Da li će se Alfa Romeo elektrifikacijom približiti BMW-u, Mercedesu i Audiju?

Italijanski brendovi u okviru FCA grupe značajno kaskaju za konkurencijom kada je u pitanju elektrifikacija, a jedan od onih sa najvećim potencijalom na tržištu je Alfa Romeo.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.08.2019.

20:15

Da li će se Alfa Romeo elektrifikacijom približiti BMW-u, Mercedesu i Audiju?
Alfa Romeo Tonale

Legendarni brend pokušava poslednjih godina da konkuriše velikoj nemačkoj premijum trojci Mercedesu, BMW-u i Audiju, ali mu ne ide baš najbolje uprkos pozitivnim kritikama za modele Giulia i Stelvio.

Slaba reakcija kupaca na sportski model 4C, te zastarelost kompaktnog modela Giulietta, čine da Alfa Romeo ima manju prodaju u Evropi od praktično ugašenog brenda Lancia, koji pravi samo jedan model, mali gradski Ypsilon za tržište Italije.

Kako bi Alfa Romeo postao konkurenciji u premijum konkurenciji, FCA će morati da mnogo više investira u razvoj električnih modela, što nije bilo u planu pokojnog direktora Serđa Markionea pre godinu dana.

To bi moglo da se promeni pod vođstvom novog čelnika grupacije Majka Menlija, koji je svestan da FCA ne može da bude kunkurentan ako ne prati savremene trendove.

U novom petogodišnjem planu, Alfa Romeo cilja prodaju od 400.000 jedinica širom sveta do 2002, za razliku od 109.000 tokom 2017, uz profit od 10%.

Osim toga, brend predviđa snažno širenje na trižišta SAD i Kine razvijanjem mreže prodavaca i ponude novih modela.

Prema tom planu, Alfa Rome bi trebalo da ima hibridne E-Boosters motore sa 25% više snage zahvaljujući električnoj turbini, čiste hibride i plug-in hibride.

Na koncu, Alfa Romeo planira lansiranje šest plug-in hibrida – Giulia, Stelvio, GTV, 8C, neimenovani električni SUV, te kompaktni krosover Tonale, gde bi svaki imao autonomiju veću od 50 kilometara samo na struju.

Prinudna promena na vrhu FCA je možda promenila ranije zacrtane planove grupacije, što bi moglo da donese potpuno električne Alfa Romeo modele.
GTV Render
S obzirom da Alfa za drugu polovinu 2020. planira proizvodnju novog GTV-a, koji će biti brat blizanac Maseratiju Alfieri, realno je očekivati modifikacije već najavljenih specifikacija.

GTV će biti sportski četvorosed sa savršenom raspodelom težine 50/50, a čija će najsnažnija verzija raspolagati sa 600 KS uz pogon na sva četiri točka sa vektorskim obrtnim momentom.

Ako je zaista derivat dvoseda Alfieri, uz hibrid se može očekivati i potpuno električna verzija.

Hipotetički, električni GTV bi mogao da za pogon ima tri elektro-motora, pogon na sva četiri točka i 800-voltni baterijski sistem.

Ukoliko šasija bude od aluminijuma, očekivane performanse su ubrzanje 0-100 km/h za dve sekunde i maksimalna brzina preko 300 km/h.

GTV bi mogao da služi i kao početna tačka za sledeći Maserati GranTUrismo i GranCabrio, planirane za 2021. i 2022, oba sa potpuno električnim verzijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: