Novi Clio debitovao u Srbiji samo nekoliko dana posle Ženeve FOTO

Peta generacija jednog od najpopularnijih modela u Evropi u poslednjih par decenija stigla je na sajam u Beogradu neposredno nakon evropske premijere održane na ženevskom salonu.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 23.03.2019.

10:30

Novi Clio debitovao u Srbiji samo nekoliko dana posle Ženeve FOTO
Renault Clio 5 - pretpremijera na sajmu u Beogradu (Foto: B92)

Renault Clio sa pravom zauzima centralno, počasno mesto na štandu francuskog proizvođača u hali 1 Beogradskog sajma.

Nova, 5. generacija vozila koje godinama vodi ljutu bitku sa modelima VW Polo i Ford Fiesta za najprodavaniji mali auto Evrope dizajnerski se nadovezuje na prethodnika, Clio 4.

Renault navodi da je Clio 5 za 14 mm kraći od, još uvek aktuelne, “četvorke” i da je niži za 30 mm, čime je unapređena aerodinamika vozila.
Foto: B92
Uprkos nešto manjoj dužini i visini, zahvaljujući novoj CMF-B mehaničkoj platformi prostor u unutrašnjosti automobila dobro je iskorišćen, pa putnici imaju više mesta u kabini.

Osim toga, na raspolaganju je 26 litara za odlaganje sitnica u kabini, dok je zapremina prtljažnika povećana sa 300 na 391 litar.

Kada se početkom jeseni pojavi u prodaji u Srbiji, novi Clio biće dostupan u 10 boja spoljašnjosti, uključujući potpuno nove nijanse - Valencia Orange i Celadon Blue.
Foto: B92
Renault Clio po prvi put biće dostupan sa E-Tech hibridnim pogonskim sistemom koji kombinuje 1.6 litarski benzinac poslednje generacije sa dva elektromotra i baterijom kapaciteta 1,2 kWh.

Clio E-Tech će se na tržištu pojaviti 2020. godine, a Renault navodi da će ovaj automobil startovati na električni pogon i da će za 80% vožnje u gradskim uslovima koristiti isključivo elektromotor.

Što se tiče konvencionalnih motora, tu je atmosferski 1.0 litarski SCe benzinac sa 3 cilindra, u verzijama sa 65 i 75 ks – obe u paru sa 5-brzinskim manuelnim menjačem.

Renault Clio će po prvi put koristiti novi trocilindarski 1.0 turbo benzinac TCe koji je razvijen u okviru Nissan-Renault-Mitsubishi alijanse. Ovaj motor proizvodi 100 ks i 160 Nm, a snaga se na točkove prenosi ili putem petobrzinskog manuelnog ili pomoću opcionog X-Tronic CVT menjača.

Kasnije će na tržište stići i varijanta sa pogonom na tečni naftni gas.
Foto: B92
U vrhu benzinske ponude novog Clia je 1.3 litarski turbo benzinac koji je razvijen u saradnji sa Daimlerom i koji u ovoj varijanti isporučuje 130 ks i 240 Nm. Motor je uparen sa automatizovanim 7-stepenim EDC menjačem sa duplim kvačilom.

Renault se nije odrekao dizelaša, pa će oni koji preferiraju ovu vrstu pogona moći da biraju između dve opcije 1.5 litarskog dCi agregata – bazičnog sa 85 ks i 220 Nm i snažnijeg sa 115 ks i 260 Nm.

Na štandu kompanije Renault na sajmu automobila izdvaja se još i restilizovani kompaktni SUV Kadjar, koji je redizajniran za 2019. godinu.

Blago su promenjeni prednji i zadnji branik, prednja maska je proširena uz zastupljenije hromirane detalje, a novina je spajanje dnevnih svetala u C obliku sa pokazivačima pravca u jednu celinu.

Maglenke su sada pravoudaonog oblika, umesto zaobljenog, a pozadi su ugrađena LED stop svetla, maglenke i pokazivači pravca. Dostupne su i nove 17-19 inčne alu felne, dok su već postojećoj paleti boja karoserije dodate siva, plava i zelena nijansa.
Renault Kadjar za 2019. (Foto: B92)
U redizajniranom Kadjaru dostupan je i novi 1.3 litarski četvorocilindarski benzinac koji je razvijen u saradnji sa nemačkim Daimlerom.

Motor se proizvodi u verzijama sa 140 i 160 ks, a uparen je sa manuelnim ili automatskim EDC menjačem.

Unapređen je i dobro poznati 1.5 litarski dCi dizel koji pod novom oznakom Blue dCi ima nižu emisiju štetnih gasova, a njegova snaga je pojačana na 115, dok je u vrhu ponude novi 1.7 litarski dCi sa 150 ks.
Elektrièni Renault Zoe i Twizy (Foto: B92)
Po prvi put u Srbiji, Renault ove godine predstavlja i svoja dva električna automobila - u Evropi veoma popularni Zoe i maleni dvosed Twizy.

Ova dva eksponata su potpuno skrajnuta na štandu francuskog proizvođača u hali 1, kao da simbolično odslikavaju odnos naše države, ali i ljubitelja automobila prema električnim vozilima koja su u Srbiji potpuno marginalizovana.
Elektrièni Renault Zoe i Twizy (Foto: B92)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: