Pozvali ih na vanredni servis da im daju nov automobil

Subaru će vlasnicima SUV modela Ascent, koji su opozvani zbog fabričke greške, pokloniti nova vozila umesto postojećih jer ih je nemoguće popraviti.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2018.

10:01

Pozvali ih na vanredni servis da im daju nov automobil

Otkako se u junu pojavio na američkom tržištu, novi veliki SUV japanskog proizvođača - Ascent, privukao je veliki broj kupaca i čak nadmašio po prodaji model Subaru Legacy.

Međutim, usledila je velika neprijatnost za Subaru koji je zbog greške u programiranju robota koji zavaruju delove karoserije bio prinuđen da vlasnike nekih već kupljenih vozila pozove na vanredni servis.

Za razliku od sličnih slučajeva povlačenja automobila sa tržišta zbog fabričke grešeke, ovu nije bilo moguće otkloniti jednostavnim odlaskom u ovlašćeni servis i zamenom nekog od delova, već je japanski proizvođač prinuđen da opozvane primerke potpuno povuče iz upotrebe i uništi ih.
U pitanju su 293 vozila na kojima nije pravilno zavaren deo B stuba (središnjeg nosača krova). Ovaj problem može predstavljati veliki bezbednosni rizik u slučaju udesa jer povećava opasnost od povreda putnika.

Subaru je saopštio da će sva opozvana vlasnička vozila biti detaljno pregledana i ako se utvrdi da je robot propustio da na nekom od njih zavari sve pozicije na karoseriji takav automobil će biti uništen, a vlasnik će dobiti potpuno novi Ascent.

Osim toga, japanska kompanija je privremeno je zaustavila prodaju svih primeraka ovog SUV modela koji se nalaze na lageru i ispitati ih.
Subaru je grešku u zavarivanju otkrio 21. jula tokom rutinske kontrole u svojoj fabrici u Indijani, SAD, u kojoj se izrađuje Ascent. Nakon sprovedene interne istrage, opoziv je objavljen 26. jula.

Portparol kompanije je naveo da je prodato svega devet primeraka sa ovom fabričkom greškom, a da se ostali još nalaze u prodajnim salonima širom zemlje.

Inače, Subaru je u 2018. prodao 6.486 primeraka modela Ascent, od čega je 4.589 isporučeno u julu. Prodaja je zvanično počela u junu 2018.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: