Kratka vožnja: Opel Adam Rocks

Muški i ženski pogled na automobile vrlo često se razlikuju. Dok muškarci više pažnje posvećuju tehničkim detaljima, ženama je bitnija estetska strana. Da li je tako i u slučaju Adama Rocks?

Automobili

Izvor: B92

Subota, 05.11.2016.

14:26

Kratka vožnja: Opel Adam Rocks
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3.747/1.720/1.493 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2.311 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Vozeći Adam Rocks ulicama Beograda, primetili smo da kod većine muškaraca zapravo preovlađuje ženski način razmišljanja kada je u pitanju estetika ovog automobila.

Poslednji put muškarci su se ovoliko okretali za jednim test automobilom 2002. godine, kada smo vozili tada tek predstavljeni Audi A8 druge generacije. Sada se to ponovo dešava sa modelom Adam Rocks.
Opel Adam Rocks: zapremina 999 ccm; snaga 85 kW (115 KS) pri 5.200 o/min; maks. o. mom. 170 Nm pri 1.800-4.500 o/min
Opel je zaista ispunio cilj. Pre nekoliko godina napravio je "lajfstajl", pa čak i premijum automobil - Adam, koji je namenjen svima onima koji žele da uživaju u kvalitetu ali i da na neki način istaknu svoj društveni, odnosno "modni" status.

U međuvremenu, pokazalo se da uvek ima bolje od dobrog, a u slučaju Adama to je Adam Rocks. Ova verzija je još interesantnija zbog novih karakteristika.

Na prvom mestu, tu je "ofroud" izgled koji je neka vrsta omaža svim SUV modelima. Ne krije se da ovo nije nikakav terenac, već auto koji pleni svojim stilom. Za to su se, između ostalog, pobrinule atraktivne felne prečnika 18 inča koje se nalaze na svim promotivnim fotografijama, pa i na ovom test primerku.
Serijski se - u baznoj verziji Adama Rocks - zapravo isporučuju aluminijumske "šesnaestice" ali i obavezni pokretni panoramski platneni krov koji je dobrim delom zaslužan za atraktivan imidž automobila.

Naravno, tu su i svi "ofroud" detalji u vidu plastičnih lajsni na rubovima točkova i specijalni branici koji asociraju na terence. Sve to je standard čak i u najjeftinijoj verziji sa 1.2 benzincem sa 70 "konja". Time je Adam Rocks postao praktično najjeftiniji - ne baš kabriolet - ali auto sa otvorenim platnenim krovom na našem tržištu.
Opel je ovaj model opremio i novim trocilindarskim turbo benzincem zapremine 1.0 litar. U prodaji su dve verzije u pogledu nivoa snage, sa 90 i 115 ks. Mi smo imali zadovoljstvo da testiramo jaču verziju, s obzirom da je Opel Srbija ovaj test primerak nakrcala do maksimuma, ne samo u pogledu motora već i kada je u pitanju oprema.

Generalno, nije lako snaći se na vrlo dugom spisku opreme. S obzirom da je ovo lajfstajl automobil, kombinacija je bezbroj, ne samo tehničkih dodataka koji direktno utiču na komfor i bezbednost već i kada su u pitanju boje.

Kombinacija krem spoljašnjosti i svetlo braon unutrašnjosti je pun pogodak i definitivno je izazivala oduševljenje svih koje smo provozali ili ljudi koji su jednostavno prišli da pogledaju auto. Ovakva boja unutrašnjosti nije dostupna na standardnom Adamu, već samo u Rocks verziji.
Primerak koji smo testirali već je imao nekih desetak hiljada kilometara i moramo da priznamo da nismo primetili da se svetle presvlake brzo prljaju. Jedino što u ovoj verziji ne može da se poruči je "zvezdano nebo", koje je inače vrlo zanimljiva opcija na običnom Adamu.

Ovde zbog platnenog pokretnog krova nije bila moguća instalacija mnoštva sitnih LED elemenata koje noću izgledaju kao da vozite pod vedrim nebom. A i zašto bi, kad jednim klikom na taster, smeštenim uz unutrašnje osvetljenje, za nekoliko sekundi dobijate pravo nebo.

Vožnja sa otvorenim krovom pruža ogromno zadovoljstvo. Prekidač za otvaranje i zatvaranje krova ima nekoliko položaja, tako da po želji možete da podešavate stepen otvorenosti platna. Najprijatnije je voziti do nekih 80 km/h, mada turbulencija ne smeta ni iznad te brzine.
Prtljažnik: 170 l
Međutim, još veće zadovoljstvo predstavljaju vozne karakteristike. Novi motor je zaista sjajan, tako da će oduševiti i one najzahtevnije vozače u pogledu performansi.

Naravno, ovo nije Astra OPC ali je auto veoma zabavan za svakodnevnu vožnju po gradu. Konstruktori su uspeli da postignu veliku elastičnost i pri vrlo niskim obrtajima a maksimalni obrtni moment je dostupan pri dizelaških 1.800 pa sve do 4.500 obrtaja.

U praksi to znači da je odziv na papučicu gasa trenutan a snaga ne nedostaje i pri visokim putnim brzinama, tako da bez problema možete da se upustite i u dužu vožnju autoputem.
Pri 130 km/h Adam Rocks troši oko 6,5 l/100 km benzina i "vrti" se na oko tri hiljade obrtaja. Auto smo gotovo stalno vozili sa uključenim klima uređajem, tako da je prosek po gradu iznosio oko sedam litara. Bez "klime", prosek bez problema može da padne i za litar.

Osim toga, veoma nam se dopalo ponašanje automobila u vožnji. Zahvaljujući "osamnaesticama", Adam Rocks skreće kao po šinama, bez izraženog naginjanja.
Može se reći da je ovo pravi fensi karting u kome se i sedi sportski. Naime, volan je postavljen gotovo kao u trkačkim automobilima. To nimalo ne smeta, već na neki način tera vozača da sedi pravilno i omogućava bolju kontrolu automobila.

Uz direktno upravljanje i relativno meko podešeno ali inteligentno ogibljenje, koje dobro upija sitne neravnine ali ne naginje auto u krivinama, očigledno je da je u konstruisanje ovog automobila uložen veliki trud.
O ceni u slučaju automobila marke Opel je teško pričati. Fiksne su samo akcijske cene a za sve druge modele treba pozvati nekoliko prodavaca i odabrati najbolju ponudu. U odnosu na redovne cene iz cenovnika, možete da dobijete popust do nekoliko hiljada evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Opel Adam Rocks
motor 3 cilindra, turbo
zapremina 999 ccm
snaga 85 kW (115 KS) pri 5.200 o/min
maks. obrtni moment 170 Nm pri 1.800-4.500 o/min
menjač 6 stepeni, manuelni
dimenzije (d/š/v) 3.747/1.720/1.493 mm
međuos. rastojanje 2.311 mm
prtljažnik 170 l
rezervoar 35 l
masa 1.156 kg
pneumatici 225/35 ZR 18
maks. brzina 196 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,9 s
potrošnja 4,4/5,1/6,3 l/100 km
emisija CO2 119 g/km (Euro 6)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: