Komšije subvencionišu nabavku 500 ekoloških vozila

Nakon završenog konkursa za građane, u Hrvatskoj su odobreni i podsticaji firmama za kupovinu 506 električnih i drugih vozila sa alternativnim pogonom.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2018.

13:15

Komšije subvencionišu nabavku 500 ekoloških vozila

Na javni poziv za neposredno sufinansiranje kupovine energetski efikasnih vozila pravnim licima, koji je 20. juna objavio hrvatski Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost (FZOEU), stiglo je više od 200 prijava firmi iz cele Hrvatske, piše Jutarnji list.

Njih 127 sa potpunom prijavom dobilo je novčana sredstva u iznosu 13 miliona kuna – za nabavku ukupno 506 vozila.

Sufinansiranje je odobreno za kupovinu 286 električnih bicikala, 122 električna automobila, 29 vozila N1 kategorije sa pogonom na komprimovani prirodni gas ili tečni prirodni gas kao i za 69 vozila L kategorije.

"S obzirom na podatke Centra za vozila Hrvatske za 2017. godinu, možemo reći kako već ove brojke značajno podržavaju trend pojave elektrovozila na hrvatskim drumovima. U 2017. je u Hrvatskoj registrovano 277 električnih ličnih vozila, a rezultati ovih javnih poziva pokazuju da će se ta brojka barem udvostručiti", ističu u FZOEU-u.

Inače, Fond je 2018. godine osigurao više programa sufinansiranja, a prvi javni pozivi vredni 25 miliona kuna bili su objavljeni upravo za sufinansiranje ekološki prihvatljivih vozila.

Nakon višemsečnih najava nastavka sufinansiranja eko vozila, prvi poziv namenjen građanima bio je objavljen 25. aprila.

Interes građana bio je sličan kao i interes firmi - ogroman, što i ne čudi s obzirom na to da je prethodni program sufinansiranja bio aktualan 2015. godine.

Tokom jednog dana primili su više od 1.000 mejlova i gotovo 800 zahteva za sufinansiranje te je poziv već idućeg dana zatvoren. Budžet je tada bio 12 miliona kuna, a dodeljena su sredstva za 414 građana. S

redstva su odobrena za kupovinu 224 električna bicikla, 133 električna automobila i jedno plug-in hibridno vozilo te 56 električnih motocikala.

A kakva je situacija u Srbiji?

Poređenja radi, u našoj zemlji je do sada ukupno registrovano samo 128 električnih i 204 hibridnih vozila, izjavio je krajem jula Miloš Petrović iz Centra za električna i hibridna vozila na međunarodnom skupu "Maintenance forum 2018".

On je rekao Tanjugu da je dobro što ljudi u našoj zemlji imaju svest o značaju takvih vozila, ali da, nažalost, država ne subvencioniše ta vozila.

"Subvencija se na zapadu kreće od 4.000 do 10.000 evra. Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je obećao da će se raditi na tome, s obzirom da je nas na to obavezuje i pregovaračkom poglavlje 27 sa EU. Nadam se da idu bolja vremena za eletkrična i hibridna vozila u Srbiji", kazao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: