Test: Mercedes V220 Bluetec Avantgarde

Privlači pažnju gde god da se pojavi. Po luksuzu se poredi sa S klasom, a po ponudi prostora – zapravo i nema konkurenciju. Predstavljamo vam novu Mercedesovu V klasu.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 28.05.2016.

10:47

Test: Mercedes V220 Bluetec Avantgarde
Mercedes V220 Bluetec: zapremina 2143 ccm; snaga 120 kW (163 KS); maks. obrtni moment 380 Nm

Tekst - Milan Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin

Luksuzna putnička kombi vozila su vrlo popularna na Zapadu. Koriste ih pre svega hoteli visoke kategorije za prevoz svojih gostiju. Zatim tu su aerodromi koji kombijima sačekuju VIP putnike. Samo u slučaju da se u avionu nalazi neko sa A+ liste poslaće S klasu ili Maybach, ostali se voze u ovakvim bogato opremljenim kombijima.

Pored profesionalne primene, ova vrsta vozila je postala i popularan porodični automobil. To je sasvim logično. Bogate porodice često putuju, a kada putuju žele udoban i luksuzan prevoz koji nudi prostor kao ni jedna druga klasa automobila na tržištu.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 5140/1928/1926 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 3200 mm
V klasa je zapravo naslednik modela Viano. Na tržištu se pojavila sa godinu dana razmaka u odnosu na teretnu verziju Vito što jasno stavlja do znanja da su u Mercedesu želeli da ovaj auto razdvoje od svog "brata" zaduženog za prevoz tereta.

Napredak u dizajnu je očigledan. Prednji deo je kreiran po uzoru na aktuelnu S klasu. Maska je izraženija i glamuroznija, farovi su veliki, pa ovaj van ima jasno definisan stil i karakter. To je nešto što je do sada nedostajalo ovo vrsti automobila.

I upravo to je ono što ovaj model izdvaja od konkurencija. Konkurencija doduše i nije tako brojna, a sačinjavaju je modeli kao što su Volkswagen Multivan i Ford Tourneo.
Bokovi automobila su dizajnirani sa naglašenim profilima oko točkova što itekako pomaže da V klasa ne izgleda kao orman na točkovima, a ova klasa vozila može lako da sklizne u tu zamku.

Mercedes je uveo i LED dnevna svetla po ugledu na druge luksuzne modele iz svoje game, kao i LED zadnju svetlosnu grupu koja dodaje glamur celom paketu. Međutim, uživanje u luksuzu počinje tek kada otvorite bočna vrata i uđete u putnički prostor vešto zamaskiran zatamnjenim staklima.

U zadnji deo vozila se ulazi kroz široka klizna vrata. Sedišta pozadi se montiraju na šine i moguć je praktično bezbroj kombinacija sedenja, uključujući i opciju okretanja drugog reda sedišta ka trežem redu čime pet putnika pozadi može uživati u komfornoj vožnji i razgovoru "uz kaficu" kao u dnevnoj sobi.
Automobil koji vam prikazujemo ima dva sedišta u trećem redu i klupu za tri putnika u drugom redu. Opciono možete odabrati i verziju sa sklopivim stočićem na šinama koji se može pomerata i otvoriti po potrebi, a u sebi sadrži i prostor za odlaganje i rashlađivanje vina.

Sedištima može da se podešava nagib naslona, vrlo su udobna i nude dobar oslonac za telo. To znači da je boravak u njima komforan i ne zamara i nakon više sati vožnje.

Zahvaljujući veliko međuosovinskom rastojanju putnici i u drugom i u poslednjem redu imaju više prostora za kolena nego u S klasi, dok se prostor za glavu uopšte ne dovodi u pitanje.
V klasa se proizvodi u tri dužine. Automobil koji smo testirali je najduži u ponudi. Karoserija je dugačka 5.140 mm, što je uporedivo sa S klasom. Međuosovinsko rastojanje od šampionskih 3.200 mm je garant da u kabini prostora za putnike ima na pretek.

Prednji red, odnosno vozački i suvozački deo su opet priča za sebe. U oči odmah upada vrlo luksuzna komandna tabla koja je dizajnirana poput one u najskupljoj limuzini. Relativno je plitka, a oštro zasečeni prednji panel, obložen jasenom, ima elegantne zaobljene linije.

Sve ovo izazvaće u vama pomešanja osećanja jer predstavlja neverovatno dobro uklopljen spoj retro dizajna iz tridesetih godina prošlog veka i "haj-tek" sistema današnjice (a možemo reći i budućnosti). Sve izgleda vrlo doterano, elegantno i vrlo luksuzno.
U sedište vozača morate da se popnete kao i u svakom drugom kombiju. Podešava se u svim pravcima, a volan po dubini i visini. Dizajn upravljača i materijali podsećaju gotovo na sportske automobile proizvođača iz Štutgarta.

Ergonomija je dobra. Sedi se visoko i pregled saobraćaja je odličan. Veliki spoljni retrovizori dosta pomažu u gustom saobraćaju, ali i prilikom manevrisanja. Za volanom se osećate kao u vrhunskoj limuzini, ako zaboravimo kombijevski povišen pogled.

Atmosfera je zaista vrhunska i svaki momenat proveden u V klasi je uživanje. Sedišta su presvučena kožom, a odličnoj atmosferi doprinosi i prijatno intimno osvetljenje kabine. Možete izabrati jednu od tri boje ovog pozadinskog osvetljenja.

Još jedna izuzetno bitna stvar kad je reč o komforu je i Burmester "surround" sistem sa čak 15 zvučnika i fantastičnih 640 vati snage! Izraz "koncertna dvorana" verovatno najbolje odgovara opisu muzičkog ugođaja u V klasi.
Servo upravljač je električni, varijabilni. Ogibljenje ima aktivne amortizere koji se odlično i gotovo trenutno prilagođuju vrsti podloge i tokom vožnje se osećate kao u vrhunskoj limuzini, a ne u dve tone teškom kombiju. Auto vrlo pouzdano upija sve vrste neravnina i tek poneka vibracija stigne do putnika.

Upravljač je neobično precizan za ovakvu vrstu automobila. Direktan je i prilično dobro komunicira sa vozačem. Naravno, nije ni blizu kao kod neke limuzine, ali za jedan kombi – čista desetka. Auto dobro drži pravac i nismo primetili da ima problema sa naletima bočnog vetra. Tome svakako doprinosi serijski ESP sa sistemom za neutralizaciju efekata bočnog vetra.
Adaptivni bi-ksenon farovi pružaju izauzetnu vidljivost, bez uznemiravanja drugih vozača koji vam dolaze u susret. Iako je tokom noćnih testiranja magla bila izuzetno gusta, svi sistemi odradili su svoj posao perfektno tako da smo na odredište stigli bez ikakvih problema.

Već pomenuti bi-ksenoni su pružili dobru vidljivost, sistem za praćenje linija na putu nas je upozoravao o nenamernom napuštanju vozne trake, a "distronik plus" tempomat sa radarom je brinuo o bezbednoj udaljenosti od vozila ispred nas i pravovremenom kočenju.
Za pokretanje nove V klase odabran je poznati četvorocilindarski turbo dizel motor zapremine 2.1 litar. U testiranom automobilu se nalazila verzija snage 163 KS i maksimalnog obrtnog momenta od 380 Nm.

Motor je vrlo elatičan i dovoljno snažan da teškom kombiju pruži prilično zadovoljavajuće performanse. Maksimalna brzina iznosi 195 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebna mu je samo 11,9 sekundi. Kome ovo nije dovoljno na raspolaganju ima i motor snage 190 KS sa 440 Nm obrtnog momenta.

U testiranom vozilu nalazio se sedmostepeni automatski menjač. On ima odličnu logiku rada i brzo se prilagođava određenom stilu vožnje, održavajući pri tome potrošnju goriva u umerenim granicama.
Iako ovo nije prvi put da se susrećemo sa V klasom, duži test nam je omogućio mnogo bolji uvid u realne performanse i komfor koji ovo vozilo nudi. Specifikacija serijske i dodatne opreme ima čak 4 strane sitno kucanog teksta, tako da vas ovoga puta nećemo zamarati time.

I da, sve ovo ima svoju cenu, ali kupcima ovih vozila ona svakako nije presudna. Kod ovakvih modela raspon cena može biti i više desetina hiljada evra, u zavisnosti od afiniteta i želja kupca. Testirani primerak koštao je oko 55.000 evra, a verovali ili ne, cene V klase mogu ići i do vrtoglavih 80.000 evra!

Potrošnja goriva

Iako potrošnja goriva nije najvažnija stvar za korisnike ovih vozila, na našem testu ona se kretala od 6,1 l/100 km na otvorenom putu, do 8 l/100 km u gradu.

Pri velikim brzinama na autoputu i konstatno jak vetar potrošnja je rasla i na 8,5 l/100km.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Mercedes V220 CDI Bluetec
Dimenzije (D/Š/V) ( mm) 5140/1928/1926
Međuos. rastojanje (mm) 3200
Masa praznog vozila (kg) 2105
Zapremina motora (ccm) 2143
Snaga (kW/KS) 120/163
Maks. o. moment (Nm) 380
Maks. brzina (km/h) 195
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 11,9
Pneumatici 225/55R17

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: