaču čak i na limitu pruža povratne informacije i uliva samopouzdanje.
Kao što dolikuje ovako dobro opremljenom automobilu, za pogon je odabran najjači dizelaš u ponudi.

U pitanju je četvorocilindraš zapremine 1.6 litara sa dva turbo punjača. Zahvaljujući takvoj tehnici, on razvija čak 100 konjskih snaga po litru radne zapremine, odnosno 160 KS i maksimalni obrtni moment od 360 Nm.

Dva turbo punjača su tu kako bi u potpunosti "ispeglali" krivu snage i obrtnog momenta, pa je motor u svakom trenutku vrlo pitom i elastičan.

U potpunosti je uporediv sa nekim verzijama dvolitarskog dizelaša prethodne generacije.
I automatizovani menjač sa dva kvačila (EDC) se odlično uklopio. Brzine menja vrlo brzo i prilično uglađeno, a logika mu je takva da se brzo prilagođava stilu vožnje i varira trenutak promene stepena prenosa kako bi vozač uvek dobio ono što očekuje od automobila.

I pored očigledno velikog napretka u odnosu na prethodno genraciju, cena Scenica je ostala umerena. Osnovni modela sa benzinskim motorom možete da nabavite za 18.590 evra.

Najjeftiniji dizelaš košta 20.190 evra, a najjeftiniji automatik 23.490 evra. Automobil poput ovoga koji vam prikazujemo (Bose Edition), može da se nabavi za 28.990 evra.

Gume ipak nisu preskupe

Već smo pisali u reportaži sa međunarodne prezentacije Scenica da je jedan neobičan detalj izbor pneumatika. Naime, sve varijante ovog modela opremljene su točkovima prečnika 20 inča (195/55 R 20).

Ljubitelji Renaulta opravdano su se zabrinuli za cenu pneumatika. Međutim, fabrika je mislila na svoje kupce i našla je način da zauzda cenu.

Naime, ovakav koncept sa relativno uskim gumama velikog prečnika razvijala je sa tri poznate firme - Continental, Michelin i Goodyear. Oni su se obavezali da će proizvoditi pneumatike za leto i zimu, kao i da cene neće biti veće od „sedamnaestica“ u, do sada najpopularnijoj dimenziji sa Megana i Lagune prethodne generacije.

Tako je i bilo, obećanje je ispunjeno pa „dvadesetice“ čak i kod nas koštaju kao i „sedamnaestice“. Trenutno je u toku Renaultova akcija po kojoj plaćate tri a jedan pneumatik dobijate gratis.

Jedina mana je što niskobudžetne marke ne prave gume ovih dimenzija.

Brojne kasete

Kabina je vrlo praktična jer poseduje brojne otvorene i zatvorene prostore za ostavu.

Tu je zaista ogroman prostor ispred suvozača koji se otvara kao fijoka, što je vrlo praktično. Ispod sedišta vozača i suvozača, kao i saputnika pozadi, nalazi se zatvorena kaseta.

Velika centralna konzola smeštena je na šine. Ona ima veliki osvetljeni prostor sa gornje strane, kao i prilično veliku fijoku na zadnjem delu.

Šteta što ostave u vratima nisu malo veće, ovako u njih možete da smestite samo male flaše, ili konzerve.

Umerena potrošnja

Potrošnjom i performansama smo prilično zadovoljni, naročito kada uzmemo u obzir da prazan auto ima masu od čak 1.660 kilograma.

Prosek na testu iznosio je 7,5 litara. U gradu potrošnja se kreće između osam i devet litara, dok na auto-putu pri konstantnih 120 km/h trenutna potrošnja iznosi 6,2 litara.

Na magistralnom putu potrošnja se kreće između pet i pet i po litara, u zavisnosti od stila vožnje.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Renault Scenic Bose Energy dCi 160 EDC
zapremina motora 1598 ccm
snaga 118 kW (160 KS) pri 4000 o/min
maks. o. moment 360 Nm pri 1750 o/min
menjač robotizovani sekvencijalnii, 6 stepeni
dimenzije 4406/1866/1653 mm
međuos. rastojanje 2734 mm
prtljažnik 506 l
rezervoar 53 l
pneumatici 195/55 R 20
masa 1660 kg
maks. brzina 200 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,7 s
potrošnja (fabrička) 4,4/4,7/5,3 l/100 km/h
emisija CO2 122 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: