Uštedeli 5,7 milijardi € u 2017. sarađujući međusobno

Jedna od najvećih svetski automobilskih grupacija, Renault-Nissan-Mitsubishi, pokazala je da se sinergija itekako isplati.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

14:05

Uštedeli 5,7 milijardi € u 2017. sarađujući međusobno

Alijansa okupljena oko francuskog Renaulta i japanskog Nissana, u okviru koje posluje desetak auto-brendova, uštedela je u protekloj godini čak 5,7 milijardi evra zahvaljujući deljenju tehnologija u okviru grupacije.

Renault-Nissan-Mitsubishi, pored ta tri brenda, pod svojim okriljem ima i automobilske marke Infiniti, Datsun, Dacia, Alpine, Renault-Samsung i AvtoVAZ.

Svi ovi proizvođači međusobno sarađuju u procesu razvoja i proizvodnje automobila kroz zajedničke mehaničke platforme, komponente i tehnologije. Saradnja je takođe veoma važna u organizacionom i finansijskom smislu, kao i u logistici.

"Alijansa ima direktan pozitivan uticaj na rast profita svakog proizvođača koji posuluje pod njenim krovom", objašnjava predsednik grupacije, Karlos Gosn.
Karlos Gosn
"U 2017. unapređeni su rezultati poslovanja sve tri kompanije (Renault-Nissan-Mitsubishi), uključujući i Mitsubishi Motors kome je to bila prva cela godina u našoj grupaciji", rekao je Gosn.

Mitsubishi je u prošloj godini doprineo dodatnim uštedama u alijansi koje su u odnosu na 2016. povećane za 14% (sa 5 na 5,7 milijardi evra).

Karlos Gosn planira da poveća sinergijski efekat u okviru grupacije na 10 milijardi evra uštede do 2022. Planom je predviđeno i da te godine alijansa ukupno proizvede preko 14 miliona automobila.

Podsećamo, u 2017. grupacija Renault-Nissan-Mitsubishi prodala je širom sveta preko 10,6 miliona vozila, prestigavši VW grupu i Toyotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: