Manuelni menjač brzo gubi na popularnosti – automatici preuzimaju tržište

Ručno menjanje brzina više nije popularno, a kvalitet i komfor koji nude automatski menjači očigledno su sve važniji kupcima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

11:23

Manuelni menjač brzo gubi na popularnosti – automatici preuzimaju tržište
Foto: Motortion Films/Shutterstock

O tome da su manuelni menjači sve manje prisutni na tržištu pisali smo u nekoliko navrata. Ali nije loše podsetiti se kako tržište diše.

Neki modeli, poput BMW-ove Serije 3, više uopšte namaju u ponudi ručne menjače, dok su neki proizvođači, poput Mercedesa, ograničili manuelce samo na bazične, najmanje modele, poput A klase.

Manuelno menjanje brzina više nije popularno, a kvalitet i komfor koji nude automatski menjači očigledno su sve važniji kupcima. Evo kakva je situacija na najznačajnijem evropskom tržištu.

Vozači u Nemačkoj sve više voze automobile sa automatskim menjačima. Kako je objavio Deutsche Automobil Treuhandu (DAT), dve trećine (66,4%) novih vozila prodanih ove godine opremljeno je automatskim menjačem.

Poređenja radi, 2000. godine tek je petina automobila (19,6%) bila opremljena manuelnim menjačem.

Da možete da birate, koji menjač biste želeli da imate u svom automobilu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: