Test: Škoda Rapid 1.6 TDI Ambition

Gotovo svi modeli Škode su ispred konkurencije kada je u pitanju ponuda unutrašnjeg prostora. Rapid može da se pohvali zadnjim sedištima i prtljažnikom koji su na nivou nekih limuzina D segmenta.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 11.11.2016.

17:00

Test: Škoda Rapid 1.6 TDI Ambition

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Kategorizacija Škodinih modela može poprilično da zbuni, pa tako mnogi Octaviu svrstavaju u D segment, odnosno srednju klasu. Slična je situacija i sa manjim Rapidom, ali i Superbom. Svi oni nude više prostora u kabini u odnosu na svoje konkurente, pa se s pravom može dodati "plus" uz klasu koju pripadaju.

Stoga, Rapid pripada "B plus" segmentu, s obzirom da je konstruisan na mehaničkoj platformi modela Fabia. Za potrebe kupaca automobil je produžen, i to ne samo na prepustima (prednji i zadnji delovi karoserije) već je duže i međuosovinsko rastojanje.
Škoda Rapid 1.6 TDI: zapremina 1.596 ccm; snaga 85 W (115 KS) pri 3.500 o/min; maks. o. mom. 250 Nm pri 1.500-3.000 o/min
Sa ukupno 2.602 mm, razmak između prednje i zadnje osovine je gotovo na nivou klase iznad, odnosno C segmenta. Poređenja radi, Audi A3 sa 5 vrata ima tek za 34 milimetra duže međuosovinsko rastojanje.

Ipak, očigledno je da je ovo auto niže klase po mnogim parametrima, među kojima je širina kabine ali i vrsta materijala za oblaganje unutrašnjosti. Suština je bila da se postignu određene uštede zahvaljujući kojima će auto u pogledu cene biti prihvatljiviji kupcima, a da se istovremeno ne odreknu najboljeg mogućeg inženjeringa koji je obezbeđen pod okriljem VW koncerna.

Uz sve to dolazi i povećanje prostora, tako da se Škode generalno nameću kao automobili koji uvek nude više.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4.483/1.706/1.461 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2.602 mm
Rapid i nije tako nov model na tržištu, ali i dalje nema konkurenciju u svojoj klasi. U ponudi je još i Spaceback varijanta, koja je nešto između karavana i hečbeka.

Zbog svog dizajna je prihvatljivija kupcima koji cene estetiku, ali usput nudi manje prostora u prtljažniku u odnosu na klasičan Rapid.

Čak i tako smanjen, gepek Spacebacka je daleko veći od proseka klase. O prostoru za kolena putnika na zadnjim sedištima da i ne govorimo. Ipak, vratimo se našoj limuzini sa takozvanim "liftback" oblikom karoserije (sa 5. vratima prtljažnika).
Auto nas je u pogledu prostora fascinirao još pre tri godine kada smo ga testirali sa, tada aktuelnim, 1.2 atmosferskim trocilindarskim benzincem. Taj motor je zbog rigoroznih Euro 6 normi otišao u istoriju a umesto njega najslabiji model je opremljen 1.2 četvorocilindarskim turbo benzincem sa 90 "konja". Zbog toga Rapid sada ima cenu od 11.460 evra sa PDV-om i u ovom trenutku je među automobilima koji nude najviše prostora i moderne tehnike za taj novac.

Ipak, mi smo se odlučili da testiramo varijantu sa 1.6 TDI motorom, u najnovijoj Euro 6 verziji, sa 115 konjskih snaga. Razlog je, takođe povoljna cena, koja je tokom akcije niža za skoro dve hiljade evra u odnosu na redovnu. Tako Škoda Rapid 1.6 TDI može da se nabavi već za 13.860 evra, što je svrstava i među najpovoljnije ponude dizelaša na našem tržištu.
Ovaj motor je namenjen ne samo onima koji prelaze dosta kilometara, već i onima koji cene sjajne performanse uz veoma nisku potrošnju.

Najnovija generacija je, osim povećanja snage od deset "konja", donela još uglađeniji rad, manju turbo rupu i generalno bolje vozne karakteristike. To što je menjač petostepeni nikako ne znači uštedu. Štedelo se na opremi i plastici kabine, ali ne i na tehnici.

Naime, prenosni odnos petog stepena prenosa je duži nego šestog kod mnogih dizelaša. Drugim rečima, brzine su vrlo duge i potrebno je privikavanje. Tamo gde inače vozite četvrtom neke druge automobile, Rapid 1.6 TDI vozite trećom. U praksi to dovodi do velikog rasterećenja vozača time što se manje bavi promenom brzina.
Sve to je omogućio izuzetno elastičan motor, koji nema problem da povuče ni od hiljadu obrtaja. Međuubrzanja su veoma snažna, tako da će iznenaditi i one sportski orijentisane vozače.

Po gradu i na magistrali ima više nego dovoljno snage za bezbedna preticanja. Manjak "konja" se oseća tek pri brzinama od 130 km/h, kada su međuubrzanja sporija ali i dalje dovoljno snažna da se Rapid ne može nazvati tromim i sporim.
Ovaj motor je uvek bio poznat po svojoj štedljivosti. Euro 6 standard je doneo mnoga poboljšanja, pre svega u vezi sa ekologijom. Emisija ugljen-dioksida je na nivou automobila sa hibridnim pogonom.

Putni računar nam je pokazivao prosek od 5,6 l/100 km po gradu, a otprilike toliko je trošio i pri 130 km/h. S obzirom da smo testirali potpuno nov primerak, očekujemo da ta cifra u praksi, u kasnijoj eksploataciji, bude još i manja.
Prtljažnik: 550 l
Ono što najviše fascinira je činjenica da dobijate nešto po čemu su poznati svi automobili VW grupacije – kvalitet konstrukcije i završne obrade. Na Rapidu je sve precizno do najsitnijih detalja, počevši od konzervativnih i tradicionalnih prekidača i tastera, pa sve do nožnih komandi, usklađenosti kvačila i motora, ručice menjača i otvaranja i zatvaranja vrata.

Utisak doživljenog kvaliteta jedino kvari obilje tvrde plastike i izostanak tkanine u tapacirungu vrata.
S obzirom na mehaničku platformu na kojoj je konstruisan, Rapid ima izrazito meko podešeno ogibljenje.

Vožnja je zbog toga prijatna čak i po lošim putevima a jedino što se javlja kao konsekvenca takve mekoće je blago ljuljanje karoserije prilikom zaustavljanja, koje nikako ne ugrožava bezbednost u krivinama.
Iako je zamišljen kao niskobudžetni auto za kupce plićeg džepa koji imaju potrebu za obiljem prostora, Rapid je dobro prihvaćen i na tržištima Zapadne Evrope. Tamo često viđamo verzije sa bež enterijerom, sa dosta bogatijom opremom ali i daleko višom cenom.

Očigledno su "liftback" oblik karoserije i dokazan kvalitet obezbedili prostor na tržištu gde mali sedani B segmenta drugih brendova nemaju šta da traže.

Kod nas je oprema skromnija, ali sadrži sve što je neophodno za bezbednu i komfornu vožnju. Škoda Rapid 1.6 TDI Ambition košta 15.600 evra sa PDV-om.

Dva broja duži

Strategija brenda Škoda je takva da, ako se štedi, štedi se na onome što je najmanje bitno u vožnji. A to je plastika. Komandna tabla jeste tvrda na dodir, ali se sa druge strane dobija ono najbolje - veoma kvalitetna mehanika i prostranost.

Položaj vozača za volanom je na najvišem nivou. Sedi se potpuno prirodno i opušteno kao i u drugim modelima VW koncerna. Volan se dosta izvlači po dubini, a sve komande su vrlo meke i precizne.

Udobno sede i ostali putnici, pogotovo oni pozadi, čiji je naslon komforno zavaljen. Ako se sedi iza vozača prosečne visine, pozadi mogu čak i da se prekrste noge. Posebna priča je prtljažnik, koji je ubedljivo najveći ne samo u klasi, već je sa zapreminom od 550 litara nadmašio mnoge, daleko veće karavane.

Drugim rečima, Rapid u pogledu prtljažnika i mesta za kolena može da se meri čak i sa nekim automobilima D segmenta.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Škoda Rapid 1.6 TDI Ambition
zapremina motora 1.596 ccm
snaga 85 W (115 KS) pri 3500 o/min
maks. obrtni moment 250 Nm pri 1500-3000 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4483/1706/1461 mm
međuos. rastojanje 2602 mm
prtljažnik 550 l
rezervoar 55 l
masa 1280 kg
pneumatici 185/65 R 15
maks. brzina 201 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s
potrošnja (fabrička) 3,2/3,7/4,4 l/100 km
emisija CO2 97 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: