Test: Mazda 6 CD175 A/T Revolution Top

Dok ne stigne nova Mazda 6, dobili smo priliku da testiramo najbolje opremljenu aktuelnu verziju sa najjačim dizel motorom i automatskim menjačem.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2018.

08:39

Test: Mazda 6 CD175 A/T Revolution Top

Tekst - Auto magazin TestTeam

Prvi redizajn sadašnje generacije Mazde 6 dogodio se 2015. godine kada je osvežen izgled ove limuzine.

Nova restilizacija “šestice” predstavljena je na tekućem sajmu automobila u Ženevi, a do dolaska u prodajne salone nove verzije, imali smo priliku da testiramo aktuelni model sa najbogatijim paketom opreme, dizel motorom i automatskim menjačem.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4870/1840/1450 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2830 mm
Mazda 6 je više nego prepoznatljiv auto, sa dugačkim nosom, sportskog izgleda sa istaknutom maskom hladnjaka, LED farovima i dnevnim svetlima karakterističnog agresivnog oblika.

Tokom prethodnog redizajna u kabini je napravljeno nekoliko vidnih izmena. Pre svega tu je novi volan koji ima funkciju grejanja.
Mazda 6 CD175 A/T: zapremina 2191 ccm; snaga 129 kW (175 KS) pri 4500 o/min; maks. o. mom. 420 Nm pri 2000 o/min
Takođe, izmenjen je gornji deo komandne table, u koji je ugrađen veći ekran multimedijalnog sistema.

Zamenjen je displej u instrument tabli, koji je sada u boji, a ne monohromatski kao ranije.
Uz najskuplji nivo opreme „revolušn top“, kakav je u test automobilu koji vam prikazujemo, standardno se dobijaju kožne presvlake sedišta tamne boje. Uz doplatu od 140 evra, dobija se koža svetle boje.

Na fotografijama možete videti da je ova kolor-šema mnogo atraktivnija i stvara prijatniji utisak tokom boravka u automobilu.

Najbogatiji paket opreme sadrži i “hed-ap” displej koji prikazuje više podataka nego ranije. Recimo, sada prikazuje saobraćajne znake koje prepoznaje novom kamerom.
Ono što nećete videti, a fabrika naglašava je bolja zvučna izolacija u vratima i krovu.

Išlo se dotle da limuzina ima deblja bočna stakla, a karavan nova laminirana stakla.
Izmenjen je sistem aktivne bezbednosti, koji zahvaljujući novoj kameri i procesoru u toku vožnje kao opasnost ne prepoznaje samo druga vozila, već i pešake.

Naravno, sistem je podešen tako da automatski koči kada uoči prepreku.
Testirajući više verzija Mazde 6 uvek smo naglašavali kako je velika i teška limuzina vrlo upravljiva i prijatna za sportsku vožnju.

Ovaj put inženjeri su se potrudili da poboljšaju osećaj ugradnjom sistema koji su nazvali "G vektoring".

Primetili smo da je upravljač sada nešto precizni i tvrđi, a automobil lakše i preciznije ulazi u krivine i ne traži preveliku korekciju upravljačem.
Dobrom raspoloženju doprinose i vrlo udobna sedišta, kvalitetni materijali i nivo završne obrade. Već od prvog trenutka kada sednete u "šesticu" osećate se vrlo prijatno, kao kod kuće.

Zahvaljujući mogućnosti podešavanja sedišta u svim pravcima, kao i zahvaljujući velikom hodu upravljača, kako po visini, tako i po dubini, svaki vozač, bez obzira na visinu, moći će da pronađe bukvalno idealnu poziciju.

Položaj sedenja vozača jeste udoban i zavaljen, ali ne i prenizak kao kod nekih limuzina.
Treba istaći da već osnovna verzija "šestice" dolazi više nego solidno opremljena, ali je testirani automobil sa najbogatijim "revolušn top" paketom opreme bio po našem ukusu.

Mazda je u ovaj automobil ugradila upravo sve neophodne uređaje koji olakšavaju vožnju i povećavaju komfor.
Tu je automatski klima uređaj sa dve zone, električni pokretači svih prozora, centralna beskontaktna brava, putni kompjuter, senzori brisača i farova, vrlo dobar Bose audio uređaj sa "blutut" konekcijom i USB priključkom, zatamnjena stakla, LED farovi i dnevna svetla, svetla za maglu, alu felne od 19 inča, adaptivni tempomat, električna parkirna kočnica, kožne presvlake sedišta, električno pomeranje vozačevog sedišta sa memorijama...
Test smo završili prosečnom potrošnjom od 8,3 litara. Na magistralnom putu Mazda 6 troši između pet i po i šest i po litara, dok na auto putu pri konstantnih 120 km/h troši sedam litara dizela na 100 pređenih kilometara.

Najjeftinija Mazda 6 može da se nabavi za 21.990 evra, a najskuplja verzija koju smo vam prikazali košta 34.190 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Prtljažnik: 489 l
Mazda 6 CD175 A/T Revolution Top
zapremina motora 2191 ccm
snaga 129 kW (175 KS) pri 4500 o/min
maks. obrtni moment 420 Nm pri 2000 o/min
menjač automatski, 6 stepeni
dimenzije 4870/1840/1450 mm
međuos. rastojanje 2830 mm
rezervoar 62 l
prtljažnik 489 l
masa 1405 kg
pneumatici 225/45 R 19
maks. brzina 216 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,4 s
potrošnja (fabrička) 4,2/4,9/6,1 l/100 km
emisija CO2 129 g/km (Euro 6)
Šta je G vektoring?

Konstruktori su uspeli da poboljšaju ponašanje automobila na putu kontrolišući obrtni moment koji motor isporučuje na prednje točkove.

Kada vozač okrene volan tokom vožnje, motor u trenutku i vrlo blago popušta obrtni moment. Na taj način, deo mase se prebacuje sa zadnje na prednju osovinu, točkovi dobijaju bolje prijanjanje, a automobil lakše ulazi u krivinu.

Sistem pomaže vozaču da lakše održava vozilo na pravcu. Naime, prilikom vožnje na pravcu, naročito u situacijama kada je kolovozna traka sužena, vozač neprestano vrši sitne korekcije upravljačem.

Ovaj sistem sam održava pravac, čime bitno olakšava posao vozaču, a smanjuje se i umor na dugim rutama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: