Novi Mitsubishi Pajero "na čekanju", pita se i Nissan

Japanski proizvođač još nije siguran da li će i kada ponuditi naslednika aktuelnog modela.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 22.11.2018.

11:10

Novi Mitsubishi Pajero

Mitsubishi je poslednjih godina “osvežio” svoj najveći SUV, Pajero, ali je aktuelna 4. generacija ostala manje-više nepromenjana od 2006. kada se pojavila na tržištu.

U međuvremenu, Mitsubishi je postao deo grupacije Renault-Nissan, što je uslovilo da kompanija više ne odlučuje samostalno o tome da li će i kada će predstaviti novi model.

Jedan od čelnika Mitsubishija, Trevor Man, u razgovoru za Autocar dotakao se i teme novog Pajera.

On je naveo da odluka o nasledniku aktuelnog modela još nije doneta iako je u japanskom proizvođaču prisutna velika želja i strast da krenu u projektovanje nove generacije ovog SUV-a.

Man kaže i da će važnu ulogu u donošenju odluke o novom modelu imati stroži standardi koji ograničavanu emisiju štetnih gasova i koji sužavaju manevarski prostor proizvođačima automobila.
"Novi Pajero je nešto što bi naši inženjeri jedva dočekali da počnu da projektuju, ali pre toga moramo da utvrdimo da li jedan takav model ima budućnost u svetlu novih emisionih standarda", kaže Man.

Ulaskom Mitsubishija pod kapu Renault-Nissan alijanse, stvorila se mogućnost da automobili tog japanskog proizvođača mogu da koriste zajedničke mehaničke platforme sa sličnim modelima druge dve kompanije. To znači da bi neki budući Pajero mogao da bude znatno drugačiji od aktuelnog.

Nissan, čiji je najbliži srodni model Pajeru SUV Patrol, verovatno će uskoro vršiti smenu generacija tog automobila s obzirom da je aktuelna verzija predstavljena 2010. godine.

Zato se spekuliše da će, u cilju smanjenja troškova, eventuelni novi Pajero i budući Patrol možda deliti istu mehaničku platformu, ukoliko Mitsubishi dobije zeleno za proizvodnju 5. generacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: