Test: Opel Corsa Color Edition 1.4 Turbo ecoFLEX

Žuta boja sa žutim detaljima u kabini učinila je da Corsa koju smo testirali bude vrlo upadljiva i privlačna prolaznicima na ulici. Mi dodajemo i sjajan motor, kojem ne bi odoleli ni najveći "petrolhedovi".

Automobili

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

09:30

Test: Opel Corsa Color Edition 1.4 Turbo ecoFLEX
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4021/1736/1479 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2510 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Mnogi proizvođači automobila svoje marketinške kampanje u poslednje vreme često zasnivaju na lajfstajlu i modi. To je svakako bitan segment modernog društva jer niko ne želi da kupi auto koji nije atraktivan.

Ipak, generalno, čini se da u auto-industriji tehnologija koja doprinosi uživanju u vožnji i automobilu nekako odlazi u drugi plan, bar kada je marketing u pitanju.

Posmatrano iz ugla jednog "petrolheda", greh je doći u salon i reći dajte mi ovaj auto samo zato što je lep. A inženjeri su se trudili da konstruišu sjajne motore, odlično usklađeno ogibljenje sa upravljanjem... To je kao kada ne biste uzimali u obzir intelekt devojke već samo njenu lepotu.
Opel Corsa Color Edition 1.4 Turbo ecoFLEX: zapremina 1364 ccm; snaga 74 kW (100 KS) pri 3500-6000 o/min; maks. o. mom. 200 Nm pri 1850-3500 o/min
Na svu sreću, Corsa koja je maksimalno ulepšana i dobila svu modernu tehnologiju iz oblasti bezbednosti, postala je kvalitetniji i raznovrsniji automobil nego ikada. Tu pre svega mislimo na vozne karakteristike i opšti utisak za volanom, ali i na kvalitet izrade i završne obrade.

Već smo testirali jaču verziju potpuno novog trocilindričnog turbo benzinca sa 115 "konja", i najbogatijim paketom opreme, a ovog puta smo se odlučili za srednju i ništa manje atraktivnu verziju – sa slabijim 1.4 turbo benzinskim motorm od 100 ks i "kolor edišn" linijom opreme.
Njena glavna karakteristika nije bogata oprema, već atraktivan izgled. Na primer, ovde je žuta boja karoserije osnovna i ne doplaćuje se. Standard su i žuti detalji na komandnoj tabli, žuta koža na ručici menjača i ručnoj kočnici, ali i sjajna sportska sedišta sa žutim kariranim presvlakama.

Ovakav enterijer je zaista atraktivan i konstantno ste svesni da se vozite u nečem lepom. Kod većine automobila nekako brzo zaboravite na luksuz i izgled, ali Corsa vam sve vreme ulepšava svakodnevicu. Jednostavno, imate osećaj da je auto dizajniran da vama bude lepo.

Bitno je da vas unapred pripremimo na to da "kolor edišn" nije nakrcan opremom, kako se ne biste razočarali. Dosta toga je doplaćeno na test primerku ali je dobra stvar to što doplate nisu skupe, naprotiv.
Osim izgleda i žute boje, za ovu liniju opreme su karakteristična sportska sedišta; dosta je izraženija bočna podrška ali ne baš kao kod "OPC" verzije. Sjajno je projektovana i lumbalna podrška, što nije baš čest slučaj. Nama se dešavalo da provedemo po ceo dan u automobilu i da nas leđa ne zabole.

Moramo da priznamo da je kvalitet završne obrade na najvišem nivou od kako se Corsa proizvodi. Ništa ne krcka i ne škripi, sve komande su kvalitetno napravljene, tako da je i opšti utisak na vrlo visokom nivou.

Auto posebno lepo izgleda sa velikim multimedijalnim displejem i automatskom klimom, čiji su dugmići i integrisani displej temperature vrlo lepo osmišljeni i uklopljeni.
Tu je i takozvani "lokalni zimski paket", koji uključuje ne samo grejače prednjih sedišta, već i grejače volana i vetrobranskog stakla. Tokom hladnih dana, volan se vrlo brzo zagreje tako da dobijete želju da vozite školski i držite obe ruke na uparavljaču, baš tamo gde i treba da budu.

Radno mesto vozača je kao u klasi iznad – može da se sedi zavaljeno, sa dosta izvučenim volanom ali i prilično nisko, sa gotovo ispruženom levom nogom kada se pritisne kvačilo.

Opel je u Corsu ugradio automat za startovanje motora, tako da ne morate da držite okrenut ključ da biste verglali, već je dovoljno samo da ga kratko okrenete a automatika će odraditi svoje.
Prtljažnik: 280/1090 l
Pod haubom je oslabljena verzija četvorocilindričnog turbo benzinca koji inače postiže 150 "konja". U ovom slučaju je oslabljen na 100 ks. Zašto je to tako? Osim niske emisije izduvnih gasova, ideja Opelovih inženjera je bila da stvore motor koji će biti izuzetno zabavan i neopterećujući za vožnju. Ako malo bolje pogledate podatke iz tabele, shvatićete da maksimalnu snagu postiže već pri 3.500 obrtaja, što je do skora bilo nemoguće kod benzinaca.

U odnosu na atmosferca, turbo može da se pohvali velikim maksimalnim obrtnim momentom od 200 Nm koji je takođe dostupan na niskim obrtaijma. I ne samo to, njime raspolažete u vrlo širokom opsegu, od 1.850 do 3.500 o/min. Šta to znači u praksi?

Nekada su automobilski novinari voleli da koriste izraz "elastičan kao žvaka". U slučaju ovog motora, ne postoji slikovitiji izraz. On jednostavno povlači bez obzira na kojim ste obrtajima, tako da i oni koje mrzi da se bave ručicom menjača neće osetiti da postoji problem.
Onima sportskije raspoloženima, Corsa će navući osmeh na lice. Nemojte da gledate podatke o ubrzanjima, 11 sekundi ne deluje kao sjajan rezultat ali u praksi je subjektivan osećaj takav da ovih 100 "konja" na steroidima čine čuda u 1.200 kilograma teškom automobilu.

Motor pruža vrlo snažna međuubrzanja, a zvuk četiri cilindra za pravlje ljubitelje vožnje ipak nema alternativu. Vrlo lepo se slaže međugas a baratanje ručicom šestostepenog menjača predstavlja takođe veliko zadovoljstvo. Vrlo je precizna a jedino što nam je zasmetalo je dosta tvrda pedala kvačila.

U ovom automobilu jednostavno uživate u vožnji i lakoći kojom se vozi. Za to je, između ostalog, zaslužan i veoma jak servo volana. Čak i kad je isključen "siti-servo" mod, volan je baš lagan, što nije previše sportski, ali vrlo brzo shvatite da apsolutno nema problem sa brzim ulascima u krivine.
Jednom kada steknete poverenje, Corsu ćete često stavljati na iskušenja. Ogibljenje je istovremeno i meko i tvrdo. Kaldrmu gotovo da i ne oseća ali udarne rupe umeju da "zabole".

Zbog naših puteva fabričke "šesnaestice" su idealno rešenje, a ako baš želite veće točkove, za "sedamnaestice" je potrebna zanemarljiva doplata.
Iznenadilo nas je kako se Corsa stameno ponaša na autoputu pri nešto većim brzinama. Nismo imali potrebu da vršimo korekcije upravljačem kako bismo zadržali pravac, što je slučaj kod dosta modela "B" segmenta.

Izuzetno elastičan motor je konstruktorima omogućio ugradnju menjača sa dugim prenosnim odnosima, tako da se pri 130 km/h "vrti" na svega 2.700 o/min. Tada troši oko 6,5 l/100 km, što je veoma dobar rezultat. U gradu se potrošnja kreće između 7 i 8 litara, u zavisnosti od toga da li vozite bulevarima ili ste najčešće u stani-kreni vožnji.
Ako birate auto i motor za dušu, a da ipak ne prekoračite budžet za troškove tekućeg održavanja i eksploatacije, ovako skockana Corsa je prava tema za razmišljanje.

Opel Corsa Color Edition 1.4 Turbo ecoFLEX košta od 13.189 evra, a cena testiranog primerka sa dodatnom opremom iznosi 15.772 evra.

Povoljna dodatna oprema

Pravo iznenađenje predstavljaju cene dodatne opreme. Na primer, "lokalni zimski" paket košta svega 350 evra. On obuhvata grejač volana, grejače prednjih sedišta i specijalan grejač vetrobranskog stakla koji sadrži ultratanke niti u sebi. Za svega par trenutaka otapa zaleđenu šoferšajbnu, bez potrebe za struganjem leda i smrzavanjem prstiju.

Za dodatnih 100 evra dobijate "paket svetla i vidljivosti" u čijem sastavu su senzori za automatsko aktiviranje brisača i srednjih svetala, kao i unutrašnji retrovizor koji se automatski zatamnjuje u slučaju da vas zaslepljuje vozilo iza.

Doplata za multimedijalni uređaj sa velikim displejem i mogućnošću instaliranja aplikacija iznosi 253 evra. Ako želite alu felne većeg prečnika, "sedamnaestice" možete da dobijete uz doplatu od svega osam evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Corsa Color Edition 1.4 Turbo ecoFLEX
zapremina motora 1364 ccm
snaga 74 kW (100 KS) pri 3500-6000 o/min
maks. obrtni moment 200 Nm pri 1850-3500 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (D/Š/V) 4021/1736/1479 mm
međuos. rastojanje 2510 mm
prtljažnik 280/1090 l
rezervoar 45 l
masa 1199 kg
pneumatici 195/55 R16
maks. brzina 185 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,0 s
potrošnja (fabrička) 4,4/5,2/6,6 l/100 km
emisija CO2 122 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: