Test motocikla: BMW S 1000R

Bavarska fabrika predstavila je svoj prvi "nejkid", a njihovi ozbiljni planovi za osvajanje ovog tržišta su jasni - motor ima 160 konjskih snaga!

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

14:00

Test motocikla: BMW S 1000R

Tekst - Nela Tasić; Izvor - Auto Magazin

Par godina nakon što je predstavljen prvi supersportski dvotočkaš, BMW je prikazao i takozvani "nejkid" (naked) motocikl iste zapremine. Oprobani recept - uzmeš sportistu, pobacaš plastiku i ukrotiš motor, odavno funkcioniše, ali tržište uvek željno iščekuje još.

Konstruktori su se ozbiljno pozabavili ovim motorom, izmenili mu geometriju, a termin "ukroćen" za S 1000R nikako ne može da se koristi. Ovaj motor, sa svojih 160 ks jednostavno, "puca" od snage.
Ali da krenemo od početka. Glavni dizajner, Rus Jevgenij Žukov, svoj rad je okarakterisao kao funkcionalan. Iskreno, kada smo motor videli to definitivno nije bio opis koji bi nam pao na pamet.

Motocikl izgleda najblaže rečeno veoma upečatljivo. Nismo sigurni da bi tako snažan utisak ostavio i da je neke druge boje, ali jarko crvena je pun pogodak. Testirali smo mnogo dvotočkaša i često nam se dešavalo da nas zaustavljaju, zapitkuju, gledaju motor, ali ovo je bio prvi put da traže da se fotografišu sa njim.
Različite generacije i profili ljudi, bajkeri i obični smrtnici – svima se dopao na prvi pogled. Poverovaćemo Žukovu da je svaka forma i linija tu baš samo iz potrebe, radi bolje udobnije i lakše vožnje.

Onda okrenusmo ključ u bravi. Do nas je dopreo nemiran, nervozan zvuk. Prva pomisao je bila da je hladan, zatim da je razlog to sto je prešao jedva nekoliko metara. Ali, on u stvari tako radi, kao da hoće da iskoči iz sopstvene kože. Sa ovim motorom nećete moći nikome da se prišunjate kao što biste mogli sa nekom Hondom, na primer.
Motor za S 1000R preuzet je od supersportiste S 1000RR. Radna zapremina je ostala ista, 999 ccm, ali je snaga umanjena na 160 KS, međutim više snage je dostupno na nižim obrtajima nego što je to slučaj sa supesportistom, koji smo imali prilike da testiramo pre tri godine.

Iako poseduje trkački ABS, ASC (Automatic Stability Control) i opcioni DDC (Dynamic Damping Control) ovo ipak nije motor za početnike. Ne zato što je težak za vožnju ili nešto slično, razlog je što vas jednostavno tera da ga vozite "odšrafljene" ručice gasa. Pri tom i ABS i ASC se mogu isključiti tokom vožnje samo pritiskom na taster.
Testirani primerak ima četiri moda vožnje, dok standardna verzija ima dva: "roud" za suvi put i "rejn" za kišu, kada se snaga smanjuje na 136 ks, a odziv na komandu ručice gasa je nešto sporiji.

Mi smo na raspolaganju imali i "dinamik" i "dinamik pro" modove koji dolaze sa sportskim paketom, u kom je i DDC, koji se takođe može podesiti u tri nivoa – "mekano", "normalno" i "tvrdo".

Razlike su uočljive, ali nisu tako izražene kao na putnim BMW motorima. Da li se isplati doplatiti 1.700 evra za sport paket? O da!
Ergonomija je takođe poboljšana u odnosu na RR, a ako doplatite za tempomat, duga putovanja nećete ni osetiti. Uvek se na "nejkidima" žalimo na suvozačevo sedište, odnosno na njegov položaj i udaljenost od rezervoara. Ovde je to bolje rešeno nešto zaobljenijim i bližim rezervoarom na koji se ruke lakše mogu osloniti.
BMW S 1000R se veoma lako vozi. Ukupna masa od 207 kilograma se ne oseća najpre zbog mnogo raspoložive snage, koja se u gradskim uslovima vožnje može pokazati kao preko potrebna.

Motocikl je vrlo upravljiv i sa lakoćom odgovara na nagle promene pravca. Sve eventualne greške vozača, elektronika ispravlja tako da je ovo motor koji zaista uliva poverenje.
Jednako neutralno se ponaša u vožnji po uskim gradskim ulicama i na autoputu, a ako bilo šta može da mu se zameri, to je nešto veća potrošnja goriva od proseka klase. Ali kod ovog motora nije cilj krajnja brzina, već koliko brzo možete postići željenu brzinu.

Ako sebi priuštite BMW S 1000R, možete da se oprostite od posla i porodice, jer nećete izdržati da dugo budete van njegovog sedišta.

Pregršt opreme

Testirani model bio je opremljen LED svetlima i "kvik šifterom" odnosno sistemom koji, kao na trkačkim motorima, omogućava promenu brzine iz niže ka višoj, bez korišćenja kvačila. Ali to je samo deo što čini poprilično dug spisak opreme.

U ponudi je mnoštvo dodatne elektronike, niz detalja od ugljeničkih vlakana, od blatobrana, štitnika lanca, delova rezervoara...

Motocikl možete opremiti i Akrapovič izduvnim sistemom, opcionim sedištem, velikim vetrobranom, odbojnicima, tank torbom i torbama za rep motora. Spisak može biti dug onoliko koliko vam je džep dubok.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
BMW S 1000R
Motor: četvorocilindarski, četvorotaktni, vodeno hlađeni,
Zapremina: 999 ccm
Snaga: 160 KS pri 11.000 o/min
Maks. obrtni mom: 112 Nm pri 9.250 o/min
Menjač: manuelni, šestostepeni
Dimenzije: 2057/845/1228 mm
Visina sedišta: 814 mm
Masa: 207 kg
Pneumatici: 120/70 R17 napred, 190/55 R17 nazad
Kočnice: dvostruki plivajući disk 320 mm sa radijalnim četvoroklipnim čeljustima napred, plivajući disk 220 mm sa jednoklipnim čeljustima nazad

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: