Test: Renault Megane 4 Intens 1.5 dCi 110

Četvrta generacija modela Megane u potpunosti je drugačija od svog prethodnika. Kvalitet izrade, upotrebljena tehnologija i opšti utisak u vožnji postavljaju ovaj automobil na čelo svoje klase.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2016.

09:01

Test: Renault Megane 4 Intens 1.5 dCi 110

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Već ranije smo konstatovali da Renault voli da pravi velike razlike između generacija svojih automobila. Na primer, prva generacija modela Megane bila je elegantna i neupadljiva.

Sledi druga generacija koja je bila, i verovatno još uvek jeste, dizajnerski najneobičniji hečbek koji se pojavio u serijskoj proizvodnji. Smenila ga je treća generacija koja je imala mirnije i ne naročito izazovne linije.

Četvrta generacija je, već pretpostavljate, otišla u suprotnu krajnost i svojim dinamičkim izgledom pleni pažnju već na prvi pogled.
Renault Megane 1.5 dCi 110: zapremina 1461 ccm; snaga 81 kW (110 KS) pri 4.000 o/min; maks. o. mom. 260 Nm pri 1.600 o/min
Moderan izgled sa snažnim linijama čini da auto izgleda napadno i sportski. Naročito se izdvaja linija zadnje svetlosne grupe koja je aktivna i danju, kada su u funkciji samo dnevna svetla. Jedinstven je i izgled prednjih LED dnevnih svetala, sa vrlo prepoznatljivim vizuelnim detaljima koje fabrika naglašava i u svojim brošurama.

Doduše, prednja dnvena svetla "C" oblika, kako ih proizvođač naziva, dostupna su tek od trećeg, Intens paketa opreme, kakav smo i mi imali prilike da vozimo.

Novi Megane deluje vrlo ubedljivo na prvi pogled. Kvalitet izrade i materijala je bitno poboljšan i sada je na nivou Lagune 3. Sve kvake funkcionišu glatko, a vrata se zatvaraju lako i uz prijatan, dobro utišan zvuk.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4359/1814/1447 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2669 mm
Kada već govorimo o kvalitetu, posebno želimo da izdvojimo činjenicu da su svi ugrađeni elektronski sistemi na visokom nivou. Na primer, audio uređaj, ima kvalitetan zvuk sa velikim dinamičkim opsegom, presvlake na sedištima od pliša su mekane, prijatne i vraćaju nas u neka prošla vremena.

Dizajn konandne table je konvencionalan, ali i pomalo neobičan. Naime, prilikom prvog kontakta sa automobilom, ljudi se uglavno čude zbog čega je centralna konzola toliko ravna, gotovo kao kod Volvoa.

Objašnjenje je jednostavno. Na najskupljim verzijama modela Megane, ili uz doplatu, skoro kompletnu centralnu konzolu prekriva ekran multimedijalnog sistema dijagonale 8,7 inča. Preko njega se reguliše ne samo rad audio sistema, automobila i navigacije, već i klima uređaja. Zbog tako velikog ekrana i jeftinije verzije imaju ravnu centralnu konzolu.
Još jedan neobičan detalj je digitalna instrument tabla. Merači količine goriva i temperature motora su smešteni sa strane i oni su klasični, analogni, dok se u centralnom delu nalazi veliki kolor ekran na kome se prikazuju brzina, broj obrtaja motora i još neki parametri.

Kada pominjemo multimedijalni sistem, napominjeno da je paket opreme Intens prvi u kojem se bez doplate dobija kolor ekran osetljiv na dodir, dijagonale 7 inča, kojeg opslužuje R-link 2 sistem. Uz doplatu od 300 evra dobija se i navigacioni uređaj sa kompletnim mapama Evrope.
Kabina je prostranija i ubedljivija nego ikada ranije. To je postignuto zahvaljujući povećanju dimenzija karoserije, a pre svega međuosovinskog rastojanja koje je 28 mm duže nego kod prethodnika.

Sedište vozača je anatomski dobro oblikovano. U normalnoj vožnji dobro podupire telo, a ne zamara i posle nekoliko sati provedenih u njemu. Zahvaljujući mogućnosti značajnog podešavanja po visini, ali i podešavanju lumbalne potpore, vozač će lako pronaći odličan položaj za upravljačem bez obzira na visinu i konstituciju.

Tome ide u prilog i funkcija podešavanja volana po visini i dubini, kao i odlično projektovan položaj papučica i ručice menjača. Jednostavno rečeno, sve je na svom mestu, na dohvat ruke,tako da ćete se u ovom automobilu osećati kao kod kuće od prvog trenutka.
Sa druge strane, kritike upućujemo na račun suvozačevog sedišta. Ono nema mogućnost podešavanja po visini, a postavljeno je vrlo visoko, tako da dvometraši gotovo udaraju u plafon, a pogled im se pruža direktno u gornju ivicu vetrobrana i štitink za sunce.

Zadnja klupa je postavljena nisko i pruža nivo komfora i prostora koji je u proseku klase. Visokim osobama će pre smetati nedostatak prostora za glavu, nego za kolena. Prtljažnik je povećan i sada je sa 384 litra među najvećim u segmentu.
Renault ni ovoga puta nije odustao od filozofije da pravi automobile koji su prijatni i jednostavni za korišćenje. Počinjemo od "hends-fri" sistema koji je još uvek među najboljima u automobilskoj industriji, preko kvalitetnog položaja i udobnih sedišta, odlične ergonomije, pažljivo raspoređenih tastera, pa do mekih i prijatnih komandi.

Četvrta generacija se više nego ikada približila onome što se nekada zvala "francuska škola" kreiranja automobila. Iznenadili smo se koliko je ogibljenje mekano podešeno i koliko je dobro urađena zvučna izolacija. Automobil bukvalno klizi i preko najgoreg asfalta, a vibracije se gotovo i ne osećaju, čak ni preko upravljača.

Megane 4 nije sportski orijentisan automobil kao što su to bile treća, a naročito druga generacija. Upravo zato je izuzetno udoban, verovatno najudobniji u klasi i zbog toga je prijatan za duge, svakodnevne vožnje.
Pomalo smo se iznenadili kada smo utvrdili da upravljač ima gotovo tri kruga od jedne do druge krajnje tačke, što je zaista mnogo u poređenju sa konkurentima. Zbog toga je potrebno podosta "motati" volan u oštrim krivinama.

Električni servo uređaj daje pomalo veštački osećaj kontakta točkova i podloge. Auto je vrlo miran u vožnji i poslušno prati komande vozača. Nivo prijanja je izuzetan, pa smo se gotovo iznenadili koliku bočnu silu automobil može da podnese bez "protesta" i naznaka da će proklizati. Na kočenju je, takođe, vrlo pouzdan i ubedljiv.

U krivinama se Megane naginje nešto više od konkurencije, ali su konstruktori uspeli da podese oslanjanje tako da prilikom naglog oduzimanja gasa u krivini, pa čak i prilikom naglog motanja upravljača, zadnji točkovi blago proklizaju, taman toliko da se auto idealno i lako namesti za prolazak kroz teme krivine.

Ova urođena sportska nota nam nagoveštava da će GT verzija, koja pored ostalog poseduje "4 Control" sistem upravljanja i zadnjim točkovima, biti ozbiljna sportska mašina.
Prtljažnik: 384/1447 l
Testirani automobil je opremljen motorom za koji se smatra da će biti među najtraženijim na našem tržištu, a to je jača od dve verzije turbo dizela zapremine 1.5 litara, snage 110 ks. Najnovija generacija ovog dobro poznatog agregata zadovoljava Euro 6 ekološke norme, a novi sistem ubrizgavanja, izduva i turbina u potpunosti su transformisali ovaj motor.

Sada je uglađeniji i elastičniji nego ikada u svom radnom veku. Oštro počinje da vuče već od 1.500 o/min, a maksimalni obrtni moment od 260 Nm iznenađujuće dobro povuče automobil na nižim brzinama, što je poželjno u gradskoj vožnji. Čak i kada je natovaren, motor nema problema da vuče relativno laku karoseriju.

Tek pri brzinama na limitu dozvoljenih na autoputu, primećuje se da 110 konjskih snaga ipak ne mogu da čine čuda. Međutim, za umerenog vozača i svakodnevnu vožnju, ovaj motor je više nego dovoljan.
Prosek testa iznosio je 6,7 litara goriva. Na otvorenoj magistrali, tečnom vožnjom moguće je postići prosek od oko četiri litra, dok je trenutna potrošnja pri 120 km/h 5,4 litra dizela na 100 kilometara pređenog puta.

U gradu, potrošnja se kreće između 6,5 i osam litara, u zavisnosti od uslova saobraćaja i stila vožnje.
Pored odličnog kvaliteta, iznenađujućeg komfora i dobre mehanike, jedna od vrlina modela Megane je i cena. "Renault Nissan Srbija" prodaje Megane 4 po akcijskoj ceni od 12.990 evra.

Kada je reč o verziji koju smo testirali, ona košta 18.090 evra, bez dodatne opreme.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Renault Megane 4 Intens 1.5 dCi 110
zapremina motora 1461 ccm
snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 260 Nm pri 1600 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4359/1814/1447 mm
međuos. rastojanje 2669 mm
prtljažnik 384/1447 l
rezervoar 47 l
masa 1205 kg
pneumatici 205/55 R17
maks. brzina 187 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,3 s
potrošnja (fabrička) 3,4/3,7/4,2 l/100 km
emisija CO2 95 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: