Rivian: Naš kamionet će biti brži od Ferrarija

Američka tehnološka kompanija Rivian planira da na Sajmu automobila u novembru predstavi svoja prva vozila – kamionet (A1T) i SUV (A1C).

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

08:55

Rivian: Naš kamionet će biti brži od Ferrarija
Foto: Rivian

Dva modela će deliti oko 90 odsto komponenti, a u kompaniji tvrde da će biti "daleko sposobniji" od Tesle Modela X i brži od Ferrarija.

Kamionet će imati mesta za petoro putnika, a SUV će biti sa tri reda i sedam sedišta. Pokretaće ih elektromotor snage do čak 800 KS, te maksimalan domet od oko 725 kilometara.

Iako je godinama izuzetno tajanstvena povodom svog projekta, kompanija Rivian tvrdi da će kamionet imati ubrzanje 0-100 km/h za 2,8 sekundi.

Navodno će biti sposoban i za uspon uz teren pod nagibom od 45 stepeni i prelazak preko vodene površine dubine 1,1 metara. Rivian tvrdi da će osnovna verzija kamioneta sa baterijom od 80 kWh i dometom od 320 km koštati oko 50.000 dolara, a najjača do 90.000.

Kompanija sa sedištem u Mičigenu planira da svoj moćni kamionet pravi u bivšoj Mitsubishijevoj fabrici u Ilinoisu, koju je kupila za 16 miliona dolara u januaru.

Plan Riviana je da do 2020. dostigne proizvodni kapacitet sa oko 1.000 radnika.

Za sada nema nijedne fotografije najavljenih modela, čak ni skica. Samo model od gline na kojem dizajneri usavršavaju dizajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: