Test: Audi Q5 2.0 TDI Quattro S-tronic

Druga generacija Audija Q5 je automobil koji na najbolji način prezentuje sva najnovija dostignuća u auto-industriji. Ne samo u pogledu mehanike, već i komfora i zabave.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

10:23

Test: Audi Q5 2.0 TDI Quattro S-tronic
Audi Q5 2.0 TDI Quattro S-tronic: zapremina 1968 ccm; snaga 140 kW (190 KS) pri 3800-4200 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 1750-3000 o/min

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Za neke je simbol prestiža a za druge simbol civilizacijskog i tehničkog napretka. Kako god, Audi Q5 je svakako jedan od najpoželjnijih SUV modela današnjice.

Donekle su zadržane slične proporcije sa prethodnikom, pogotovo kada je u pitanju zadnji deo vozila, koji nesumnjivo asocira na prvi Q5.

Sa prednjim je već drugačija priča – nova generacija veoma liči na najnoviji prestižni Audi Q7 i to je nešto što će većina kupaca umeti da ceni.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4663/1893/1659 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2819 mm
Audi Q5 je dostupan u verzijama sa benzinskim 2.0 TFSI motorom sa 252 konjske snage, te najnovijom generacijom 2.0 TDI i 3.0 TDI motora sa 190 i 286 “konja”.

Za najprobirljivije rezervisan je SQ5 sa 3.0 TFSI motorom od 354 konjske snage.

S obzirom na domaće prilike, odabrali smo najtraženiju verziju sa dvolitarskim dizelašem koji proizvodi 190 KS. Inače, ovaj motor je na Zapadu dostupan i u slabijoj verziji od 150 KS koja nije u planu za naše tržište.
Prvi kontakt sa automobilom nameće borbu za dominaciju dva utiska – pogađate, to su luksuz i tehnička superiornost.

Šta god da vam je od to dvoje važnije, neće vas razočarati. Naravno, sve zavisi i koliko ste se "otvorili" za dodatke, jer ovakav auto se ne kupuje u "klot" verziji.

Naš primerak dočekao nas je ambijentalnim osvetljenjem koje je elegantno osvetljavalo svaku kvaku. Zatim, novu dobrodošlicu nam je poželela fina "alkantara" u tapacirungu vrata, koja se na sportskim sedištima pridružila obodima od kože.

Tu je i mnoštvo detalja presvučenih aluminijumom koji nam stavljaju do znanja da je Q5 na pola puta do najprestižnije klase. Ima i dosta tvrde plastike ali to je neminovnost, s obzirom da je ovaj model u zlatnoj sredini SUV ponude Audija.
Generalno, izgled automobila u velikoj meri zavisi od dodatne opreme koja bez problema može da podigne cenu vozila i za par desetina hiljada evra. Zvanično, cena počinje od 44.571 evra, a sve dalje je stvar vaših želja, mogućnosti i dogovora sa prodavcem.

Opšte poznata stvar je da evropski premijum proizvođači imaju izuzetno duge spiskove opreme, sa nekoliko gradacija određene tehnologije.

Na primer, automatsko kočenje u gradu je standard na svakom Q5. Naš primerak je opremljen posebnim paketom asistencije automatskog kočenja koji reaguje na pešake, a pomaže u izbegavanju bočnih prepreka pa čak i kada se parkirate unazad.

Farovi takođe imaju nekoliko nivoa tehničkog luksuza. Auto sa testa je imao standardna LED srednja i duga svetla, a uz doplatu se dobijaju "matriks" farovi čiji snop dugih svetala "preskače" vozila ispred uz praćenje krivine.
Slična situacija je i sa čuvenim Audijevim "MMI" interfejsom. Mi smo uživali u varijanti sa "plus" navigacijom koja podrazumeva i tačped ispred glavnih komandi interfejsa.

Njegov zadatak je da olakša unošenje adrese u GPS, tako što jednostavno ispišete prstom svako slovo ponaosob. Sistem odlično prepoznaje sve vrste rukopisa i skraćuje vreme potrebno za unos adrese.

Ipak, ono što i dalje najviše fascinira na novim Audijima je virtuelni kokpit, odnosno veliki displej dijagonale 12,3 inča koji se nalazi na mestu instrumenata.

Priznajemo, kada smo prvi put videli ovaj koncept, bili smo skeptični. Jednostavno, nije nam delovalo dovoljno elegantno kao što to mogu da budu kvalitetni analogni instrumenti.

Međutim, u praksi se ispostavilo da je ovakvo rešenje praktičnije i preglednije. Vozač ima mogućnost da odabere kakav prikaz će gledati.
Prtljažnik: 550/1550 l
U principu postoje dve vrste prikaza, sa i bez mape navigacije i one se menjaju preko tastera na volanu. Kod obe varijante osnovni instrumenti brzinomer i obrtomer mogu da se smanje, odnosno povećaju.

Dakle, ukupno imamo četiri kombinacije pregleda. Kada vozite u poznatom području, ne koristite mapu, već birate prikaz gde su najvažniji podaci o vožnji. Kada vam je potrebna mapa, ona može da zauzme ceo displej i tada imate najbolji mogući pregled situacije u nepoznatom području, sa minimalnim skretanjem pogleda sa puta.

Naravno, ko želi može da doplati i za hed-ap displej koji osnovne podatke o sledećem skretanju i trenutnoj brzini reflektuje na vetrobran. Kada smo sve tehnikalije detaljno proučili, shvatamo da je malo toga ostalo za podešavanja u svakodnevnoj vožnji.

Jednom prilagodite kompletan sistem svojim željama i nadalje se bavite samo saobraćajem i putem ispred sebe. Sve ostalo je na automatici, uključujući i treću zonu "klime" za putnike na zadnjem sedištu.

Po želji, vozač može sam da podesi temperaturu pozadi, kao i brzinu i pravce izduvavanja vazduha.
Audi ne bi bio to što jeste da nije poznat po sjajnoj poziciji vozača za volanom i generalno odličnim voznim karakteristikama. Q5 u tom smislu nije nikakav izuzetak, naprotiv.

Sportski karakter do izražaja dolazi na svakom koraku, od načina sedenja pa sve do ponašanja automobila na putu. Iznenadilo nas je da je Audi Q5 po načinu na koji se vozi daleko bliži limuzinama nego terencima.

Volan je vrlo direktan, ogibljenje prilično tvrdo a auto izuzetno stabilan u brzim prolascima kroz krivine, sa vrlo visokim limitom proklizavanja.

Čak i tada je gotovo nemoguće napraviti grešku jer je ESP isprogramiran tako da odlučno reaguje na svako preterivanje koje bi moglo dovesti do opasnosti - istovremeno oduzima snagu motora i koči odgovarajući točak.
U prvom trenutku nam se učinilo da je motor trom uprkos tome što je pod haubom jača verzija dizelaša od 190 "konja".

Kada se startuje, auto je podešen na "komfort" režim vožnje. Prilagođen je optimalnim performansama i uštedi goriva. Međutim, kada se prebaci u "dinamik" režim, motor bukvalno podivlja.

Čak ni skoro dve tone teška karoserija ne predstavlja prepreku za snažna ubrzanja i međuubrzanja.

Pre svega, maksimalni obrtni moment je dostupan u vrlo širokom rasponu obrtaja, a za optimalan radni režim je zaslužan i sjajni "S-tronik" menjač sa sedam brzina. I dalje je među najboljima u klasi kada je u pitanju odabir trenutka promene stepena prenosa.
Sa druge strane, voleli bismo da brže reaguje prilikom prebacivanja iz rikverca u drajv mod i obrnuto.

U start-stop režimu mu je potrebno malo više vremena da bi krenuo pa smo u stresnim situacijama prilikom stani-kreni vožnje isključivali gašenje motora. Po dosta hladnom vremenu i uz mnogo ekstremne gradske vožnje i rada motora na leru, prosek potrošnje nam je iznosio između 8 i 8,5 l/100 km.

Na autoputu Audi Q5 se ponaša kao prava limuzina. Duge neravnine glatko upija, na pravcu je izuzetno stabilan i bez potrebe za sitnim korekcijama upravljačem.

Testirani primerak je bio opremljen sistemom za prevenciju napuštanja saobraćajne trake koji je automatski korigovao volan tako da auto ostane u sredini trake.
Uprkos velikoj čeonoj površini, konstruktori su uspeli da postignu povoljan koeficijent aerodinamike od 0,30 i da šum strujanja vazduha svedu na minimum.

U tome su veliku ulogu imala i akustički specijalno izolovana prednja stakla, kao i smanjen zazor između panela karoserije. Pri 130 km/h Q5 nam je trošio oko osam litara dizela.

Ko voli manuelnu promenu stepena prenosa, na raspolaganju su mu komande smeštene iza volana. Reakcija menjača je vrlo brza, mada nam se nije dopalo što je potrebno držati "plus" ručicu u trajanju od (u vožnji dosta duge) dve do dve i po sekunde kako bi se menjač vratio u automatski mod.
Audi Q5 je pravi porodični automobil. Ima natprosečno prostran prtljažnik koji je povećan u odnosu na prethodnika za deset litara.

Test primerak je imao elektropokretana vrata gepeka, ali bez senzora za otvaranje gestikulacijom, odnosno zamahivanjem nogom ispod zadnjeg branika. Ta opcija se posebno doplaćuje.

Kabina je generalno prostranija nego u Audiju A4, sa mnogo mesta na zadnjim sedištima na kojima vrlo komforno sede i dvometraši.
Dopao nam se i zasečeni sportski volan koji sjajno leži u rukama. Nova ručica menjača sada ima poseban P taster, tako da, ako ne volite da koristite auto-hold funkciju, na semaforu lako možete da odaberete parking mod bez pomeranja vrlo dizajnerske ručice menjača.

Zanimljivih gedžeta i detalja je mnogo, a sve zavisi od vašeg budžeta.

Jedno je sigurno, Q5 obezbeđuje prestiž ali i zadovoljenje tehnomanskih potreba najzagriženijih ljubitelja vrhunskog inženjeringa i najnovijih dostignuća u oblasti auto-industrije.

Cena Audija Q5 2.0 TDI Quattro S-tronic iznosi 44.571 evra sa PDV-om.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Audi Q5 2.0 TDI Quattro S-tronic
zapremina motora 1968 ccm
snaga 140 kW (190 KS) pri 3800-4200 o/min
maks. o. moment 400 Nm pri 1750-3000 o/min
menjač automatizovani, dve lamele, 7 stepeni
pogon na sva četiri točka
dimenzije 4663/1893/1659 mm
međuos. rastojanje 2819 mm
prtljažnik 550/1550 l
rezervoar 65 l
masa 1770 kg
pneumatici 235/55 R19
maks. brzina 218 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 7,9 s
potrošnja (fabrička) 5,4/4,9/5,1 l/100 km
emisija CO2 133 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: