Prva vožnja: Škoda Superb III

Iako se prva verzija Škodinog modela Superb često vezuje za 21. vek, izvorni model stariji je čak osam decenija.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

19:11

Default images

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Davno u prošlom veku, još 1934. godine, Škoda je počela da proizvodi automobil pod imenom Superb. Štaviše, bio je to pažnje vredan projekat.

Prva verzija imala je šestocilindrični motor zapremine 2.492 kubika i manuelni menjač sa četiri brzine. Zanimljivo je da se Superb mogao kupiti u veziji sa četiri i šest sedišta.

Sledeća generacija (poznata i pod imenom „tip 902“) datira iz maja meseca 1936. godine.

Kako bi bio što konkurentniji i mogao da parira Tatri, koja je već tada nudila automobil sa V8 motorom, zapremina je povećana na 2.703 kubika, a menjač je dobio aluminijumsko kućište.
Škoda Superb iz 1936.
Zvuči zanimljivo, za to doba uzbudljivog razvoja. Štaviše, verzija Superba sa šest sedišta bila je salonskog tipa, što u prevodu znači da su zadnja dva reda sedišta bila okrenuta jedan prema drugom.

Kako je Superb bio prestižni automobil ponuđena je i kabriolet verzija sa dvoja vrata!

U oktobru 1936. motor je opet promenjen. Ovog puta pod haubu je ugrađena jedinica od 2.914 ccm, a i prednji deo je pretrpeo blage izmene.

Ova generacija prodavala se do 1939. u četiri osnovne verzije: kao limuzina sa šest ili sedam sedišta, limuzina, sa pet sedišta salonskog tipa, i verzija sa dvoja vrata.

U malim serijama prodavali su se i luksuzni kabriolet, ali i dodatno nadograđeni kao kombi, pik-ap i kao vozilo hitne pomoći.
Škoda Superb iz 1936.
Proizvodnja je nastavjlena i posle rata, kada je proizvedeno još nekoliko manjih serija, 60 limuzina i 100 veoma luksuznih kabrioleta, koji su, prema postojećim podacima, završili u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Poslednji Superb iz te ere sa trake Škodine fabrike sišao je 1949. godine.
I tako dolazimo do modernih vremena.

Ne bez razloga, neophodno je poznavati tradiciju češke fabrike. Iako skrajnuta sa glavnih automobilskih tokova tokom druge polovine 20. veka, jedna strateška i pametna odluka preokrenula je tok istorije ove marke. Ili tačnije, dala je novi podsticaj uspavanom znaku.

Pogađate, reč je o braku sa Volkswagenom, koji je staru damu ponovo vratio tamo gde i pripada.

Iz te veze nastala je serija odličnih automobila, pa i savremeni Superb o kome je ovde reč.
Redom prva pa druga generacija iskoristile su sve najbolje od Passata, da bismo ove godine ugledali treće koleno Škodinog top modela.

Sada već samosvojan, različit, a opet duboko u duši nemačkog porekla i kvaliteta, ovaj automobil konačno je autentičan.

Za tu priliku pozvani su novinari sa svih strana sveta. Naravno da taj događaj ne prolazi bez „Auto magazina“, pa smo se zaputili najpre do Firence, potom Sijene i njene brdovite okoline, na puteve Toskane, gde smo nekoliko dana uživali u vožnji i testovima.

Dobro, uživali smo i u hrani, vinu i italijanskoj opuštenosti.
Na malom aerodromu u Firenci uglancani red limuzina deluje moćno i drugačije od očekivanog.

Dimenzije Superba su upečatljive, vidi se da je auto veliki i luksuzan. Snažan. Veći je od prethodne verzije u sve tri dimenzije, lepši, pogotovo uvek problematični zadnji kraj.

Linije ipak nalikuju nečem poznatom – imaju sličnosti sa čistim i jasnim linijama koje Škoda forsira na najnovijoj generaciji Oktavije i Fabije.

Na promociji Fabije, 2014. godine, razgovarali smo sa Škodinim dizajnerima, koji su nam tada otrkili ideju vodilju – oštro je večno.

Tako i na Superbu - sve izgleda čisto i precizno, pomalo čak „audijevski“. Međutim, da ne bude zabune, novi Superb zaista ima ličnu notu koju nećete pomešati ni sa jednim automobilom.
Kratke instrukcije uvod su u prvi dan test vožnje, na ruti od oko 200 kilometara, od Firence do odredišta u brdima pokraj Sijene.

Ima li boljeg načina od upoznavanja nego sesti u najprestižniju verziju - "Laurin & Klement".

Prostor u automobil je neverovatno veliki, osećate se kao u sobi, putnici su daleko iza vas. Motor tih (poznati dvolitarski TDI, 190 KS), oko vas sve što je poznato u svetu automobilske tehnologije.

Taj agregat jedan je od sedam mašina, četiri benzinske i tri dizel varijante. Kod svih je potrošnja sada manja, a kako je auto lakši osamdesetak kilograma, znači da je još startniji, brži i uverljiviji.
Na putu imate osećaj komfora poznat iz najboljih dana francuske škole.

Udobnost i mir u kabini remeti jedino nešto snažniji zvuk guma po (ne najkvalitetnijim) italijanskim putevima.

Začuđujuće, Škoda je kao izbor navigacije za našu test vožnju, odabrala navođenje preko mobilnog telefona, povezanog na multimedijalni sistem.

Tek, ovo rešenje se pokazalo kao nepouzdano. Uređaj je radio sporo, sa zakašnjem od dvesta-trista metara, tako da smo nekoliko puta promašili planirani pravac i dobro upoznali petlje oko Firence.
Prtljažnik: 625 l
Rekosmo, na opremi se nije štedelo. Nije se štedelo ni na gabaritu. Ni na poznatim Škodinim praktičnim (Simply Clever) rešenjima.

Išlo se dotle da je promenjeno i mesto u vratima predviđeno za kišobrane. Umesto u zadnjim, sada su u prednjim vratima. Razlog? Ko god se vozi na zadnjim sedištima ove limuzine zaslužuje da mu vrata otvori vozač, čiji posao jeste i da priđe sa ambrelom važnoj ličnosti koju vozi….

Da su bolja vremena, ovaj automobil bismo svrstali i u klasu pravih porodičnih automobila. Kako to nije slučaj kod nas, samo nekoliko crtica koje bi potvrdili naše mišljenje.
Najpre prtljažnik, taj ogromni prostor zapremine 625 litara (sa preklopljenim sedištima i kubik više!), nešto je što bi svaka familija obožavala.

Opremljenije verzije imaju čak i otvaranje prtljažnika senzorom, tako što jednostavno pokretom stopala ispod branika aktivirate podizanje poklopca. I još: utičnice za „struju“ napona 12 volti, brzi internet i i wi-fi, 12 zvučnika snage 610 vati, povezivanje Apple uređaja…

Komfor, zabava i informacije ovde ne nedostaju. Dobro, nisu sve verzije opremljene takvim gadžetima. I nisu sve tako prestižne.

Ali, čak i verzije sa manje opreme i slabijim motorima nisu manje zanimljive.
Nepravedno zapostavljen (barem kod nas, gde važi moto dvolitarski dizel ili ništa), benzinski TSI motor zapremine 1.395 ccm (verzija sa nepunih 150 KS) takođe je dobar izbor.

Taj dinamični i elastični motor je i štedljiv, jer troši manje od pet litara benzina.

Srpski vozači ne bi trebalo da bez mnogo razmišljanja misle samo o dizelu, pa im preporučujemo da u obzir uzmu i ovu benzinsku opciju.

Ovaj motor isporučuje dovoljno obrtnog momenta i dovoljno elastičnosti da nam se čini barem kao jednako dobar izbor.
Borgo Skopeto, mali hotel dvadesetak kilometara od Sijene, u kome su nekad svoje promocije organizovali Lexus i Jeep, mesto je večernje konferencije za štampu.

To je bila i dobra prilika da Škodine ljude upitamo nešto što visi u vazduhu - da li im prija stalno poređenje i povezivanje sa porodičnim korenima, sa Volkswagenom, pre svega, pa i Audijem, kome Superb (ne)skriveno teži?

Odgovor glasi da je Škoda deo koncerna VW i svaki nagoveštaj približavanja kvaliteta Škode nemačkim markama samo je znak dobro urađenog posla.

Iskreno i otvoreno, nema šta.
Prodaja Superba u Srbiji je već počela, a Autočačak je već nabavio prva vozila.

Po običaju, cena je povoljna, pa Superb predstavlja jednu od najpovoljnih ponuda kod nas, imajući u vidu odnos cene, opreme i kvaliteta.

Iako je kod nas Škoda Superb do sada uglavnom imala status službenog vozila, novi dizajn, karakteristike, oprema i kvalitet, mogli bi da promene stanje stvari, i da ovaj automobil ubrzo preobrate u prestižni, statusni model.

Novinari „Auto magazina“ uskoro očekuju i svoj primerak za test, što će biti prilika da vas detaljno upoznamo sa svim karakteristikama prestižnog češkog automobila.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: