Amerikanci strepe – oko 12 miliona vozila možda ima smrtonosan kvar

Američka macionalna uprava za sigurnost saobraćaja (NHTSA) istražuje moguću smrtonosnu grešku u 12,3 miliona vozila koja bi mogla sprečiti aktiviranje vazdušnih jastuka u slučaju sudara.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2019.

20:15

Amerikanci strepe – oko 12 miliona vozila možda ima smrtonosan kvar

Problem bi mogao da bude povezan s čak osam smrtnih slučajeva.

NHTSA objavila je u utorak na svojoj internet stranici da ispituje kontrolne jedinice vazdušnih jastuka koje je u početku proizvodila kompanija TRW Automotive Holdings, sada u vlasništvu ZF Friedrichshafen, koje bi mogle zakazati zbog "preopterećenja električnom energijom" i sprečiti normalno aktiviranje jastuka i zatezača sigurnosnih pojaseva u slučaju sudara.

NHTSA je saopštila da su vazdušni jastuci instalirani u nekim vozilima iz modela u razdoblju između 2010. i 2019. godine, proizvođača Fiat Chrysler Automobiles, Honda, Hyundai, Kia, Mitsubishi Motors i Toyota.

NHTSA je prvi put otvorila istragu 2018. na oko 400.000 vozila, te je u utorak saopštila da ima dve nesreće i dve povrede u vezi sa kvarom zajedno s jednom smrću u Toyotinom vozilu. Agencija je u utorak zabeležila da je nedavno došlo do dva značajna frontalna sudara koji bi mogli biti povezani s tim pitanjem, uključujući i fatalnu Toyotinu nesreću.

Razmatra se da li "nerazuman rizik koji zahteva dalje delovanje na terenu".

Hyundai, Kia i FCA ranije su opozvali više od 2,5 miliona vozila, pri čemu su kontrolne jedinice vazdušnih jastuka bile upitne da se možda neće aktivirati u slučaju sudara.

Agencija AP javlja o četiri smrtna slučaja koja su mogla biti uzrokovana problemom u vozilima Hyundai-Kia.

Fiat Chrysler, kada je povukao gotovo 2 miliona vozila zbog mogućeg neaktiviranja vazdušnih jastuka s tim problemom u 2016, saopštio je da ima izveštaje o tri smrti i pet povreda koje bi mogle biti povezane s tim kvarom.

U saopštenju objavljenom u utorak, FCA je izjavio kako su "kada smo postali svesni tog pitanja 2016. odgovorili u skladu s tim. Međutim, u potpunosti ćemo surađivati ​​s istragom NHTSA".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: