Volvo: "Made in China" kvalitetnije od "Made in EU"

Do pre nekoliko godina automobili proizvedeni u Kini su predstavljali loše napravljena i jeftina vozila, ali se u međuvremenu dosta toga promenilo.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2018.

14:15

Volvo:

Tako danas čelnici Volva, koji je doduše u vlasništvu kineske kompanije, tvrde da su automobili napravljeni u Kini superiorni po kvalitetnu u odnosu na one koji se prave u Evropi.

To je istakao stariji potpredsednik dizajna Volva Robin Pejdž čija je kompanija zabrinula svoje kupce kada je pre nekoliko godina odlučila da mnoge svoje modele proizvodi upravo i Kini.

"Otkrili smo da je kvalitet automobila proizvedenih u Kini u stvari viši od onih iz Evrope. Svi su bili zabrinuti za kvalitet, ali su ubrzo shvatili da je nivo značajno viši u odnosu na Evropu", rekao je Pejdž.

Pejdž ističe da kineske fabrike u vlasništvu kompanije Geely, koja kontroliše Volvo, proizvodi vozila visokog kvaliteta jer se manje oslanja na automatizaciju i ima ograničeniju toleranciju.

"Kada pričate sa ljudima iz evropske proizvodnje vidite da mnogo ulažu u automatizaciju sistema, nema mnogo manuelnih podešavanja. S druge strane, u Kini na tome radi više ljudi, manje je automatizacije u proizvodnji, što vam omogućava manju toleranciju na greške i bolja podešavanja. Nije ogromna razlika, ali ako napravite direktno i prosečno poređenje, Kina je poprilično dobra, pa nema potrebe za brigu", ističe direktor Volvoa.

Volvo je počeo da proizvodi svoja vozila u Kini 2014. sa prehodnom generacijom limuzine S60, kojoj se potom priključio sedan S90 krajem 2016.

U Kini se sada proizvodi i XC60, očekuje se da će tamo biti sklapano još nekoliko modela među kojima i serija 40, a natpis "Made in China" se nalazi i na luksuznom podbrendu Polestar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: