Ekspres test: Opel Adam 1.2 Ecotec Jam

Opel Adam je mali gradski automobil pun karaktera. Sa dosta prostora za personalizaciju idealan je za ljude od stila koji žele unikatni automobil, koji će u potpunosti odgovarati njihovim željama i potrebama.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 23.12.2017.

07:15

Ekspres test: Opel Adam 1.2 Ecotec Jam

Izvor - Auto magazin TestTeam

Lajfstajl automobili stvoreni su da maksimalno "uđu pod kožu" svojim vlasnicima i istovremeno svima istaknu njihov životni stil.

U doba kada preko društvenih mreža možemo da zavirimo u svaki kutak života (onih koji to žele da prikažu) ovakav automobil je jednostavno potreba.
Opel Adam 1.2 Ecotec: zapremina 1229 ccm; snaga 51 kW (70 KS) pri 5600 o/min; maks. o. mom. 115 Nm pri 4000 o/min
Naravno, dizajn, luksuz i personalizacija nikada nisu i ne treba da budu jeftini, tako da ne treba čuditi što u cenovnicima mali Adam košta više od, recimo Corse.

Ipak, Opel je pripremio akcijsku cenu za verziju sa opremom "džem" (jam) i benzinskim motorom od 1.2 litra sa 70 ks. Sada ovakav Adam možete nabaviti za 11.580 evra, što je poprilična ušteda u odnosu na redovni cenovnik.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3700/1805/1485 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2310 mm
Hečbek A segmenta je vrlo ubedljivo i kvalitetno napravljen, sa pojedinim materijalima koji spadaju u limuzine D segmenta, mnoštvo dizajnerskih detalja koji služe da vas izdvoje od ostalih "smrtnika" u saobraćaju, ali i da vama uvesele boravak u kabini.

No, krenimo redom.
Sa međuosovinskim rastojanjem od 2,3 metra, spada među manje automobile u klasi. Vrata su vrlo dugačka i široko se otvaraju, tako da je omogućen lak ulazak u automobil.

Putnici na zadnjoj klupi neće morati da se pomuče dok ulaze zahvaljujući "katapult" prednjim sedištima koja ostavljaju dovoljno prostora.
Osećaj prostranosti dolazi pre svega zbog visine kabine i velikog vetrobrana koji je izraženo nagnut. Tek onda shvatate da je kabina vrlo široka, tako da u automobil mogu da se smeste i korpulentni ljudi.

Slična je priča i sa prostorom na zadnjoj klupi. Ako se vozač i saputnik pomere napred, ostaće dovoljno mesta za kraću vožnju dva odrasla putnika.

Oblik karoserije obezbedio je i dovoljnu unutrašnju visinu, tako da ljudi prosečne građe na zadnjoj klupi mogu da se smeste sasvim komforno.
U skladu sa dimenzijama karoserije, prtljažnik je skroman, ima zapreminu od 170 litara, što znači da je dovoljan za lagani šoping.

Ako vam zatreba više mesta, obaranjem zadnje klupe oslobodićete 665 litara korisnog prostora.
Prtljažnik: 170/665 l
Uz kratko međuosovinsko rastojanje, ovaj automobilčić je kao poručen za vijuganje.

Iako se karoserija malo naginje, automobil munjevito menja pravac i vrlo spremno i precizno prati komande upravljača.

Adam je dobro izbalansiran, pa na granici prijanjanja auto blago iskliza sa sva četiri točka, bez naglih reakcija.
Upravljač ima oko dva kruga od jedne do druge krajnje tačke i vrlo je direktan. Servo pojačivač u "siti" modu je jak, tako da je upravljač toliko lak da se može bukvalno obrtati malim prstom, švo je idealno za gradsku gužvu.

Voleli bismo da je ogibljenje za nijansu mekše i da bolje upija udarne rupe i uzastopne neravnine. Ovako po našem kolovozu mali Opel ume da se trza i skakuće. Stari dobri benzinac od 1.2 litra, snage 70 "konja" je najskromniji u ponudi.

Dovoljno je elastičan za vožnju po gradu, čak i kada je auto natovaren, dok je za iole dobre performanse na otvorenom drumu potrebno držati pun gas i terati motor u visoke obrtaje.
Iznenađujuće, motor vam se neće osvetiti velikom potrošnjom. Prosek na našem testu iznosio je 7,1 litar benzina, uz napomenu da je veći deo testa automobil proveo u gradskoj vožnji.

Na otvorenom putu potrošnja pada na 5,5 litara, pri konstantnih 120 km/h, Adam troši 6,3 litra, dok u gradu potrošnja varira između 6,8 i osam litara.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Adam 1.2 Ecotec Jam
zapremina motora 1229 ccm
snaga 51 kW (70 KS) pri 5600 o/min
maks. obrtni moment 115 Nm pri 4000
menjač manuelni, petobrzinski
dimenzije 3700/1805/1485 mm
međuosovinsko rastojanje 2310 mm
prtljažnik 170/665 l
rezervoar 38 l
masa 1086 kg
pneumatici 195/55 R16
maks. brzina 165 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 14,9 s
potrošnja (fabrička) 4,3/5,3/7,2 l/100 km
emisija CO2 125 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: