Test: Volkswagen Golf Van Trendline 1.2 TSI

Porše SCG omogućio je pravnim licima da kupe VW Golf za 14.990 evra sa PDV-om, uz nadoknadu od 600 evra za konverziju u teretno vozilo. Uz odbitak PDV-a, cena ovakvog Golfa postaje još povoljnija – 12.990 evra.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

10:56

Test: Volkswagen Golf Van Trendline 1.2 TSI
VW Golf Van Trendline 1.2 TSI: zapremina 1197 ccm; snaga 63 kW (86 KS) pri 4300-5300 o/min; maks. o. mom. 160 Nm pri 1400-3500 Nm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Volkswagen Golf je već duže vreme jedan od najpovoljnijih modela u klasi, kada se uzmu obzir oprema i cena. Putnička verzija sa bogatim osnovnim Trendline paketom opreme na akciji košta 14.990 evra sa PDV-om za keš, odnosno hiljadu evra manje ukoliko se kupovina finansira preko Porše mobilitija.

Odličan odnos uloženog i dobijenog naveo je mnoga pravna lica da u svom voznom parku imaju baš ovaj model.

Upravo zbog toga, kompanija Porše SCG je odlučila da klijentima ponudi Van verziju Golfa, koja se registruje kao teretno vozilo. Prepravka se obavlja u Srbiji, na automobilima koja su u našu zemlju stigli kao putnički.

Uz nadoknadu od 600 evra, vrši se prepravka u teretno vozilo uz koju se dobija i atest, tako da kupac nema nikakvih dodatnih obaveza po tom pitanju. U saobraćajnoj dozvoli je upisana bruto dozvoljena masa od 1720 kilograma, dok je masa praznog vozila 1190. To znači da je nosivost 530 kilograma, mada je atest nadgradnje izvršen za opterećenje od 400 kilograma.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4255/1799/1452 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2637 mm
Prepravke su izvedene vrlo pažljivo, u smislu da nisu skidani tapacirunzi zadnjih vrata, a ona se regularno otvaraju. Takođe, sve je urađeno tako da na bilo koji način nije narušena unutrašnjost kabine, bar ne vidljivo, nekakvim bušenjem ili sečenjem.

Nezvanično, saznali smo da su svi oni koji su do sada kupili Golf Van, uz automobil dobili i sve ono što je izvađeno iz njega. Praktično, dobijate kompletan Golf koji bez PDV-a košta 12.990 evra, što je vrlo zanimljiva opcija za pravna lica.

Sama nadgradnja je urađena vrlo kvalitetno. Očigledno je da nije baš dizajnirana u fabrici ali je sve izuzetno čvrsto i dugotrajno. Struktura je napravljena od čeličnih profila, sa čeličnom mrežom koja razdvaja putnički od teretnog prostora.

Ostavljeno je više nego dovoljno mesta, tako da bez problema i vrlo visoke osobe mogu da nađu udoban položaj pomerajući sedište i naslon unazad. Sticajem okolnosti, između zaštitne mreže i sedišta (tamo gde bi trebalo da budu noge putnika na zadnjem sedištu) je formiran veliki koristan prostor gde možete da odložite lične stvari, torbe i slično, sa dosta više mesta nego u klasičnim pikapovima.
Pod tovarnog prostora je napravljen od medijapana i prekriven je kvalitetnom "pireli" gumom koja je ipak mogla da bude pažljivije skrojena. Tu su i alke koje omogućavaju bezbedno pričvršćivanje tereta. Pristup je omogućen ne samo kroz vrata prtljažnika, već i kroz zadnja bočna vrata, s obzirom da konstrukcija ne ometa previše utovar robe.

Očekivali smo da će se tokom vožnje čuti razni zvuci koji dopiru od konstrukcije nadgradnje, međutim, ništa od toga se nije desilo. Sve je kvalitetno konstruisano i ugrađeno, tako da ni vožnja po lošem putu ne izaziva nepredviđene zvuke.

Interesantno je da uopšte nije povećan nivo buke u kabini zbog odsustva zadnjih sedišta. Fabrička zvučna izolacija je očigledno dobro izvedena, tako da se teretni Golf vozi sa jednakim komforom kao i putnički.
Zašto je Golf toliko specifičan i poseban pisali smo u brojnim testovima u prethodnim brojevima Auto magazina. Ovde ćemo navesti samo najbitnije specifičnosti po kojima se ovaj auto razlikuje u odnosu na druge modele u klasi.

Počećemo od mana. Jednostavno, mana mu je to što je "Golf" i što na našim prostorima ima drugačiju reputaciju nego u razvijenim evropskim zemljama. Na Zapadu je sinonim za automobil koji voze dobrostojeći ljudi iz srednjeg staleža, koji cene njegovu konzervativnost i to što iz generacije u generaciju znaju šta će dobiti za svoj novac– dobiće Golf. Automobil koji se odlikuje najboljim inženjeringom i kvalitetom materijala u klasi.

Sve to ima svoju cenu, pa je u zemljama Zapadne Evrope ne samo najprodavaniji, već i najskuplji. Na svu sreću, kod nas je jeftiniji nego bilo gde drugde tako da, uzimajući u obzir vrlo bogat paket osnovne opreme, predstavlja i jednu od najpovoljnijih ponuda na našem tržištu.
Standard su automatska dvozonska "klima", električna ručna kočnica, veoma kvalitetno ozvučenje sa osam zvučnika i displejem osetljivim na dodir, maglenke, koža na volanu i ručici menjača, sva četiri automatska podizača prozora, naslon za ruke…

Iako kabina deluje svedeno i jednostavno, stručnjaci za ergonomiju su odlično uradili svoj posao. Sve komande se koriste intuitivno i bez nelogičnosti. Kvalitet materijala je na visokom nivou, sa vrlo malo površina prekrivenih tvrdom plastikom. Tapacirunzi u vratima su obloženi sunđerastom tkaninom i mekom plastikom ispod donje ivice prozora.

Svi prekidači, iako tradicionalnog dizajna, stavljaju do znanja da je kvalitet završne obrade i najmanje sitnice za poštovanje. Golf je jedini model u klasi kod kog su pregrade u vratima obložene plišem.
Ipak, najbolje od svega je način na koji se sedi za volanom i kako se auto vozi. Položaj tela vozača je potpuno prirodan - može da se sedi nisko, sa ispruženim nogama. Kvačilo je mekano, a ručica menjača tradicionalno precizna sa kratkim hodovima.

Servo asistencija volana nije ni prejaka ni preslaba, već taman kako treba. Preciznost i usklađenost komandi je svakako nešto što ostavlja najsnažniji utisak, kao i odziv motora. To što se pod haubom nalazi najslabija verzija 1.2 TSI motora od 86 "konja", ne treba da vas brine. Auto je dovoljno snažan za tečnu svakodnevnu, pa i žustru vožnju.

Motor je više nego specifičan po tome što maksimalnu snagu postiže već pri izuzetno niskih 4.300 o/min, pa sve do 5.300 obrtaja. Sa druge strane, maksimalni obrtni moment postiže pri samo 1.400 obrtaja, što je niže nego kod savremenih dizelaša.
Sve to znači da se automobil vozi sa velikom lakoćom, bez opterećenja motora i potrebom da se zalazi u visoke obrtaje. Štaviše, trenutno reaguje na komandu gasa, bez obzira u kom ste stepenu prenosa i na kojim obrtajima. Baš zbog te elastičnosti, uz ovaj motor se ugrađuje petostepeni menjač sa vrlo dugim prenosnim odnosima. Dakle, ne radi se o uštedi i staroj tehnologiji, već o manjem opterećenju vozača sa manje "šaltanja".

Koliko je peta duga govori i podatak da se pri 130 km/h "vrti" na svega 2.800 obrtaja i tom prilikom troši između 5,5 i 7,0 l/100 km. Mi smo test završili sa prosečnih 6,8 l/100 km, uglavnom gradske vožnje na kratkim relacijama, najčešće bez dostizanja radne temperature motora.
Golf je inače poznat po meko podešenom ogibljenju, pa je tako i u ovom slučaju. Dobro upija kratke i uzastopne neravnine, pa čak i udarne rupe ne predstavljaju problem. Zbog svega toga spada među udobnije automobile u klasi, što je prilično bitno ako imate nameru da prevozite osetljiviji a lagan teret. Ovakav potez kompanije Porše SCG da putnički model transformiše u lako dostavno vozilo nastao je kao rezultat tražnje kupaca za baš takvim vozilom.

Iako se trenutno konvertuju akcijski modeli zbog povoljne cene, pretpostavljamo da nije problem poručiti i Golf sa nekim drugim paketom opreme i motorom. U tom slučaju će cena svakako biti veća. Zamislite samo, Golf GTI prepakovan u ven. Na firmu, bez PDV-a…

Može i dizel

Osim sa 1.2 benzincem snage 86 "konja", Golf Van može da se kupi i sa dizelašem, koji je takođe na akciji u putničkoj verziji. Konvertovan u Van, model 1.6 TDI sa motorom snage 90 KS ima u startu za dve hiljade evra veću cenu u odnosu na benzinca, odnosno košta 16.990 evra sa PDV-om, plus 600 evra za konverziju u teretno vozilo.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
VW Golf Van Trendline 1.2 TSI
motor 4 cilindra
zapremina 1197 ccm
snaga 63 kW (86 KS) pri 4300-5300 o/min
maks. obrtni moment 160 Nm pri 1400-3500 Nm
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4255/1799/1452 mm
međuos. rastojanje 2637 mm
rezervoar 50 l
pneumatici 195/65 R 15
maks. brzina 179 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,9 s
potrošnja (fabrička) 4,2/4,9/6,1 l/100 km
emisija CO2 113 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: