Prva vožnja: Opel Zafira (redizajn)

Ako se za neki automobil može reći da je u vrhu liste idealnih porodičnih vozila, to je svakako Zafira. Veliki Opelov MPV je osvežen a mi smo imali ekskluzivnu priliku da se iz prve ruke upoznamo sa izmenama i novim sadržajima, i da provozamo najatraktivnije verzije.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2016.

09:04

Prva vožnja: Opel Zafira (redizajn)

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Opel već tradicionalno za promotivne vožnje svojih novih modela bira idilične rute oko Frankfurta a ovaj put domaćini su nas ugostili u postojbini čuvenog Rajnskog rizlinga.

Deonice autoputa bez ograničenja brzine i lokalni putevi idealna su prilika da se upoznamo sa redizajniranom Zafirom.
Na kratkoj prezentaciji stručnjaci nemačkog proizvođača upoznali su nas sa izmenama i strategijom velikog MPV-ja.

Iako se neki konkurenti povlače iz ove kategorije vozila, Opel je rešio da primeni suprotnu strategiju. Tačno je da SUV vozila uzimaju sve više maha na tržištu Zapadne Evrope, ali se istovremeno pokazalo da ljubitelji MPV modela ne odustaju od natrposečnog komfora koju pruža ova klasa.

Sa druge strane, Zafira je inicijalno toliko bila napredna u pogledu konstrukcije da osim izmena u spoljašnjem izgledu nije bilo potrebe da se auto drastično menja.
Panoramski pogled iz kabine
Jednostavno, konkurenata ovom automobilu nema baš mnogo a i njihova ponuda je takva da se Opel ne plaši. U tom smislu su zadržani i postojeći motori a svi oni ispunjavaju Euro 6 standarde i definitivno imaju šta da pokažu.

Za novinarsku prezentaciju domaćini su nam pripremili najjaču dizel i najjaču benzinsku verziju, sa vrlo visokim paketima opreme. Za početak, odabrali smo turbo benzinca zapremine 1.6 litara sa 200 "konja", koji se ugrađuje i u novu Astru K.

Potpuno odsustvo vibracija i buke, uz unutrašnjost koja pre dolikuje dnevnoj sobi sa ogromnim staklenim površinama nego automobilu, dobar su preduslov za krajnje relaksirajuću vožnju.
Primerak koji smo odabrali je opremljen specijalnim vetrobranskim staklom koje seže skoro do glava putnika, tako da je osećaj prostranosti još izraženiji. Ako vam baš smeta sunce, dobar deo krova kao roletnu možete rukom da "navučete" do uobičajene pozicije.

Odmah smo primetili poboljšan kvalitet završne obrade, koji je sada na nivou nove Astre. Drugim rečima, materijali i izrada su na najvišem novu, takoreći kao kod premijum segmenta.

U ljudskoj prirodi je da se odmah pronađe neka zamerka kada se na prvi pogled uživo analizira nov auto, ali nama je zaista bilo teško da pronađemo konkretan problem.
Centralno sedište u drugom redu pretvara se u udoban naslon za ruke
Zafira je zadržala i ostale najbolje elemente iz prethodne serije. Na primer, središnja konzola sa naslonom za ruke je klizna i može da se podešava prema ukusu i potrebama putnika.

Zadnje srednje sedište može da se pretvori u svojevrstan naslon za ruke, tako da, s obzirom na ogroman prostor za glavu i kolena, imate osećaj kao da se vozite u velikoj udobnoj fotelji.

Zapremina prtljažnika je neverovatnih 710 litara, što je praktično na nivou lakih dostavnih vozila. Naravno, ukoliko aktivirate treći red sedišta u koji bez problema mogu da sednu odrasle osobe prosečnih gabarita, zapremina gepeka se smanjuje na 152 litre.
Prtljažnik: 152/710 l (u zavisnosti od toga da li se koriste svih sedam ili samo pet sedišta)
Turbo benzinac sa 200 ks svakako je vrhunac ponude i već prvi metri vožnje nas podsećaju koliko je sofisticiran i uglađen, s obzirom da smo imali prilike da ga isprobamo i u novoj Astri, na relaciji od Bratislave do Beča.

Moramo da priznamo da se u Zafiri ipak osećaju kilogrami, što i ne treba da čudi s obzirom na veličinu automobila i maksimalnu opremu sa kožnim sedištima. Ipak, motor se bez problema bori sa karoserijom teškom skoro 1.700 kilograma, za šta je zaslužan i veliki maksimalni obrtni moment od 280, Nm dostupan pri vrlo niskih 1.650 o/min.

Zbog toga auto glatko i snažno ubrzava bez obzira na stepen prenosa, uz mnogo duže trajanje "zakucavanja" za sedište u donosu na dizelaša – maksimalnu snagu postiže pri 5.500 obrtaja, mada crveno polje obrtomera počinje tek na 6.500 o/min. Maksimalnu brzinu od 225 km/h lako dostiže i bez problema se bori sa dosta snažnijim automobilima na autobanu, s obzirom na sjajna međuubrzanja.
Komforna sedišta sa funkcijom produžetka sedalnog dela
Konzervativne vozače će svakako obradovati informacija da je Opel u Zafiri zadržao stare dobre turbo dizel motore zapremine 2.0 litra, koji su polako potisnuti u drugim modelima od strane manjeg i štedljivijeg 1.6 CDTI motora.

Zafira i dalje ima dve verzije 2.0 CDTI, sa 130 i 170 "konja", od kojih jači može da se pohvali ogromnim obrtnim momentom od 400 Nm. Upravo ova cifra je bila presudna i zbog nje smo imali subjektivni osećaj da se ovaj dizelaš dosta lakše snalazi u velikom MPV-ju.

Ubrzanja do "stotke" su lošija za oko sekundu u odnosu na najjačeg benzinca, ali su međuubrzanja ta koja kreiraju stav većine vozača da se najverovatnije opredele za dizel opciju.

U prilog svemu tome ide i manja potrošnja, koja nije na nivou 1.6 dizelaša iz Astre ali je i dalje više nego zadovoljavajuća. Na žalost, nismo bili u mogućnosti da izmerimo pouzdanu prosečnu potrošnju, s obzirom da smo tokom test vožnje često stajali zbog fotografisanja.
Kao što se može očekivati od ovakvog automobila, Zafira je natrposečno udoban auto, ne samo kada je reč o mekano podešenom ogibljenju, već i o sedištima.

Sedi se visoko, sa dobrim pregledom saobraćaja, a podešavanja su moguća u svakom pravcu, tako da bez problema možete udobno da se smestite za volanom.
Kratko upoznavanje sa redizajniranom verzijom bilo je dovoljno da nas podseti zbog čega se 2,7 miliona kupaca odlučilo baš za Opelov MPV. Mnoštvo novih detalja u pogledu najaktuelnije haj-tek opreme i neprevaziđen komfor su nešto što će privlačiti pažnju kupaca i ubuduće, pogotovo poklonika dizel motora velike zapremine.

Pri svemu tome, cena nije tako nedostižna. U našoj zemlji, nova Zafira može da se nabavi po ceni od 18.852 evra, što je za hiljada evra niža cena u poređenju sa Nemačkom.

LED umesto ksenona

Nova Zafira je dobila potpuno nove farove sa AFL (Adaptive Forward Lighting) LED tehnologijom. Uz pomoć senzora i stereo kamere, auto ima na raspolaganju čak devet različitih vrsta snopa svetla.

Na primer, u zavisnosti od uslova vožnje po gradu, na otvorenom, seoskim putevima, autoputu, snop svetla se prilagođava tako da prati krivine, osvetljava put što više a da istovremeno ne zaslepi druge učesnike u saobraćaju.

Novi AFL LED sistem obezbeđuje prirodniju temperaturu svetla u odnosu na ksenone i ima daleko duži životni vek, s obzirom da nema pokretnih elemenata.

Kamere brinu o bezbednosti

Sistemi kamera i radarskih senzora preuzeli su veliki broj bezbednosnih aktivnosti na sebe. Za početak, tu je adaptivni radarski tempomat koji automatski održava odstojanje od vozila ispred pri brzinama od 30 do 180 km/h.

Isti uređaj se brine o automatskom kočenju u slučaju da vozač ne odreaguje na vreme i ima zadatak da izbegne potencijalni sudar ili da ublaži njegove posledice.

Naravno, tu je i upozorenje o napuštanju saobraćajne trake, kao i kontrola mrtvog ugla. Nama je od velike pomoći prilikom vožnje u nepoznatom području bila funkcija snimanja saobraćajnih znakova, tako da smo u svakom trenutku na instrument tabli mogli da vidimo trenutno ograničenje brzine.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: